χειρουργός στη θεσσαλονίκη

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια κοινή πάθηση πού αφορά όλες τις ηλικίες και η αντιμετώπιση της είναι σχετικά εύκολη , με λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή  όταν αυτο γίνει έγκαιρα και από έμπειρη χειρουργική ομάδα.

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μακρύς στενός σωλήνας (μερικά εκατοστά σε μήκος) που συνδέεται με το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου (τυφλό). Συνήθως βρίσκεται στό κάτω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιακής κοιλότητας. Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελείται κυρίως από λεμφικό ιστό . Η παρουσία της, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη. Οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση για σκωληκοειδίτιδα δεν έχουν κανένα πρόβλημα.  Βίντεο της επεμβασης απο τον χειρουργό ΜΗΛΙΩΡΙΔΗ Θ. και την χειρουργική του ομάδα

Όταν η σκωληκοειδής αποφράσεται από  κόπρανα , φλεγμαίνει και διογκώνεται, τα βακτήρια που υπάρχουν στό εσωτερικό  του οργάνου πολλαπλασιάζονται γρήγορα και  οδηγούν στο σχηματισμό πύου δηλαδή σκωληκοειδίτιδα . Αυτή  μπορεί να προκαλέσει πόνο γύρω από τον ομφαλό που απλώνεται στο κάτω δεξιό τμήμα της κοιλιάς , οι έγκυες γυναίκες μπορεί να έχουν πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς , αυτό συμβαίνει επειδή η σκωληκοειδής απόφυση είναι σε υψηλότερη θέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το περπάτημα ή ο βήχας μπορεί να κάνουν τον πόνο πιο έντονο.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας , ή για το κόστος της επέμβασης , κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλεφωνα: κινητο: +0306944122691 και στο Ιατρείο: 2310380039

σκωληκοειδίτιδαΤα συμπτώματα στήν σκωληκοειδίτιδα

 • πόνος που ξεκινά ξαφνικά κοντά στον αφαλό και εξαπλώνεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς
 • κοιλιακή διόγκωση
 • άκαμπτοι κοιλιακοί μύες
 • δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • ναυτία
 • εμετός
 • απώλεια της όρεξης
 • χαμηλός πυρετός

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξεταση αλλά και με εξέταση τόσο τού αίματος (αριθμός καί τύπος λευκών αιμοσφαιρίων,δείκτες φλεγμονής) , αλλα καί απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχογραφημα ,αξονική τομογραφία) Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία αμέσως όταν εμφανισθούν τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας. Όταν η αυτή η κατάσταση συνεχίζεται χωρίς θεραπεία, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σπάσει (διάτρηση) και τα βακτήρια αλλά και άλλες επιβλαβείς ουσίες να απελευθερωθούν στην κοιλιακή κοιλότητα (περιτονίτις) ή να σχηματισθεί ένα απόστημα, . Και οι δύο είναι καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή που απαιτούν άμεση χειρουργική επέμβαση αλλά καί μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Σκωληκοειδεκτομή είναι η τυπική θεραπεία για σκωληκοειδίτιδα. Λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή γενικά γιά όλους αλλά και για ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Έχει λιγότερους κινδύνους από μια διαδικασία ανοιχτής σκωληκοειδεκτομής, και γενικά έχει μικρότερο χρόνο αποκατάστασης.Είναι ζωτικής σημασίας να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής απόφυση αμέσως, πριν να υποστεί ρήξη. Μετά απο τήν σκωληκοειδεκτομή η ανάρρωση είναι γρήγορη και χωρίς επιπλοκές.

Χειρουργική θεραπεία

Υπάρχουν δύο τύποι σκωληκοειδεκτομής: ανοικτή και λαπαροσκοπική. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που ο γιατρός σας θα επιλέξει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της σκωληκοειδίτιδας και το ιατρικό ιστορικό. Είναι σημαντικό βέβαια να σημειωθεί ότι οι κίνδυνοι μιας σκωληκοειδεκτομής είναι πολύ λιγότερο σοβαροί από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μη αφαίρεση της ενώ όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο  πλέον προτιμάται η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή.

σκωληκοειδίτιδαΣτήν λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, η επέμβαση γίνεται με τρείς μικρές τομές υπό γενική αναισθησία . Αρχικά εισάγεται διοξείδιο του άνθρακα (αέριο) μεσα στη κοιλιά έτσι ώστε να διογκωθεί και να μμεγαλώσει ο ωφέλιμος χώρος εργασίας του χειρουργού. Επειτα , εισάγεται μέσω ενός σωλήνα, το λαπαροσκόπιο (μιά μικροσκοπική βιντεοκάμερα) πού δίνει στον χειρουργό μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μια οθόνη τηλεόρασης. Από τις δύο άλλες τομές εισάγονται τα εργαλεία εισάγεται με τα οποία ο χειρουργός αφαιρεί την σκωληκοειδή απόφυση . Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή γίνεται ακόμη και εάν υπάρχει προχωρημένη λοίμωξη ή σκωληκοειδής απόφυση έχει υποστεί ρήξη.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής

 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Μικρότερη παραμονή η παραμονή στο νοσοκομείο
 • Ταχύτερη αποκατάσταση της  λειτουργίας του εντέρου
 • Ταχύτερη επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα
 • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα

Τι πρέπει να περιμένουμε μετά την επέμβαση;

Στις ημέρες μετά την σκωληκοειδεκτομή, μπορεί να υπάρχει μέτριος πόνος στις περιοχές όπου έγιναν οι τομές. Κάθε πόνος ή δυσφορία θα πρέπει να βελτιωθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να ανακουφίσει τον πόνο ίσως επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την πρόληψη μιας λοίμωξης μετά την επέμβαση. Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες ημέρες, να θυμάστε ότι το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να αναρρωσει.

Μερικές ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής παροτρύνεται να περπατήσει. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβων αίματος στα πόδια και ο πόνος στους μυς . Πιθανότατα θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στίς περισσότερες από τις συνήθεις δραστηριότητες ,σε μία εβδομάδα. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν ντους, οδήγηση, ανάβαση σκάλας, εργασία , ελαφριά άθληση. Η διατροφή για τις πρώτες ημέρες πρέπει να γίνεται με μικρά και συχνά γεύματα και να είναι ελαφριά.

Συμπέρασμα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια κοινή πάθηση πού αφορά όλες τις ηλικίες και η αντιμετώπιση της είναι σχετικά εύκολη ,με λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή  όταν αυτο γίνει έγκαιρα και από έμπειρη χειρουργική ομάδα.

Dr ΜΗΛΙΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

© 2019 Dr Μηλιωρίδης Θεόδωρος | Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691