Αχαλασία

Αχαλασία οισοφάγου, αιτια , συμπτώματα , θεραπεία

Η αχαλασία του οισοφάγου είναι μια σπάνια διαταραχή του οισοφάγου, του μυϊκού σωλήνα που συνδέει το λαιμό με το στομάχι. Επηρεάζει την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (LES) να χαλαρώνει και να αφήνει την τροφή να περάσει στο στομάχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην κατάποση, πόνο στο στήθος που προσομοιάζει με τον πόνο της ισχαιμίας του μυοκαρδίου αλλα και παλινδρόμηση της τροφής.

Αίτια

Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά επηρεάζει ενήλικες μέσης ηλικίας.

Η ακριβής αιτία της αχαλασίας του οισοφάγου δεν είναι καλά κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από βλάβη ή εκφυλισμό των νεύρων στον οισοφάγο, που μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοση διαταραχή ή ιογενή λοίμωξη.

Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αχαλασίας του οισοφάγου περιλαμβάνουν:

· Γενετικοί  Μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για τη διαταραχή, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες.

· Περιβαλλοντικοί παράγοντες  Η έκθεση σε ορισμένες περιβαλλοντικές τοξίνες ή χημικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης οισοφαγικής αχαλασίας.

· Ηλικία Η διαταραχή διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 60 ετών.

· Άλλες ιατρικές καταστάσεις  Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η νόσος Chagas, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οισοφαγικής αχαλασίας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οισοφαγικής αχαλασίας μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα και μπορεί να έχουν ακόμα και σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου καταλήγωντας σε υποσιτισμό και αφυδάτωση εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Τα  συμπτώματα της αχαλασίας του οισοφάγου μπορεί να είναι τα παρακάτω .

· Δυσκολία στην κατάποση Το πιο κοινό σύμπτωμα της αχαλασίας του οισοφάγου είναι η δυσκολία στην κατάποση, γνωστή και ως δυσφαγία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο τα στερεά όσο και τα υγρά και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

· Παλινδρόμηση Η τροφή ή το υγρό μπορεί να επανέλθει στο στόμα ή στο λαιμό μετά την κατάποση.

· Πόνος ή δυσφορία στο στήθος Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πόνο ή δυσφορία στο στήθος, ειδικά μετά το φαγητό.

· Καούρα Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν καούρα ή παλινδρόμηση οξέος.

· Μη σκόπιμη απώλεια βάρους Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους ή υποσιτισμό.

· Βήχας Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά τη νύχτα.

· Βραχνάδα Χρόνια βραχνάδα ή αλλαγή στη φωνή μπορεί να εμφανιστεί λόγω ερεθισμού των φωνητικών χορδών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες καταστάσεις και ότι η σωστή διάγνωση θα πρέπει να γίνει από ιατρό. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Διάγνωση

Η διάγνωση της αχαλασίας του οισοφάγου γίνεται συνήθως χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό απεικονιστικών εξετάσεων και διαγνωστικών διαδικασιών, όπως μια ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού ή μια μελέτη κατάποσης βαρίου.

Θεραπεία στήν αχαλασία

Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ενδοσκοπικές θεραπείες ή χειρουργική επέμβαση.

Φάρμακα στήν αχαλασία

Φάρμακα όπως νιτρικά άλατα, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας στην τροφή να περνάει πιο εύκολα.

Ενδοσκοπικη  θεραπεία στήν αχαλασία

Ενδοσκοπικές θεραπεία όπως η διαστολή, η ενδοστοματική ενδοσκοπική μυοτομή (POEM) ή η ένεση αλλαντοτοξίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της λειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Χειρουργική επέμβαση στήν αχαλασία

Η χειρουργική θεραπεία για την αχαλασία του οισοφάγου είναι μια διαδικασία που ονομάζεται μυοτομή Heller, η οποία περιλαμβάνει την κοπή του μυός του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα για να επιτραπεί η τροφή να περάσει πιο εύκολα.

Κατά τη διάρκεια της μυοτομής Heller, ο χειρουργός κάνει τεσσερεις μικρές τομές στην κοιλιά και χρησιμοποιεί λαπαροσκοπικά εργαλεία για να αποκτήσει πρόσβαση στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Οι μυϊκές ίνες στη συνέχεια κόβονται για να επιτραπεί η ευκολότερη διέλευση των τροφίμων και των υγρών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εγχείρηση συμπληρώνεται με μία αντιπαλινδρομική επέμβαση για να βοηθήσει στην πρόληψη της παλινδρόμησης του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο.

Η χειρουργική θεραπεία συνήθως προορίζεται για ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες ή για ασθενείς που δεν είναι καλοί υποψήφιοι για άλλες θεραπείες. Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές και είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον χειρουργό για να καθορίσετε εάν η χειρουργική θεραπεία είναι κατάλληλη για τη περίπτωση σας.

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης, την ηλικία και τη συνολική υγεία του ασθενούς και άλλους μεμονωμένους παράγοντες.

Συμπερασματικά, η αχαλασία του οισοφάγου είναι μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του οισοφάγου να λειτουργεί σωστά. Αν και μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση για τη διαχείριση, η σωστή διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και να αποτρέψει τις επιπλοκές. Εάν υπάρχει δυσκολία στην κατάποση ή άλλα συμπτώματα αχαλασίας του οισοφάγου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον χειρουργό για σωστή αξιολόγηση και θεραπεία.