Η λαπαροσκοπική χειρουργική πλέον εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος επεμβάσεων της άνω και κάτω κοιλίας με πολύ σαφή πλεονεκτήματα:

 • Λαπαροσκοπική  χολοκυστεκτομή  με η χωρίς διερεύνηση του χοληδόχου πόρου σε συνδυασμό με διεγχειρητική χολαγγειογραφία, για την αντιμετώπιση περιπτώσεων  χολολιθίασης , πολυπόδων χοληδόχου κύστης ,χολοκυστίτιδος , εμπυήματος αλλά και χοληδοχολιθίασης συνοδευόμενη η οχι με παγκρεατίτιδα ……  περισσότερα (άρθρο)

 

 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση  βουβωνοκήλης  και μηροκήλης  Η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής μεθόδου ,που είναι η μέθοδος εκλογής πλέον ,γίνεται με δύο βασικές τεχνικές , TAP (ενδοπεριτοναϊκή τοποθέτηση πλέγματος), TEP (εξωπεριτοναϊκή τοποθέτηση πλέγματος), με ελάχιστες επιπλοκές και χαμηλό ποσοστό υποτροπών…..   περισσότερα (άρθρο)

 

 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση ομφαλοκήλης και επιγαστρικής κήλης :Η αποκατάσταση τόσο της ομφαλοκήλης όσο και της επιγαστρικής κήλης  μπορεί να γίνει με δύο τεχνικές  την  κλασσική της ανοικτής χειρουργικής και την ελάχιστα επεμβατική τεχνική (λαπαροσκοπική ). Η βασική διαφορά είναι πως στην πρώτη περίπτωση η αποκατάσταση γίνεται από έξω, με  μία μεγάλη τομής (μήκους τουλάχιστον ίσου με αυτό της κήλης) με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ στη δεύτερη, ανεξαρτήτως μεγέθους της κήλης γίνονται μόνον 3-4 μικρές τομες……περισσοτερα (αρθρο)

 

 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση μετεγχειρητικής κήλης .

 

 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση υδροκήλης.

 

 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κιρσοκήλης.

 

 • Λαπαροσκοπική  αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης  (ΓΟΠ) και διαφραγματοκήλης με τη διενέργεια θολοπλαστικής κατά Nissen λαπαροσκοπικά . Οι ενδείξεις για λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική επέμβαση είναι: α)Συνεχιζόμενα συμπτώματα παλινδρόμησης ή επιπλοκές της, υπό θεραπεία, β) μη συνεργαζόμενοι ασθενείς (συχνά λόγω του κόστους φαρμάκων), γ) νέοι σε ηλικία ασθενείς που επιθυμούν χειρουργική αποκατάσταση αντί δια βίου φαρμακευτική/διαιτητική θεραπεία, δ) ασθενείς με επιπλοκές της ΓΟΠ όπως Barrett οισοφάγο, στένωση, εισρόφηση, συνεχιζόμενη οισοφαγίτιδα…..  περισσότερα (άρθρο)

 

 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση  σκωληκοειδείτιδας  Η λαπαροσκοπική αντιμετωπιση  είναι η καλύτερη επιλογή γενικά γιά όλους και φυσικά και για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Έχει λιγότερους κινδύνους από μια διαδικασία ανοιχτής σκωληκοειδεκτομής, και γενικά έχει μικρότερο χρόνο αποκατάστασης. Είναι ζωτικής σημασίας να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής απόφυση αμέσως, πριν να υποστεί ρήξη. Μετά απο τήν σκωληκοειδεκτομή η ανάρρωση είναι γρήγορη και χωρίς επιπλοκές….. περισσότερα (άρθρο)

 

Λαπαροσκοπική χειρουργική

 

 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου με  τη λαπαροσκοπική εφαρμογή καρδιομυοτομής κατά Heller.

 

 • Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις για αντιμετώπιση της κακοήθους παχυσαρκίας.

 

 • Λαπαροσκόπηση για σταδιοποίηση και παρηγορητική αντιμετώπιση νεοπλασιών του γαστρεντερικού συστήματος. Η ανωτέρω εφαρμογή αποτελεί μεγάλη προσφορά της μεθόδου σε ασθενείς με καρκίνο όσον αφορά στο ελάχιστα επεμβατικό μέρος, διότι μπορεί να προσφέρει διάγνωση, λήψη βιοψιών υπό άμεση όραση ,αλλά και εφαρμογή παρηγορητικών επεμβάσεων.

 

 • Λαπαροσκοπική σπληνεκτομή.

 

 • Λαπαροσκοπική χειρουργική ήπατος: περιλαμβάνει εκτός από την  βιοψία, την εκτομή καλοήθων όγκων, κύστεων και εχινοκόκκου κύστεως και την άτυπη ηπατεκτομή.

 

 • Λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή: αποτελεί πλέον καταξιωμένη και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος ενδοκρινολογικών παθήσεων και επαρκώς αφαιρεί τον επινεφριδιακό ιστό σε όλες τις παθολογίες, συμπεριλαμβανομένου του υποφυσιογενούς Cushing.

 

 • Λαπαροσκοπική χειρουργική παγκρέατος: περιφερική παγκρεατεκτομή ή εκπυρήνιση ινσουλινωμάτων. Επίσης, η διαγνωστική λαπαροσκόπηση προηγείται της λαπαροτομίας για έλεγχο μεταστάσεων.

 

 • Λαπαροσκοπική κολεκτομή. Η λαπαροσκοπική μέθοδος έχει θέση σήμερα τόσο στην καλοήθη, όσο και στην κακοήθη πάθηση του παχέος εντέρου, αλλά και στον ιάσιμο καρκίνο της περιοχής. Η λαπαροσκοπική κολεκτομή έχει αναδειχτεί σε επέμβαση πρώτης επιλογής , τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας αλλά θα πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργούς εξειδικευμένους και με εμπειρία στη χειρουργική του παχέος εντέρου, προκειμένου να διασφαλίζονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών για τον ασθενή…… περισσότερα (άρθρο)

 

 • Λαπαροσκόπηση στην οξεία κοιλία και στο τραύμα. Σε περιπτώσεις περιτονίτιδος, ενδοκοιλιακών αποστημάτων, αποφρακτικού ειλεού, διατρήσεων κοίλων σπλάχνων κ.λπ.

 

 • Λαπαροσκόπηση για τήν αντιμετώπιση του αποφρακτικού ειλεού λόγω συμφύσεων η άλλων αιτιών.

 

 

ΜΗΛΙΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ