χειρουργός στη θεσσαλονίκη

Οι αιμορροίδες υπάρχουν σε όλους. Είναι μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες, καί βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό, σε δύο πλέγματα,πού επικοινωνούν μεταξύ τους, τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Όταν οι αιμορροίδες φλεγμαίνουν, διογκώνονται ,βγαίνουν απο τον πρωκτό, ή προκαλούν συμπτώματα, τότε χρησιμοποιούμε τον όρο αιμορροϊδοπάθεια. Αφορά ενα μεγάλο ποσοστό τού πληθυσμού, ειδικότερα στήν σύγχρονη εποχή λόγω τού τρόπου ζωής καί των αλλαγών στήν διατροφή μας. Ευτυχώς ,ταυτόχρονα έχουν βελτιωθεί πολύ και οι μέθοδοι αντιμετώπισης με κυριότερες την τεχνική κατά Longo και τον καυτηριασμό με την χρήση Laser.(βλέπε παρακάτω)

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας , ή για το κόστος της επέμβασης , κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλεφωνα: κινητο: +0306944122691 και στο Ιατρείο: 2310380039

Αίτια της αιμορροϊδοπάθειας

Υπάρχουν παράγοντες που  προδιαθέτουν και  αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης:

 • Κληρονομική προδιάθεση
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροιες
 • Έντονος χρόνιος βήχας
 • Καθιστική ζωή και παχυσαρκία
 • Κύηση/τοκετός
 • Βαριά εργασία και ορθοστασία

Ταξινόμηση της αιμορροϊδοπάθειας

 • Πρώτου βαθμού. Οι αιμορροΐδες διατηρούνται στη φυσιολογική τους θέση, και δεν βγαίνουν απο τον πρωκτό. Μοναδικό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία.
 • Δευτέρου βαθμού. Οι αιμορροΐδες  προπίπτουν “βγαίνουν έξω”από τον πρωκτό κατά την αφόδευση και επανέρχονται μετά από αυτήν .
 • Τρίτου βαθμού. Οι αιμορροΐδες  προπίπτουν κατά την αφόδευση και δεν επανέρχονται αυτομάτα, αλλά μόνο με εξωτερική πίεση.
 • Τετάρτου βαθμού. Οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε μόνιμη πρόπτωση και δεν ανατάσσονται ποτέ, ενώ υπάρχει πρωκτικός πόνος.

                                                     Εξωτερικές αιμορροίδες

αιμορροίδεςΟι εξωτερικές αιμορροίδες εμφανίζονται στήν εξωτερική επιφάνεια τού πρωκτού. Είναι διογκωμένες φλέβες καλυμμένες από δέρμα . Συνήθως δεν δίνουν σοβαρα συμπτώματα. Ομως εαν θρομβωθεί κάποια απο αυτές , εμφανίζεται έντονος πόνος και δυσφορία στην περιοχή σε συνδυασμό με οίδημα ή κνησμό(φαγούρα).

 Εσωτερικές αιμορροίδες

Βρίσκονται στο εσωτερικό του πρωκτού και ετσι δεν γίνονται αντιληπτές , τουλάχιστον στό αρχικό στάδιο.Οι εσωτερικές αιμορροίδες αιμορραγούν, προπίπτουν (“βγαίνουν πρός τα έξω”), ή και τα δύο. Συνήθως παρουσιάζονται με αιφνίδια ανώδυνη αιμορραγία,με το αίμα να φαίνεται στο χαρτί υγείας ή στη λεκάνη, μετά από μια έντονη προσπάθεια κένωσης.

Διάγνωση

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί αιμορραγία από τον πρωκτό ή αίμα στα κόπρανα, είναι σημαντικό να επισκεφθείται ένα χειρουργό για προσεκτική κλινική εξέταση.Και αυτό γιατί η αιμορραγία μπορεί να είναι σύμπτωμα των αιμορροΐδων αλλά και άλλων παθήσεων του εντέρου. Ο γιατρός εξετάζει τον πρωκτό και τον ορθό προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη διογκωμένων αγγείων, τα οποία είναι ενδεικτικά των αιμορροΐδων.Πιθανώς μπορεί να χρειασθεί, για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών εντερικής αιμορραγίας, και έλεγχος όλου του παχέως εντέρου με κολονοσκόπηση .Παθολογικές καταστάσεις της ορθοπρωκτικής περιοχής, όπως ραγάδα, συρίγγια ή αποστήμάτα και σπανιότερα ο καρκίνος του πρωκτού, έχουν παρόμοια συμπτώματα και εκλαμβάνονται εσφαλμένα ως αιμορροίδες.

Η θεραπεία γιά τις αιμορροίδες

Η αρχική θεραπεία για ήπιας έως μέτριας μορφής αιμορροΐδες πρώτου και δευτέρου βαθμού περιλαμβάνει τα εξής:

 • αύξηση τών φυτικών ινών στη διατροφή, και σωστή ενυδάτωση.
 • χρήση τοπικών αλοιφών.
 • λήψη υπακτικών από το στόμα
 • λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την καταπολέμηση του πόνου.
 • αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας και η ανάπαυση σε κατακεκλιμένη θέση

Aν τα συμπτώματα είναι βαριάς μορφής ή αν η εφαρμογή των συντηρητικών μεθόδων αντιμετώπισης , δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, μπορεί να εφαρμοσθεί κάποια από τις ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση ήπιων μορφών αιμορροϊδοπάθειας και ριζικότερης χειρουργικής αντιμετώπισης δηλαδή αιμοροιδεκτομή , στις περιπτώσεις που η κατάσταση είναι πιο σοβαρή.

Ελάχιστα επεμβατικές ανώδυνες μέθοδοι

αιμορροίδες

Αντιμετώπιση της αιμορροιδοπάθειας με υπέρυθρες

αιμοροίδες

Αντιμετώπιση της αιμορροιδοπάθειας
με LASER

Μια σειρά από μεθόδους καυτηριασμού με κυριότερες απο αυτές , την τεχνική που χρησιμοποιεί το Laser  και αυτήν με υπέρυθρες ακτίνες . Και με τίς δύο τεχνικές γίνεται εξάχνωση (καταστροφή ) και τεχνητή θρόμβωση των αιμορροιδικών οζων και συνεπώς άμεσο αποτέλεσμα και ανακούφιση από τα συμπτώματα. Είναι  η καλύτερη δυνατή θεραπεία τουλάχιστον για τους δύο πρώτους βαθμούς αιμορροιδοπάθειας. Αναίμακτη,γίνεται και με τοπική αναισθησία,με άμεση έξοδο απο την κλινική και μικρό μετεγχειρητικό πόνο.

Αλλη μέθοδος είναι η απολίνωση “δέσιμο” των αιμορροϊδικών αρτηριών  με την χρήση  Doppler. (μεθοδος DG-HAL)

Χειρουργική αφαίρεση θρόμβου με τοπική αναισθησία για άμεση ανακούφιση τού πόνου.

Οι μέθοδοι αυτοι έχουν τό πλεονέκτημα ότι προκαλούν μικρό μετεγχειρητικό πόνο ,έχουν μικρό χρόνο νοσηλείας καί άμεση επιστροφή στήν εργασία. Ομως αφορούν μόνο τους ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια πρώτου και δευτέρου βαθμού,χωρίς επιπλοκές,ενώ είναι σχετικά μεγάλη η πιθανότητα υποτροπής.

 Αιμορροιδεκτομή

 Εάν ισχύει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω ,είναι απαραίτητη η αιμοροιδεκτομή.

 • Έχετε συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών αιμορροΐδων.
 • Έχετε βαθμού 3 ή 4 εσωτερικές αιμορροΐδες με πρόπτωση.
 • Είχατε υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες ή άλλες θεραπείες που δεν έχουν διορθώσει το πρόβλημα.
 • Χάνεται σημαντικές ποσότητες αίματος και έχετε πτώση του αιματοκρίτη
 • Έχουν νεκρωθεί οι εσωτερικές αιμορροΐδες.
 • Θρόμβωση εξωτερικών αιμορροΐδων που επαναλαμβάνεται μετά από λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες.

Κυριότερες τεχνικές αιμορροιδεκτομής

Ανοικτή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan :Αυτή είναι συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνική καί θεωρείται ότι είναι αποτελεσματική χειρουργική προσέγγιση για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Το πρόβλημα είναι οτι μετεγχειρητικά ο ασθενής έχει εντονο πόνο και μεγάλη πιθανότητα επιπλοκών οπως αιμορραγία ή κατακράτηση ούρων. Πρόβλημα πού αντιμετωπίζετε επιτυχώς με τίς νεώτερες τεχνικές.

Χρήση κυκλικού αναστομωτήρα (stapler) – Τεχνική Longo :  Θεωρείται πλεον, η ιδανικότερη γιά την αντιμετώπιση αιμορροίδων τρίτου καί τετάρτου βαθμού με πρόπτωση ή χωρίς.Και αυτο γιατι συνδυάζει το λιγότερο μετεγχειρητικό πονο με το μικρότερο ποσοστό υποτροπών και επιπλοκών αλλά και άμεση αποθεραπεία και επάνοδο στην κανονική δραστηριότητα όταν γίνεται απο εξιδικευμένο και με εμπειρία γιατρό. 

Ligasure  αιμορροιδεκτομή:Γίνεται χρήση θερμικής ενέργειας με ιδιαίτερα εντοπισμένο τροπο.  Αυτή η μέθοδος έχει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και  απαίτηση αναλγητικων από την ανοικτή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan και μεγάλα πλεονεκτήματα , τον μικρότερο χρόνο τού χειρουργείου και την μικρότερη απώλεια αίματος. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τεχνική Longo για την αφαίρεση της τυχόν περίσσειας αιμορροιδικών όζων.

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΩΝ

Μια αιμορροϊδεκτομή μπορεί να θεραπεύσει τις αιμορροΐδες σας ,σε κάποιες όμως περιπτώσεις δέν θα αποτρέψει τις αιμορροΐδες από την επιστροφή ! Γι αυτό πρεπει να κάνετε αλλαγές στην καθημερινή ζωή που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της υποτροπής των αιμορροΐδων.

Πίνοντας άφθονο νερό.
Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
Η τακτική άσκηση και η σωματική δραστηριότητα.
Η διατήρηση ενός σωστού βάρους.
Πηγαίνοντας άμεσα στήν τουαλέτα όταν αισθάνεστε την ανάγκη γι αυτό.

ΜΗΛΙΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΚΤΟΛΟΓΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

© 2019 Dr Μηλιωρίδης Θεόδωρος | Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691