κύστη κόκκυγος

Κύστη κόκκυγος

 

Η  κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο,είναι μια χρονία φλεγμονή του δέρματος της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς (τη μεσογλουτιαία πτυχή). Η αιτιοπαθογένεια της νόσου δεν είναι απόλυτα γνωστή. Υπάρχουν δύο θεωρίες. Σύμφωνα με την πρώτη η νόσος είναι επίκτητη,κύστη κόκκυγος κι αναπτύσσεται όταν τρίχες της περιοχής που πέφτουν, λόγω της τριβής , διεισδύουν στό δέρμα, παγιδεύονται εκεί, εγκυστώνονται , επιμολύνονται και αποτελούν θέση ανάπτυξης φλεγμονής. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η φλεγμονή επισυμβαίνει σε κύστη που προϋπάρχει από την εμβρυική ζωή. Αποτελεί μία από τις συνηθέστερες παθήσεις της ιεροκοκκυγικής περιοχής .

Η κύστη κόκκυγος είναι ποιό συχνή σε άνδρες από γυναίκες αλλά καί σε παχύσαρκα άτομα και δασύτριχα. Η κύστη κόκκυγος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της στις ηλικίες 16 – 20 ετών, ενώ η επίπτωσή της μειώνεται κατακόρυφα μετά το 25 έτος της ηλικίας. Αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης της πάθησης διατρέχουν και τα άτομα που κάθονται για πολλές ώρες την ημέρα, όπως για παράδειγμα οι επαγγελματίες οδηγοί ή οι εργαζόμενοι για πολλές ώρες σε γραφείο ή ακόμα και οι μαθητές σε περίοδο εξετάσεων!

Κοκκυγοδυνία

Η κοκκυγοδυνία αφορά τον πόνο στην περιοχή του κόκκυγα χωρις όμως παθολογικά ευρήματα στην περιοχή όπως συρρίγγια ή άλλα. Παρατηρείται συνήθως στους εφήβους, τους νεαρούς ενήλικες και μερικές φορές στα παιδιά. Η βλάβη μπορεί να είναι οξεία και να προκληθεί, για παράδειγμα, από μια πτώση, ή να καταστεί χρόνια από τη συνήθεια π.χ. να κάθεται κάποιος σε σκληρές επιφάνειες ή από την ενασχόλησή του το ποδήλατο. Πρόκειται για σπάνια πάθηση, η οποία αφορά λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων χαμηλής οσφυαλγίας. Εκτός από τον τραυματισμό, άλλο αίτιο εμφάνισής της είναι ο τοκετός, ενώ αρκετές περιπτώσεις κοκκκυγοδυνίας είναι ιδιοπαθείς δηλαδή χωρίς σαφή αιτία.

Συμπτώματα

Στήν οξεία μορφή στήν κύστη κόκκυγος , τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή διόγκωση στήν περιοχή μέχρι Pilonidal-Abscess-PICTURESμεγάλη επώδυνη κυστική φλεγμονώδη μάζα. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της κύστης ως μια διογκωμένη περιοχή στη μεσογλουτιαία σχισμή, που φλεγμαίνει ενώ συνοδεύεται από πυρετό, έντονο πόνο ιδίως στό κάθισμα, καταβολή του οργανισμού και ναυτία από τη φλεγμονή.Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέως αποστήματος. Το απόστημα αντιμετωπίζεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του (παροχετεύεται-«σπάει»), όμως πολλοί ασθενείς στην συνέχεια αναπτύσσουν χρόνιο συρίγγιο κύστεως κόκκυγος.

Στη χρόνια μορφή στήν κύστη κόκκυγα , ο ασθενής αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο δημιουργίας αποστήματος κατά το παρελθόν το οποίο παροχετεύθηκε είτε αυτόματα είτε χειρουργικά. Έκτοτε μπορεί να παραμείνει μόνο ένα αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή ή περίοδοι ήπιου άλγους , εναλλασόμμενες με περιόδους χωρίς πόνο ενώ πάντα είναι ορατά τα συρρίγγια (κανάλια) , πού συνδέουν την βαθύτερη περιοχή της φλεγμονής -κύστη-με την επιφάνεια τού δέρματος. Ο αριθμός των συρριγγιων ποικίλει ,απο ένα η δύο εως πολλαπλά .Συχνά η ύπαρξή τους γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με ορο-αιματηρό υγρό, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική. Η οξεία μορφή της πάθησης απαιτεί την άμεση χειρουργική θεραπεία, προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον έντονο πόνο και τον πυρετό που τη συνοδεύει. Σε χρόνια όμως περιστατικά υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού της χειρουργικής επέμβασης, της μόνης επιλογής του ασθενή για οριστική απαλλαγή από την κύστη κόκκυγος . Σκοπός της είναι η πλήρη αφαίρεσή της, μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια, ούτως ώστε να μήν υποτροπιάσει. Η χρήση αντιβιοτικών ή διαφόρων αλοιφών δεν αποτελεί θεραπευτική επιλογή. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ύφεση των συμπτωμάτων για σύντομο διάστημα.

Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται με απλή διάνοιξη και παροχέτευση για να φύγει το πύον και έτσι να αντιμετωπισθεί άμεσα η φλεγμονή και ο πόνος. Μία χρόνια κύστη κόκκυγος θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση ποιό σύνθετη και οριστική.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου ,το είδος της επέμβασης και την κατάσταση του ασθενούς.

Η επέμβαση γίνεται είτε με την κλασσική μέθοδο είτε με Laser CO2 και RF. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον χειρουργό αλλα εξαρτάται κυρίως απο την κατάσταση στήν κύστη κόκκυγα.

Κλασσικη μεθοδοςκύστη κόκκυγος

Σε αυτήν χρησιμοποιείται νυστέρι και ηλεκτροδιαθερμία . Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: ανοικτή, κλειστή καί ημίκλειστη . Ο χειρουργός επιλέγει αυτή την μέθοδο οταν η φλεγμονή είναι εκτεταμένη η όταν υπάρχουν πολλαπλά συρρίγγια σε μεγάλη έκταση. Πλέον η ποιό συχνή μέθοδος είναι η ημίκλειστη ,δηλαδή συρραφή του χειρουργικού τραύματος και τοποθέτηση μιάς μικρής παροχέτευσης που αφαιρείται σε λίγες μέρες. Εδώ βεβαια υπάρχει το πρόβλημα του μετεγχειρητικού πόνου αλλα και τών συχνών αλλαγών τού τραύματος μέχρι τήν πλήρη επούλωση.Η επέμβαση γίνεται με τοπική η γενική αναισθησία.

Ενδοσκοπική Θεραπεία Κύστης Κόκκυγος

κύστη κόκκυγος

Η μέθοδος με την χρήση Laser CO2 και RF ειναι η καλύτερη αντιμετώπιση για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις,δεν απαιτείοποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση(μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα),δεν χρειάζεται νοσηλεία, δεν δημιουργεί τομή, είναι ανώδυνη, άμεση επιστροφή στην εργασία, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, ενώ μετεγχειρητικά δεν απαιτούνται παυσίπονα και αλλαγές. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος έχει 2 φάσεις: μία διαγνωστική και μία χειρουργική φάση, οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα και διαρκούν σχετικά λίγο.

Στη διαγνωστική φάση βρίσκεται η πορεία των συριγγίων και η θέση της κύστης κόκκυγος, δηλαδή γίνεται η λεγόμενη χαρτογράφηση της βλάβης. Χρησιμοποιούμε- εισάγουμαι το συριγγοσκόπιο στο συρίγγιο, (με ταυτόχρονη συνεχή πλύση με ειδικό διάλυμα) και χαρτογραφούμε την κύστη και τις διακλαδώσεις της (συρίγγια), παρακολουθώντας τα σε ειδική οθόνη. Τμήματα ιστών ή τρίχες που απόφραζουν τον πόρο απομακρύνονται εύκολα .

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, πού στοχεύει στην καταστροφή του συριγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων αυτού και του κυστικού σχηματισμού. το Laser προκαλεί φωτοθερμική αποδόμηση του βλεννογόνου και σύγκλειση της κύστης Ο πόρος πλένεται σχολαστικά και το σαθρό επιθήλιο αφαιρείται . Ταυτόχρονα γίνεται αιμόσταση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF). Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των εκκρίσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των νέων αυτών τεχνικών με τήν χρήση χειρουργικών laser καί RF προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα με ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για την κύστη κόκκυγα απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης.

  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τις δύσμορφες ουλές του παρελθόντος.

  • Ταχεία επούλωση ,μικρή ιστική βλάβη, μικρή απώλεια αίματος.

  • Ελάχιστος πόνος για τον οποίο συνήθως δεν χρειάζονται ούτε απλά παυσίπονα.

  • Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του.

  • Δεν χρειάζονται επώδυνες αλλαγές του τραύματος.

  • Ελάχιστες πιθανότητες υποτροπής.

Τελικά βέβαια εκείνο που πρέπει να τονισθεί ,είναι ότι ,οποιαδήποτε μέθοδος και αν επιλεχθεί για την αντιμετώπιση τής κύστης κόκκυγα , ο στόχος είναι η πλήρης θεραπεία της και η αποφυγή υποτροπής.

© 2016 Power by | Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691