Κύστη κόκκυγα

Τι είναι η κύστη κόκκυγα και πως προκαλείται

κύστη κόκκυγα

Η  κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, είναι μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς (τη μεσογλουτιαία πτυχή). Τα αίτια της νόσου δεν είναι απόλυτα γνωστά.

Η κύστη κόκκυγα  αναπτύσσεται όταν τρίχες της περιοχής που πέφτουν, λόγω της τριβής, μπαίνουν στο δέρμα, παγιδεύονται εκεί, μολύνονται και οδηγούν σε φλεγμονή.

Η κύστη κόκκυγα είναι συχνότερη στους άνδρες  αλλά και σε παχύσαρκα άτομα ή δασύτριχα. Πιο συχνά εμφανίζεται  στις ηλικίες 16 – 20 ετών, ενώ  μειώνεται  μετά το 25ο έτος . Αυξημένη συχνότητα εμφανίζουν τα άτομα που κάθονται για πολλές ώρες την ημέρα, όπως  οι επαγγελματίες οδηγοί ή οι εργαζόμενοι για πολλές ώρες σε γραφείο ή  οι μαθητές σε περίοδο εξετάσεων.

Τι είναι η κοκκυγοδυνία, πως προκαλείται και πως αντιμετωπίζεται

Η κοκκυγοδυνία είναι ο πόνος στην περιοχή του κόκκυγα χωρίς παθολογικά ευρήματα, όπως συρίγγια ή άλλα. Παρατηρείται συνήθως στους εφήβους, τους νεαρούς ενήλικες και μερικές φορές στα παιδιά.

Πρόκειται για σπάνια πάθηση, η οποία αφορά λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων χαμηλής οσφυαλγίας. Εκτός από τον τραυματισμό, άλλο αίτιο εμφάνισής της είναι ο τοκετός, ενώ αρκετές περιπτώσεις κοκκκυγοδυνίας είναι ιδιοπαθείς, χωρίς σαφή αιτία. Να τονισθεί ότι δεν αντιμετωπίζεται  χειρουργικάαλλά συντηρητικά με αντιφλεγμονώδη.

Συμπτώματα στην κύστη κόκκυγα

απόστημα

Στην οξεία μορφή στην κύστη κόκκυγος, τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή διόγκωση στην περιοχή, μέχρι μεγάλη επώδυνη κυστική φλεγμονώδη μάζα. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της κύστης κόκκυγα ως μια διογκωμένη περιοχή στη μεσογλουτιαία σχισμή, που φλεγμαίνει ενώ συνοδεύεται από πυρετόέντονο πόνο ιδίως στο κάθισμα, καταβολή του οργανισμού και ναυτία από τη φλεγμονή.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος. Το απόστημα αντιμετωπίζεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του (παροχετεύεται-“σπάει”), όμως πολλοί ασθενείς, στην συνέχεια αναπτύσσουν χρόνιο συρίγγιο κύστεως κόκκυγος.

Τα αίτια που δημιουργούν την κύστη κόκκυγος

Παρότι τα αίτια από τα οποία προκαλείται πόνος στον κόκκυγα δεν είναι επιβεβαιωμένα, ως επικρατέστερα αναφέρονται τα εξής:

 • Ορμόνες
 • Τριχοφυΐα
 • Τριβή
 • Φλεγμονή

Θεραπεία

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Η οξεία μορφή της πάθησης απαιτεί την άμεση χειρουργική θεραπεία, προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον έντονο πόνο και τον πυρετό που τη συνοδεύει.

Αυτό γίνεται με την απλή διάνοιξη και καθαρισμό  του αποστήματος, για να μειωθεί η ένταση της φλεγμονής αλλά και με τη χρήση αντιβιοτικών. Σε χρόνια  περιστατικά πρέπει να γίνεται χειρουργική επέμβαση, για οριστική απαλλαγή από την κύστη κόκκυγα.

Σκοπός της είναι η πλήρης αφαίρεσή της, μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια, έτσι ώστε να μην υποτροπιάσει. Η χρήση αντιβιοτικών ή διαφόρων αλοιφών δεν αποτελεί θεραπευτική επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ύφεση των συμπτωμάτων για σύντομο διάστημα. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία, ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου, το είδος της επέμβασης και την κατάσταση του ασθενούς.

Η επέμβαση γίνεται είτε με την κλασσική μέθοδο, είτε θεραπεία με ηλεκτροδιαθερμία ( WARF ), ή με Laser. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον χειρουργό αλλά εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση στην περιοχή της.

Κλασσική μέθοδος αντιμετώπισης στην κύστη κόκκυγα

χειρουργός στη θεσσαλονίκη

Σε αυτήν χρησιμοποιείται νυστέρι και διαθερμία. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: ανοικτή, κλειστή και ημίκλειστη. Ο χειρουργός επιλέγει αυτή την μέθοδο όταν η φλεγμονή είναι εκτεταμένη η όταν υπάρχουν πολλαπλά συρίγγια σε μεγάλη έκταση.

Πλέον η πιο συχνή μέθοδος είναι η ημίκλειστη, δηλαδή συρραφή του χειρουργικού τραύματος και τοποθέτηση μιας μικρής παροχέτευσης που αφαιρείται σε λίγες μέρες. Εδώ βέβαια υπάρχει το πρόβλημα του μετεγχειρητικού πόνου, αλλά και των συχνών αλλαγών τού τραύματος μέχρι την πλήρη επούλωση.

Η επέμβαση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται συνήθως με τοπική  αναισθησία, καθώς η γενική  αναισθησία είναι απαραίτητη σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η  θεραπεία με Laser στην κύστη κόκκυγα

κύστη κόκκυγα με Laser

Στον συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα, χρησιμοποιείται Laser ή ηλεκτροδιαθερμία (WARF). Είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις εκείνες τις περιπτώσεις, όπου ο αριθμός των συριγγίων είναι μικρός και δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη φλεγμονή στην περιοχή η πύον.

Δεν απαιτείται οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα), δεν χρειάζεται νοσηλεία, δεν δημιουργεί τομή, είναι ανώδυνηάμεση επιστροφή στην εργασία, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, ενώ μετεγχειρητικά δεν απαιτούνται παυσίπονα και ιδιαίτερες πολλές αλλαγές. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Τα στάδια της  θεραπείας με Laser στην κύστη κόκκυγα

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγα έχει 2 φάσεις: Το αρχικό στάδιο περιλαμβάνει μία διαγνωστική και στη συνέχεια μία χειρουργική, οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα και διαρκούν σχετικά λίγο.

Διαγνωστική φάση

Στη διαγνωστική φάση βρίσκεται η πορεία των συριγγίων, γίνεται η λεγόμενη χαρτογράφηση της βλάβης. Με το ειδικό ενδοσκόπιο ο γιατρός βλέπει το συρίγγιο, και την πορεία του και αφαιρεί τμήματα νεκρωμένων ιστών ή τρίχες που αποφράζουν τον πόρο.

Χειρουργική φάση

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, πού στοχεύει στην καταστροφή των συριγγίων και των διακλαδώσεων τους. Το Laser προκαλεί φωτοθερμική καταστροφή του μολυσμένου βλεννογόνου και σύγκλειση των συριγγίων. Ο πόρος πλένεται σχολαστικά με φυσιολογικό ορό και κάποιου είδους απολυμαντικό. Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των εκκρίσεων.

Γιατί το laser στην θεραπεια της κύστης κόκκυγα

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των  ενδοσκοπικών τεχνικών, με την χρήση είτε του Laser, είτε ηλεκτροδιαθερμίας (WARF), εμφανίζει εντυπωσιακά αποτελέσματα με ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για την κύστη κόκκυγα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης.

Βέβαια θα πρέπει να τονισθεί ότι πολλές φορές οι χειρουργοί κάνουν κατάχρηση και λανθασμένη χρήση αυτών των μεθόδων, με αποτέλεσμα την υποτροπή της νόσου ή άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Πλεονεκτήματα στην θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τις δύσμορφες ουλές του παρελθόντος
 • Ταχεία επούλωση, μικρή ιστική βλάβη, μικρή απώλεια αίματος
 • Ελάχιστος πόνος για τον οποίο συνήθως δεν χρειάζονται ούτε απλά παυσίπονα
 • Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του
 • Δεν χρειάζονται επώδυνες αλλαγές του τραύματος
 • Ταχύτατος χρόνος ανάρρωσης
 • Μικρές πιθανότητες υποτροπής

Συμπερασματικά, οποιαδήποτε μέθοδος και αν επιλεχθεί για την αντιμετώπιση τής κύστης κόκκυγα, ο στόχος είναι η πλήρης θεραπεία της και η αποφυγή υποτροπής ή επιπλοκών. Ακόμα πρέπει να τονιστεί, ότι είναι αναγκαίο η διάγνωση και η αντιμετώπιση να γίνεται νωρίς, για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές, αλλά και για να είναι δυνατή η χρήση των νεότερων αναίμακτων και σχετικά ανώδυνων τεχνικών.

Εμφανίζεται όταν οι τρίχες της περιοχής, μετά από τριβή, μπαίνουν στο δέρμα όπου έχει ως αποτέλεσμα να μολυνθούν και να προκαλέσουν φλεγμονή.

 • Ορμόνες
 • Τριβή
 • Τριχοφυΐα
 • Φλεγμονή

 

Αντιμετωπίζεται αποκλειστικά χειρουργικά είτε με την κλασική μέθοδο (νυστέρι και διαθερμία) είτε τη θεραπεία με ηλεκτροδιαθερμία ή Laser.

 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ταχεία επούλωση
 • Ελάχιστος πόνος
 • Άμεση επιστροφή στο σπίτι
 • Ταχεία ανάρρωση
 • Μικρές πιθανότητες υποτροπής