ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ: Λαπαροσκοπική Μέθοδος Αποκατάστασης

βουβωνοκήλη : Λαπαροσκοπική Μέθοδος Αποκατάστασης – Μέθοδος Εκλογής

Η βουβωνοκήλη αντιπροσωπεύει  το 75% του συνόλου των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα γίνονται περίπου 6000 επεμβάσεις για την επιδιόρθωση βουβωνοκήλης. Μέχρι πρόσφατα, όμως, αυτό γινόταν με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, που απαιτεί μια σχετικά μεγάλη τομή στην κατώτερη κοιλία, με κυριότερο πρόβλημα το σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο, αλλά και το υψηλό ποσοστό υποτροπών και επιπλοκών για τους ασθενείς.

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά βιώνουν ταχύτερη επούλωση και πολύ λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στη φυσιολογική τους δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, μετά από λίγες μόνο ημέρες, ενώ η αποθεραπεία με την παραδοσιακή αποκατάσταση της κήλης μπορεί να είναι σε τρεις έως πέντε εβδομάδες.

Η λαπαροσκοπική προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των άμεσων και έμμεσων βουβωνικών κηλών, αλλά και της μηροκήλης. Βέβαια πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι απαιτείται υψηλός βαθμός εξειδίκευσης και εμπειρίας του χειρουργού στη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ:

Μια βουβωνοκήλη εμφανίζεται όταν το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενεί και η εσωτερική επένδυση (περιτόναιο) της κοιλίας περνάει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή, σχηματίζοντας ένα σάκο στον οποίο υπάρχει περίπτωση να εισέρχεται κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο το οποίο να μπορεί ο γιατρός ή ακόμα και ο ίδιος ο ασθενής να ξανασπρώξει μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα (ανατασσομένη κήλη), ή να μην μπορεί με κανένα τρόπο (μη ανατασσόμενη κήλη). Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το ενδοκοιλιακό όργανο (π.χ. έντερο) που περιέχεται στο σάκο μπορεί να «στραγγαλισθεί» δηλαδή να συμπιεσθεί τόσο, ώστε να διακοπεί η αιμάτωσή του και να νεκρωθεί με τρόπο μη αναστρέψιμο, μια κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή, που εμπεριέχει ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς! Για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα, ο στόχος του χειρουργού είναι να επιδιορθώσει το κοιλιακό τοίχωμα με τρόπο που θα το ενισχύσει μόνιμα, αποκλείοντας την πιθανότητα μιας άλλης κήλης αργότερα.
Ο όρος λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες 2 τεχνικές:

  • Εντελώς εξωπεριτοναϊκή (ΤΕΡ) αποκατάσταση χωρίς είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα
  • Διακοιλιακή προπεριτοναϊκή (ΤΑΡΡ) αποκατάσταση

Επειδή η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης είναι ισχυρότερη από ότι μια αποκατάσταση η οποία εκτελείται ανοικτά, η βουβωνοκήλη είναι λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσει. Τα ποσοστά υποτροπής είναι 1-2% και τα ποσοστά μόλυνσης κάτω από 1%, που είναι σημαντικά μικρότερα σε σύγκριση με την ανοικτή επέμβαση.

Και τέλος, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα βουβωνοκήλη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να θεραπευθούν οριστικά με την λαπαροσκοπική, παρά με την παραδοσιακή ανοικτή προσέγγιση.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ:

Οι ασθενείς αξιολογούνται προσεκτικά για να προσδιοριστεί αν η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης είναι η καλύτερη προσέγγιση για αυτούς. Η εμπειρία μου είναι ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι κατάλληλοι για τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Όταν προγραμματιστεί η εγχείρηση, το Νοσοκομειακό Κέντρο θα αξιολογήσει την υγεία σας και θα εκτελέσει εξετάσεις αίματος ρουτίνας, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος. Προτού το χειρουργείο, θα συναντηθείτε, επίσης, με έναν αναισθησιολόγο που θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, τις πιθανές συνυπάρχουσες νόσους, τα φάρμακα που πιθανώς λαμβάνετε, και θα σας εξηγήσει τη διαδικασία της αναισθησίας. Επειδή η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία, δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα την ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο την ίδια ημέρα με την επέμβασή σας.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Λίγες ώρες μετά τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση στην βουβωνοκήλη σας, θα νοιώσετε κάποιο πόνο από τις μικρές τομές που έγιναν κατά τη διαδικασία και που αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά. Κινητοποιήστε την ίδια μέρα και τρώτε ένα ελαφρύ γεύμα το ίδιο βράδυ. Την επόμενη μέρα, θα σας δοθεί εξιτήριο από το νοσοκομείο με οδηγίες. Στο σπίτι θα είστε σε θέση να αναλάβετε τη φροντίδα του εαυτού σας. Σε τρεις – τέσσερεις ημέρες, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία και την κανονική ρουτίνα σας. Αν ασκείστε, μπορείτε, επίσης, να ξαναρχίσετε το πρόγραμμα γυμναστικής και αθλητικών αγώνων. Μετά από λίγους μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις ορατές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι, πλέον, η μέθοδος εκλογής για την αποκατάσταση στην βουβωνοκήλη , αλλά θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα και από χειρουργό, με υψηλή εμπειρία. Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης θα πρέπει να γίνεται πρώιμα, όταν εμφανισθεί, δεδομένου του ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές αυτή καθ’ εαυτή, αλλά και γιατί όσο μεγαλώνει το μέγεθος του ανοίγματος στο κοιλιακό τοίχωμα, τόσο πιο δύσκολη είναι η αποκατάσταση, αλλά και πιο πιθανές οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

DR ΜΗΛΙΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΕΙΔ. ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

© 2016 Power by | Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691