χειρουργός στη θεσσαλονίκη

Χολολιθίαση ή πέτρα στη χολή είναι όλα εκείνα τα προβλήματα πού δημιουργούνται οταν εμφανίζονται στερεοί σχηματισμοί ( πέτρες ) μέσα στήν  χοληδόχο κύστη ή και στα  χοληφόρα σωληνάρια. Όταν λοιπόν λέμε χολή εννοούμε τη χοληδόχο κύστη .Ενώ λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι  η χειρουργική μέθοδος , με την οποία  αφαιρείται η χοληδόχος κύστη  μέσω λαπαροσκόπησης.H χολή  είναι ενα υγρό που παράγεται από το συκώτι (ήπαρ) και συμμετέχει στήν πέψη, κυρίως των λιπών.   Βίντεο της επέμβασης απο τον χειρουργό  ΜΗΛΙΩΡΙΔΗ Θ. και την χειρουργική του ομάδα.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αφαίρεσης της χολής

 • πολύ μικρότερο χειρουργικό τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών.
 • σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και πιο γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς.
 • ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική.
 • ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία.
 • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών.

Μεγάλο μέρος του  πληθυσμού πάσχει από χολολιθίαση , αν και αρκετά συχνά η κατάσταση αυτή δεν συνοδεύεται από ενοχλήσεις και κλινικά συμπτώματα, παραμένει δηλαδή ασυμπτωματική  και  ανακαλύπτεται τυχαία σε ένα υπερηχογράφημα. Σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής παραπονείται για  (φουσκώματα) μετά το φαγητό ή πόνους που δεν είναι εύκολο να περιγραφούν αλλά συνήθως αφορούν στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλιάς ή την πλάτη.

Διάγνωση στην χολολιθίαση

Για την διάγνωση της χολολιθίασης  γίνεται κλινική εξέταση και  καταγραφή των συμπτωμάτων και του ιστορικού του ασθενούς σε συνδυασμό με εργαστηριακές εξετάσεις . Βέβαια θα πρέπει να ειπωθεί οτι σε πολλές περιπτώσεις υπαρχουν λίθοι ( πέτρες ) στήν χολή αλλά δεν υπάρχου συμπτώματα (ασυμπτωματική χΥπερηχογράφημα ανω κοιλίας , αλλά και αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος , Άλλες εξετάσεις, όπως  αξονική ή η μαγνητική τομογραφία, είναι  απαραίτητες μόνο σε ειδικές περιπτώσεις γιά να διευκρισθεί από τον χειρουργό η απουσία προβλήματος από το χοληδόχο πόρο (λιθίαση, λάσπη, ιστορικό παγκρεατίτιδος κλπ).

Παγκρεατίτιδα – Ικτερος

Ο ίκτερος οφείλεται σε απόφραξη του χοληδόχου πόρου καί χαρακτηρίζεται από το κίτρινο χρώμα του δέρματος και των επιπεφυκότων (το άσπρο του ματιού), τα σκούρα ούρα και τα αποχρωματισμένα (άσπρα) κόπρανα. Μεγαλύτερη πιθανότητα  έχουν οι ασθενείς με “μικρολιθιαση” . Με τον ίδιο μηχανισμό δημιουργείται και η παγκρεατίτιδα δηλαδή η φλεγμονή τού παγκρέατος, ενός άλλου οργάνου πού συμμετέχει στη διαδικασία της πέψης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βαρύτητα της νόσου μεγαλώνει αλλά η θεραπεία σε γενικές γραμμές είναι η ίδια.

Πολύποδας χοληδόχου κύστης

Ο όρος “πολύποδας” της χοληδόχου κύστης αφορά συνήθως τυχαίο εύρημα ενός υπερηχογραφήματος. Τις περισσότερες φορές, αυτό που περιγράφεται ως πολύποδας είναι κάποιος χοληστερινικός λίθος ή φλεγμονώδης ιστός και σπανιότερα αληθινός  πολύποδας. Οταν ο πολύποδας μεγαλώνει σε μέγεθος ή ξεπερνά το 1cm , συστήνεται χολοκυστεκτομή.

Χολοκυστίτιδα – εμπύημα της χοληδόχου κύστης

Η χολολιθίαση οδηγεί σε συνεχή ερεθισμό της χοληδόχου κύστης και ευνοεί  την ανάπτυξη μικροβίων μέσα σε αυτή.Η φλεγμονή – μόλυνση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα) μπορεί να είναι χρόνια, με σχετικά ήπια συμπτώματα, σύντομες φάσεις οξείας φλεγμονής, αλλά και σταδιακή αλλοίωση των τοιχωμάτων και δημιουργία περιτοναϊκών και εντερικών συμφύσεων.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως , μία πέτρα  μπορεί να φράξει την έξοδο της χοληδόχου κύστης (κυστικό πόρο) , τότε ο πόνος είναι έντονος δεξιά στην κοιλιά και κάτω από τις πλευρές , και εάν η πέτρα δεν μετακινηθεί, αρχίζει η οξεία φλεγμονή στήν χολή δηλαδή η οξεία χολοκυστίτιδα με   συμπτώματα, όπως έντονος πόνος, δυσφορία, ρίγος, πυρετός, αφυδάτωση, εμετός κ.α. Η οξεία χολοκυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε εμπύημα της χοληδόχου κύστης  (συλλογή πύου) .

Θεραπεία στην χολολιθίαση και στην  χολοκυστίτιδα.

Οι πέτρες στην χολή δεν αποβάλλονται . Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά με φαρμακευτική ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση λήψης λιπαρών ουσιών. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα της χολολιθίασης θα συνεχισθούν μέχρι να αφαιρεθεί η χολή . Παλαιότερα υπήρχε η αρχή ότι η οξεία φλεγμονή στήν χολή χειρουργείται είτε μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, είτε μετά από τρεις εβδομάδες. Σήμερα είναι πλέον σαφές ότι ο ασθενής χειρουργείται στις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη του πόνου ή του πυρετού. Ετσι μειώνονται οι επιπλοκές αλλά και ο συνολικός χρόνος  παραμονής στο νοσοκομείο  υπό παρακολούθηση και αγωγή.

Πότε χειρουργείται η χολολιθίαση

 • Χολολιθίαση που προκαλεί συμπτώματα
 • Αναγνώριση στο υπερηχογράφημα πολύ μικρών λίθων στη χοληδόχο κύστη
 • Χολολιθίαση χωρίς συμπτώματα σε ασθενείς με διαβήτη ή καρδιολογικά προβλήματα
 • Οξεία χολοκυστίτιδα
 • Χολολιθίαση που έχει προκαλέσει αποφρακτικό ίκτερο ή παγκρεατίτιδα
 • Πολύποδες της χοληδόχου κύστεως που αυξάνουν σε μέγεθος ή δημιουργούν διαγνωστικά προβλήματα

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) γίνεται πλέον εδώ και πολλά χρόνια μέσω λαπαροσκόπησης ( λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ), σαν μέθοδος  επιλογής , τοσο για την λιθίαση της χοληδόχου κύστεως όσο και για τις επιπλοκές της , όπως χολοκυστίτιδα, εμπύμα κ.α. αλλά και για τούς πολύποδες. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, ενώ είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος . Η  λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή , συνήθως, ολοκληρώνεται σε διάστημα μικρότερο της μιας ώρας . Ο  ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια ημέρα και τρώει ελαφρά το ίδιο απόγευμα ενω  υπάρχει ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Την επομένη γίνεται εξιτήριο. Μπορεί να επενέλθει στις περισσότερες από τις καθημερινές του δραστηριότητες σε 1 βδομάδα . Οσον αφορά την διατροφή ,δεν υπάρχει καμμία ειδική οδηγία. Απλώς τις πρώτες δυο εβδομάδες μικρά και συχνά γεύματα και αποφυγή υπερβολικά λιπαρών και πικάντικων τροφών. Στην συνέχεια η δίαιτα είναι ελεύθερη .

Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ;

Πολυάριθμες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι οι επιπλοκές από την  λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή όταν, βέβαια, αυτή γίνεται από ένα σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό, είναι πολυ μικρότερος με τον αριθμό των επιπλοκών από μία επέμβαση χολοκυστεκτομής με την κλασσική μέθοδο. Να γινει σαφές επίσης ,ότι μετά από μία μικρή περίοδο προσαρμογής που μπορεί να είναι από 2-4 εβδομάδες, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως  δεν προκαλεί καμιά διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.

Μηλιωρίδης Θεόδωρος

Χειρουργός – Θεσσαλονίκη

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

© 2019 Dr Μηλιωρίδης Θεόδωρος | Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691