Κύστη κόκκυγα

Κύστη κόκκυγα | Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

κύστη κόκκυγα

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

Η  κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, είναι μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς, τη μεσογλουτιαία πτυχή. Ειδικότερα, εμφανίζεται πάνω από το ιεροκοκκυγικό οστό. Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό πρόβλημα και εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες νεαρών ηλικιών.

Κύστη κόκκυγα: Πώς προκαλείται;

Τα αίτια της νόσου δεν είναι απόλυτα γνωστά. Αν και έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, καμία δεν έχει επικρατήσει. 

Η κύστη κόκκυγα αναπτύσσεται, όταν τρίχες της περιοχής που πέφτουν, λόγω της τριβής, μπαίνουν στο δέρμα. Οι τρίχες παγιδεύονται εκεί, μολύνονται και εν συνεχεία οδηγούν σε φλεγμονή. Επίσης, η πίεση της περιοχής λόγω της κίνησης των γλουτών συμβάλλει στην εμφάνιση της κύστης κόκκυγος.

Η κύστη κόκκυγα είναι συχνότερη στους άνδρες αλλά και σε παχύσαρκα άτομα ή δασύτριχα. Πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες 16 – 20 ετών, ενώ οι πιθανότητες  μειώνονται μετά το 25ο έτος. Επίσης, αυξημένη συχνότητα εμφανίζουν τα άτομα που κάθονται για πολλές ώρες την ημέρα, όπως οι επαγγελματίες οδηγοί ή οι εργαζόμενοι για πολλές ώρες σε γραφείο ή οι μαθητές σε περίοδο εξετάσεων.

Συμπτώματα

απόστημα

Η κύστη κόκκυγος είναι κυρίως ασυμπτωματική στην πρώτη φάση, έως ότου ο ασθενής να εμφανίσει σημάδια φλεγμονής. Στην οξεία μορφή της κύστης κόκκυγος, τα συμπτώματα ποικίλλουν. Έτσι, η κύστη μπορεί να εμφανιστεί είτε ως απλή μικρή διόγκωση στην περιοχή, είτε ως μεγάλη επώδυνη κυστική φλεγμονώδης μάζα.Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της κύστης κόκκυγα ως μια διογκωμένη περιοχή στη μεσογλουτιαία σχισμή. Η κύστη που φλεγμαίνει συνοδεύεται από:

 • Πυρετό
 • Έντονο πόνο ιδίως στο κάθισμα
 • Καταβολή του οργανισμού 
 • Ναυτία 
 • Εκροή πύου ή/και αίματος
 • Έντονη φαγούρα στην περιοχή
 • Εμφάνιση τοπικής δερματίτιδα

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος. Το απόστημα αντιμετωπίζεται είτε με ιατρική παρέμβαση, είτε παροχευτεύεται από μόνο του, δηλαδή σπάει. Σε αυτή την περίπτωση πολλοί ασθενείς, στη συνέχεια αναπτύσσουν χρόνιο συρίγγιο κύστεως κόκκυγος

Κύστη κόκυγγος: Αίτια πρόκλησης

Παρότι τα αίτια από τα οποία προκαλείται πόνος στον κόκκυγα δεν είναι επιβεβαιωμένα, ως επικρατέστερα αναφέρονται τα εξής:

 • Αλλαγή ορμονών
 • Έντονη τριχοφυΐα
 • Τριβή
 • Φλεγμονή
 • Καθιστική ζωή

Θεραπεία

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Εάν η νόσος βρίσκεται σε οξεία μορφή τότε απαιτείται άμεση χειρουργική θεραπεία. Η άμεση επέμβαση είναι σημαντική προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον έντονο πόνο και τον πυρετό που τη συνοδεύει.

Αυτό γίνεται με την απλή διάνοιξη και καθαρισμό του αποστήματος, για να μειωθεί η ένταση της φλεγμονής αλλά και με τη χρήση αντιβιοτικών. Σε χρόνια περιστατικά πρέπει να γίνεται χειρουργική επέμβαση, για οριστική απαλλαγή από την κύστη κόκκυγα με την πλήρη αφαίρεσή της.

Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση της κύστης μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια, έτσι ώστε να μην υποτροπιάσει.

Η χρήση αντιβιοτικών ή διαφόρων αλοιφών δεν αποτελεί θεραπευτική επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ύφεση των συμπτωμάτων για σύντομο διάστημα. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic.  Επιπροσθέτως, μπορεί να πραγματοποιηθεί και με γενική αναισθησία, ανάλογα με:

 • τη βαρύτητα της νόσου
 • το είδος της επέμβασης
 • την κατάσταση του ασθενούς

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί  είτε με την κλασσική μέθοδο, είτε θεραπεία με ηλεκτροδιαθερμία ( WARF ) ή με Laser. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον χειρουργό, αλλά εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση στην περιοχή της.

Κλασσική μέθοδος αντιμετώπισης στην κύστη κόκκυγα

χειρουργός στη θεσσαλονίκη

Στην κλασσική μέθοδο χρησιμοποιείται νυστέρι και διαθερμία. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές. Οι τεχνικές αυτές είναι η ανοικτή,  η κλειστή και η  ημίκλειστη. Ο χειρουργός επιλέγει αυτή την μέθοδο, όταν η φλεγμονή είναι εκτεταμένη  ή όταν υπάρχουν πολλαπλά συρίγγια σε μεγάλη έκταση.

Πλέον η πιο συχνή μέθοδος είναι η ημίκλειστη, δηλαδή συρραφή του χειρουργικού τραύματος και τοποθέτηση μιας μικρής παροχέτευσης που αφαιρείται σε λίγες μέρες. Το μεγάλο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ο μετεγχειρητικός πόνος  και οι συχνές αλλαγές του τραύματος μέχρι την πλήρη επούλωση.

Η επέμβαση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία, καθώς η γενική αναισθησία είναι απαραίτητη σε εξαιρετικές περιπτώσεις

 

Κύστη κόκκυγα & Θεραπεία με laser

κύστη κόκκυγα με Laser

Στον συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα, χρησιμοποιείται Laser ή ηλεκτροδιαθερμία (WARF). Είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις εκείνες τις περιπτώσεις, όπου ο αριθμός των συριγγίων είναι μικρός και δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη φλεγμονή στην περιοχή η πύον.

Δεν απαιτείται οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα), δεν χρειάζεται νοσηλεία, δεν δημιουργεί τομή, είναι ανώδυνηάμεση επιστροφή στην εργασία, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, ενώ μετεγχειρητικά δεν απαιτούνται παυσίπονα και ιδιαίτερες πολλές αλλαγές. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Τα στάδια της θεραπείας με Laser στην κύστη κόκκυγα

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγα έχει 2 φάσεις: Το αρχικό στάδιο περιλαμβάνει μία διαγνωστική και στη συνέχεια μία χειρουργική, οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα και διαρκούν σχετικά λίγο.

Διαγνωστική φάση

Στη διαγνωστική φάση βρίσκεται η πορεία των συριγγίων, γίνεται η λεγόμενη χαρτογράφηση της βλάβης. Με το ειδικό ενδοσκόπιο ο γιατρός βλέπει το συρίγγιο, και την πορεία του και αφαιρεί τμήματα νεκρωμένων ιστών ή τρίχες που αποφράζουν τον πόρο.

Χειρουργική φάση

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, πού στοχεύει στην καταστροφή των συριγγίων και των διακλαδώσεων τους. Το Laser προκαλεί φωτοθερμική καταστροφή του μολυσμένου βλεννογόνου και σύγκλειση των συριγγίων. Ο πόρος πλένεται σχολαστικά με φυσιολογικό ορό και κάποιου είδους απολυμαντικό. Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των εκκρίσεων.

Γιατί το laser στην θεραπεια της κύστης κόκκυγα

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των ενδοσκοπικών τεχνικών, με την χρήση είτε του Laser, είτε ηλεκτροδιαθερμίας (WARF), εμφανίζει εντυπωσιακά αποτελέσματα με ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για την κύστη κόκκυγα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης.

Βέβαια θα πρέπει να τονισθεί ότι πολλές φορές οι χειρουργοί κάνουν κατάχρηση και λανθασμένη χρήση αυτών των μεθόδων, με αποτέλεσμα την υποτροπή της νόσου ή άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Πλεονεκτήματα στην θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser

Η θεραπεία κύστης κόκκυγα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και έχει αντικαταστήσει στο βαθμό που τα περιστατικά το επιτρέπουν την συμβατική μέθοδο. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι τα κάτωθι:

 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τις δύσμορφες ουλές του παρελθόντος
 • Ταχεία επούλωση, μικρή ιστική βλάβη, μικρή απώλεια αίματος
 • Ελάχιστος πόνος για τον οποίο συνήθως δεν χρειάζονται ούτε απλά παυσίπονα
 • Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του
 • Δεν χρειάζονται επώδυνες αλλαγές του τραύματος
 • Ταχύτατος χρόνος ανάρρωσης
 • Μικρές πιθανότητες υποτροπής

 

Συμπερασματικά, οποιαδήποτε μέθοδος και αν επιλεχθεί για την αντιμετώπιση τής κύστης κόκκυγα, ο στόχος είναι η πλήρης θεραπεία της και η αποφυγή υποτροπής ή επιπλοκών. Ακόμα πρέπει να τονιστεί, ότι είναι αναγκαίο η διάγνωση και η αντιμετώπιση να γίνεται νωρίς, για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές, αλλά και για να είναι δυνατή η χρήση των νεότερων αναίμακτων και σχετικά ανώδυνων τεχνικών.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Θεόδωρος Μηλιωρίδης έχοντας είκοσι έτη εμπειρίας στη Γενική Χειρουργική και Ογκολογία και συμμετέχοντας σε πολλά παγκόσμια συνέδρια ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες χειρουργικές μεθόδους. Εάν έχετε συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν κύστη κόκκυγος επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο από τον Δρ. Μηλιωρίδη.

Εμφανίζεται όταν οι τρίχες της περιοχής, μετά από τριβή, μπαίνουν στο δέρμα όπου έχει ως αποτέλεσμα να μολυνθούν και να προκαλέσουν φλεγμονή.

 • Ορμόνες
 • Τριβή
 • Τριχοφυΐα
 • Φλεγμονή

 

Αντιμετωπίζεται αποκλειστικά χειρουργικά είτε με την κλασική μέθοδο (νυστέρι και διαθερμία) είτε τη θεραπεία με ηλεκτροδιαθερμία ή Laser.

 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ταχεία επούλωση
 • Ελάχιστος πόνος
 • Άμεση επιστροφή στο σπίτι
 • Ταχεία ανάρρωση
 • Μικρές πιθανότητες υποτροπής