λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή , πετρα στην χολή , αφαίρεση χοληδόχου κύστης , λάσπη στήν χολή , χολολιθίαση , επέμβαση χολής , χειρουργείο χολής

Χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή είναι όλα εκείνα τα προβλήματα πού δημιουργούνται οταν εμφανίζονται στερεοί σχηματισμοί ( πέτρες ) μέσα στήν  χοληδόχο κύστη ή και στα  χοληφόρα σωληνάρια. H χολή  είναι ενα υγρό που παράγεται από το συκώτι (ήπαρ) και συμμετέχει στήν πέψη, κυρίως των λιπών. Όταν λοιπόν λέμε χολή εννοούμε τη χοληδόχο κύστη ! Ενώ λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι  η χειρουργική μέθοδος , με την οποία  αφαιρείται η χοληδόχος κύστη  μέσω λαπαρασκόπησης Βίντεο της επέμβασης απο τον χειρουργό Ko ΜΗΛΙΩΡΙΔΗ Θ. και την χειρουργική του ομάδα.

Μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού πάσχει από χολολιθίαση , αν και αρκετά συχνά η κατάσταση αυτή δεν συνοδεύεται από ενοχλήσεις και κλινικά συμπτώματα, παραμένει δηλαδή ασυμπτωματική  και  ανακαλύπτεται τυχαία σε ένα υπερηχογράφημα. Σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής παραπονείται για  (φουσκώματα) μετά το φαγητό ή πόνους που δεν είναι εύκολο να περιγραφούν αλλά συνήθως αφορούν στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλιάς ή την πλάτη.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας , ή για το κόστος της επέμβασης , κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλεφωνα: κινητο: +0306944122691 και στο Ιατρείο: 2310305051

Η χοληδόχος κύστη  βρίσκεται κάτω από το συκώτι στο δεξί και πάνω μέρος της κοιλιακής χώρας. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτού του οργάνου ,οπως η χολολιθίαση , γινεται πλέον με την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή . Να γινει σαφές επίσης ,ότι μετά από μία μικρή περίοδο προσαρμογής που μπορεί να είναι από 2-4 εβδομάδες, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως  δεν προκαλεί καμιά διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.

Παράγοντες που οδηγούν στον σχηματισμό πετρών στην χολή

Εξαιτίας πολλών παραγόντων , μέσα στο διάλυμα της χολής μπορούν να σχηματίστούν στερεά ιζήματα διαμέτρου από λίγα χιλιοστά σε μορφή άμμου ή λάσπης εώς και αρκετά εκατοστά (σε μορφή πέτρας), τα οποία και καταλήγουν είτε μέσα στη χοληδόχο κυστη (χολοκυστολιθίαση)ή  μέσα στο δίκτυο μεταφοράς της χολής ( χοληδοχολιθίαση ).

 • γενετική προδιάθεση (οικογενειακό ιστορικό)
 • οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα πέτρες στη χοληδόχο κύστη, σε σχέση με τους άντρες
 • εγκυμοσύνη
 • λήψη ορισμένων φαρμάκων
 • παχυσαρκία και η έλλειψη κίνησης
 • δίαιτα πλούσια σε θερμίδες, λίπη και χοληστερόλη
 • μεταβολικά νοσήματα (υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, υπερπαραθυρεοειδισμός)
 • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ( νόσος του Crohn)

 

Εξετάσεις απαραίτητες για την διάγνωση της χολολιθίασης

Για την διάγνωση της χολολιθίασης  απαραίτητη η προσεκτική κλινική εξέταση από έμπειρο ιατρό, σε συνδυασμό με εργαστηριακές εξετάσεις και αναλυτική καταγραφή των συμπτωμάτων και του ιστορικού του ασθενούς.Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει πρόσφατο υπερηχογράφημα ανω κοιλίας.  στο οποίο φαινεται η  θέση και το μέγεθος των χολολίθων αλλά και η συνολική εικόνα της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων αγγείων, του ήπατος και του παγκρέατος. Ο αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος είναι  επίσης απαραίτητος.Άλλες εξετάσεις, όπως π.χ. η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία, είναι συνήθως απαραίτητες μόνο σε ειδικές περιπτώσεις γιά να διευκρισθεί από τον χειρουργό η απουσία προβλήματος από το χοληδόχο πόρο (λιθίαση, λάσπη, ιστορικό παγκρεατίτιδος κλπ).

Ικτερος

Εάν μία πέτρα βγεί από τη χολή και πάει στον χοληδόχο πόρο, θα σταματήσει στο επόμενο στενό σημείο που είναι στην είσοδο του εντέρου . Εκεί  θα διακόψει  τη ροή της χολής από το συκώτι προς το έντερο και θα δημιουργηθεί ίκτερος. Ο ίκτερος χαρακτηρίζεται από το κίτρινο χρώμα του δέρματος και των επιπεφυκότων (το άσπρο του ματιού), τα σκούρα ούρα και τα αποχρωματισμένα (άσπρα) κόπρανα. Μεγαλύτερη πιθανότητα για χοληδοχολιθίαση έχουν οι ασθενείς με “μικρολιθιαση” .

Παγκρεατίτιδα

Με τον ίδιο μηχανισμό που η χοληδοχολιθίαση μπορεί να προκαλέσει αποφρακτικό ίκτερο, μπορεί να οδηγήσει και σε παγκρεατίτιδα δηλαδή στην φλεγμονή τού παγκρέατος, ενός άλλου οργάνου πού συμμετέχει στη διαδικασία της πέψης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βαρύτητα της νόσου μεγαλώνει αλλά η θεραπεία σε γενικές γραμμές είναι η ίδια. Και εδώ  μεγαλύτερο κίνδυνο για παγκρεατίτιδα έχουν οι ασθενείς με υπερηχογραφική εικόνα “μικρολιθίασης”.

Πολύποδας χοληδόχου κύστης

Ο όρος “πολύποδας” της χοληδόχου κύστης αφορά συνήθως τυχαίο εύρημα ενός υπερηχογραφήματος. Τις περισσότερες φορές, αυτό που περιγράφεται ως πολύποδας είναι κάποιος χοληστερινικός λίθος ή φλεγμονώδης ιστός και σπανιότερα αληθινός  πολύποδας. Οταν ο πολύποδας μεγαλώνει σε μέγεθος ή ξεπερνά το 1cm , συστήνεται χολοκυστεκτομή.

Χολοκυστίτιδα , ύδρωπας, εμπύημα της χοληδόχου κύστης

Η χολολιθίαση οδηγεί σε συνεχή ερεθισμό της χοληδόχου κύστης και ευνοεί  την ανάπτυξη μικροβίων μέσα σε αυτή.Η φλεγμονή – μόλυνση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα) μπορεί να είναι χρόνια, με σχετικά ήπια συμπτώματα, σύντομες φάσεις οξείας φλεγμονής, αλλά και σταδιακή αλλοίωση των τοιχωμάτων και δημιουργία περιτοναϊκών και εντερικών συμφύσεων.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως μία πέτρα  μπορεί να φράξει την έξοδο της χοληδόχου κύστης (κυστικό πόρο) τότε ο πόνος είναι έντονος δεξιά στην κοιλιά και κάτω από τις πλευρές , και εάν η πέτρα δεν μετακινηθεί, αρχίζει η οξεία φλεγμονή στήν χολή δηλαδή η οξεία χολοκυστίτιδα με   συμπτώματα, όπως έντονος πόνος, δυσφορία, ρίγος, πυρετός, αφυδάτωση, εμετός κ.α.

Η οξεία χολοκυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε εμπύημα της χοληδόχου κύστης  (συλλογή πύου) . Τέλος μπορεί να συνοδεύεται από οξεία χολαγγειίτιδα, δηλαδή φλεγμονή – βακτηριακή μόλυνση των χοληφόρων αγγείων εξαιτίας απόφραξης και στάσης της χολής, που είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Θεραπεία στην χολολιθίαση και στην  χολοκυστίτιδα.

Οι πέτρες στην χολή δεν αποβάλλονται . Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά με φαρμακευτική ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση λήψης λιπαρών ουσιών. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα της χολολιθίασης θα συνεχισθούν μέχρι να αφαιρεθεί η χολή .

Πότε χειρουργείται η χολολιθίαση

 • Χολολιθίαση που προκαλεί συμπτώματα
 • Αναγνώριση στο υπερηχογράφημα πολύ μικρών λίθων στη χοληδόχο κύστη
 • Χολολιθίαση χωρίς συμπτώματα σε ασθενείς με διαβήτη ή καρδιολογικά προβλήματα
 • Οξεία χολοκυστίτιδα
 • Χολολιθίαση που έχει προκαλέσει αποφρακτικό ίκτερο ή παγκρεατίτιδα
 • Πολύποδες της χοληδόχου κύστεως που αυξάνουν σε μέγεθος ή δημιουργούν διαγνωστικά προβλήματα

Πότε χειρουργείται η οξεία χολοκυστίτιδα

Παλαιότερα υπήρχε η αρχή ότι η οξεία φλεγμονή στήν χολή χειρουργείται είτε μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, είτε μετά από τρεις εβδομάδες. Σήμερα είναι πλέον σαφές ότι η οξεία χολοκυστίτιδα χειρουργείται στην πρώιμη φάση της. Δηλαδή ο ασθενής υποβάλλεται σε επέμβαση στις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη του πόνου ή του πυρετού. Ετσι μειώνονται οι επιπλοκές αλλά και ο συνολικός χρόνος που ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο ή υπό παρακολούθηση και αγωγή.

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) διενεργείται πλέον εδώ και πολλά χρόνια μέσω λαπαροσκόπησης ( λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ), σαν μέθοδος πρώτης επιλογής,τοσο για την λιθίαση της χοληδόχου κύστεως όσο και για τις επιπλοκές της ,όπως χολοκυστίτιδα, εμπύμα κ.α. αλλά και για τούς πολύποδες. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής είναι τόσο προφανή που η ανοικτή επέμβαση δεν επιλέγεται σχεδόν ποτέ. Με τη λαπαροσκόπηση, μειώνεται σημαντικά το χειρουργικό τραύμα. Αυτό σημαίνει ότι η ανάρρωση είναι ταχύτερη, ο πόνος σημαντικά λιγότερος και ο κίνδυνος επιπλοκών μικρότερος του 1%.  Βίντεο με τήν εγχείρηση απο τον χειρουργό Κο ΜΗΛΙΩΡΙΔΗ θ. και την χειρουργική του ομάδα .

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αφαίρεσης της χολής

 • πολύ μικρότερο χειρουργικό τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών.
 • σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και πιο γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς.
 • ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική.
 • ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία.
 • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών.

λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομήΗ επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, ενώ είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος .

Η διαδικασία στήν λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ,συνήθως, ολοκληρώνεται σε διάστημα μικρότερο της μιας ώρας.Ο χειρουργημένος ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια ημέρα και τρώει ελαφρά το ίδιο απόγευμα ενω  υπάρχει ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Την επομένη γίνεται εξιτήριο. Μπορεί να κάνει μπάνιο αμεσα και να αναλάβει τις περισσότερες από τις καθημερινές του δραστηριότητες σε 1 βδομάδα . Οσον αφορά την διατροφή ,δεν υπάρχει καμμία ειδική οδηγία. Απλώς τις πρώτες δυο εβδομάδες μικρά και συχνά γεύματα και αποφυγή υπερβολικά λιπαρών και πικάντικων τροφών. Στην συνέχεια η δίαιτα είναι ελεύθερη

Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ;

Πολυάριθμες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι οι επιπλοκές από την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή όταν, βέβαια, αυτή γίνεται από ένα σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό, είναι πολυ μικρότερος με τον αριθμό των επιπλοκών από μία επέμβαση χολοκυστεκτομής με την κλασσική μέθοδο. Παρόλο ότι υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με οποιοδήποτε είδος επέμβασης, η πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή  έχουν ελάχιστες ή και καθόλου επιπλοκές .

Μηλιωρίδης Θεόδωρος

Γενικός Χειρουργός

Θεσσαλονίκη

 

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

© 2016 Power by | Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691