Θεραπεία κύστης κόκκυγα με laser ( λέιζερ )

Η συμβατική θεραπεία για συμπτωματική κύστη κόκκυγα είναι η χειρουργική εκτομή των συριγγίων και της κύστης. Παρά τις πολλές διαθέσιμες χειρουργικές τεχνικές για τη μείωση των ποσοστών επανεμφάνισης, η χειρουργική εκτομή της κύστης κόκκυγα συχνά εμφανίζει επιπλοκές όπως καθυστερημένη επούλωση πληγών, λοίμωξη και επίμονο πόνο. Η υποτροπή μετά από χειρουργική εκτομή της κύστης κόκκυγα, επίσης είναι ένα συχνό πρόβλημα, που οδηγεί σχεδόν πάντα σε επανεγχείρηση.

Επέμβαση κύστης κόκκυγος με lase

Για να μειωθούν οι επιπλοκές, τα ποσοστά επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγα αλλά κυρίως τα προβλήματα που προκύπτουν για τον ασθενή ακόμα και μετά από μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση, χρησιμοποιείται πλέον ευρέως μια λιγότερο επεμβατική τεχνική που έφερε πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κύστη κόκκυγα. που επιτρέπει στους ασθενείς να αναρρώνουν πιο γρήγορα και μόνιμα χωρίς τα ενοχλητικά αποτελέσματα μίας χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή όπως είναι ο παρατεταμένος πόνος, οι συχνές αλλαγές του χειρουργικού τραύματος και άλλα.

Η χειρουργική μου ομάδα στην κλινική του ΑΓΊΟΥ ΛΟΥΚΑ στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, για αυτούς τους λόγους εφαρμόζει με επιτυχία την ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με με την χρήση των ακτίνων λέιζερ (SiLaC) που προκαλεί την καταστροφή και εξαφάνιση των συριγγίων της κύστης κόκκυγα.

Όλες οι έρευνες που εξετάζουν τη χρήση αυτής της τεχνικής λέιζερ για τη θεραπεία των πρωκτικών συριγγίων και της κύστης κόκκυγα έδειξαν ότι η μέθοδος αυτή, όταν εφαρμοσθεί σωστά και με τις απαραίτητες ενδείξεις από έμπειρους χειρουργούς είναι πλέον η μέθοδος εκλογής για την θεραπεία της κύστης κόκκυγα.

Επέμβαση κύστης κόκκυγος με lase

Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που ξεκινάει παρόμοια με τις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις της κύστης,δηλαδή αρχικά αναισθητοποιείται η περιοχή με ένα τοπικό αναισθητικό σε συνδυασμό με ένα αναλγητικό , ώστε ο ασθενής να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Στη συνέχεια αφαιρούνται τρίχες και νεκρωμένοι ιστοί από την κύστη και απο κάθε άνοιγμα των συριγγίων στο δέρμα. Αυτή η φάση ολοκληρώνεται με την χρήση ενός ειδικού χειρουργικού εργαλείου για την εντόπιση όλων τω συριγγίων της κύστης κόκκυγα αλλά και των πιθανών διακλαδώσεων τους.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρησιμοποιείται ειδική ίνα λέιζερ. Έχει μια κωνική άκρη που παράγει έναν δακτύλιο φωτός υψηλής έντασης . Αυτή η ίνα εισάγεται από κάθε άνοιγμα σε κάθε συρίγγιο που βρίσκεται από κάτω έτσι ώστε η δέσμη λέιζερ να ευθυγραμμίζεται με το άνοιγμα του συριγγίου και να εισέρχεται σε όλο το μήκος του.

Επέμβαση κύστης κόκκυγος με lase

Παλμοί ενέργειας λέιζερ εφαρμόζονται σε κάθε συρίγγιο για να καταστρέψουν την εσωτερική επένδυση του, να το αποστειρώσουν και τελικά να το αποφράξουν. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με επικάλυψη της περιοχής με μία απλή αποστειρωμένη γάζα και την χρήση τοπικά μιας αντιβιοτικής αλοιφής. Τις επόμενες μέρες δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη περιποίηση του τραύματος και ο τυπικός επανέλεγχος γίνεται μετά από μία εβδομάδα.
Με αυτή την μέθοδο  γίνεται , κύστη κόκκυγα ανώδυνη , και αναίμακτη . Οι ασθενείς φεύγουν άμεσα από την κλινική χωρίς ιδιαίτερο πόνο η άλλες ενοχλήσεις, Οι περισσότεροι μπορούν να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηρίοτητες μετά από 24 ώρες χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις!

Ο χρόνος πλήρους επούλωσης είναι σημαντικά πολύ μικρότερος σε όλους τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με λέιζερ δηλαδή περίπου 2 εβδομάδες. Η συχνότητα της μετεγχειρητικής αιμορραγίας, των μετεγχειρητικών λοιμώξεων και των υποτροπών είναι αμελητέος.

Είναι φανερό πλέον ότι η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ υπερέχει της συμβατικής χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα και η χρήση της είναι υποχρεωτική, σχεδόν για όλες τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται η συγκεκριμένη πάθηση βασικά λόγω του οτι το αποτέλεσμα της είναι , κύστη κόκκυγα χωρίς πόνο , αλλά και  κύστη κόκκυγα αναίμακτη .