Κύστη κόκκυγος

Κύστη κόκκυγα | Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

κύστη κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η  κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, είναι μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς, τη μεσογλουτιαία πτυχή. Ειδικότερα, εμφανίζεται πάνω από το ιεροκοκκυγικό οστό. Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό πρόβλημα και εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες νεαρών ηλικιών.

Κύστη κόκκυγος: Πώς προκαλείται;

Τα αίτια της νόσου δεν είναι απόλυτα γνωστά. Αν και έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, καμία δεν έχει επικρατήσει. 

Η κύστη του κόκκυγα αναπτύσσεται, όταν τρίχες της περιοχής που πέφτουν, λόγω της τριβής, μπαίνουν στο δέρμα. Οι τρίχες παγιδεύονται εκεί, μολύνονται και εν συνεχεία οδηγούν σε φλεγμονή. Επίσης, η πίεση της περιοχής λόγω της κίνησης των γλουτών συμβάλλει στην εμφάνιση της κύστης κόκκυγος.

Η κύστη κόκκυγος είναι συχνότερη στους άνδρες αλλά και σε παχύσαρκα άτομα ή δασύτριχα. Πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες 16 – 20 ετών, ενώ οι πιθανότητες  μειώνονται μετά το 25ο έτος. Επίσης, αυξημένη συχνότητα εμφανίζουν τα άτομα που κάθονται για πολλές ώρες την ημέρα, όπως οι επαγγελματίες οδηγοί ή οι εργαζόμενοι για πολλές ώρες σε γραφείο ή οι μαθητές σε περίοδο εξετάσεων.

Τι είναι η κοκκυγοδυνία, πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κοκκυγοδυνία είναι ο πόνος στην περιοχή του κόκκυγα χωρίς παθολογικά ευρήματα, όπως συρίγγια ή άλλα. Παρατηρείται συνήθως στους εφήβους, τους νεαρούς ενήλικες και μερικές φορές στα παιδιά.

Πρόκειται για σπάνια πάθηση, η οποία αφορά λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων χαμηλής οσφυαλγίας. Εκτός από τον τραυματισμό, άλλο αίτιο εμφάνισής της μπορεί να είναι και ο τοκετός. Επίσης, αρκετές περιπτώσεις κοκκκυγοδυνίας είναι ιδιοπαθείς, δηλαδή δημιουργούνται χωρίς σαφή αιτία. Να τονισθεί ότι η κοκκυγοδυνία δεν αντιμετωπίζεται χειρουργικάαλλά συντηρητικά με αντιφλεγμονώδη αγωγή.

Συμπτώματα

απόστημα κύστης κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος είναι κυρίως ασυμπτωματική στην πρώτη φάση, έως ότου ο ασθενής να εμφανίσει σημάδια φλεγμονής. Στην οξεία μορφή της κύστης κόκκυγος, τα συμπτώματα ποικίλλουν. Έτσι, η κύστη μπορεί να εμφανιστεί είτε ως απλή μικρή διόγκωση στην περιοχή, είτε ως μεγάλη επώδυνη κυστική φλεγμονώδης μάζα.Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της κύστης κόκκυγα ως μια διογκωμένη περιοχή στη μεσογλουτιαία σχισμή. Η κύστη που φλεγμαίνει συνοδεύεται από:

 • Πυρετό
 • Έντονο πόνο ιδίως στο κάθισμα
 • Καταβολή του οργανισμού 
 • Ναυτία 
 • Εκροή πύου ή/και αίματος
 • Έντονη φαγούρα στην περιοχή
 • Εμφάνιση τοπικής δερματίτιδα

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος. Το απόστημα αντιμετωπίζεται είτε με ιατρική παρέμβαση, είτε παροχευτεύεται από μόνο του, δηλαδή σπάει. Σε αυτή την περίπτωση πολλοί ασθενείς, στη συνέχεια αναπτύσσουν χρόνιο συρίγγιο κύστεως κόκκυγος

Κύστη κόκυγγος: Αίτια πρόκλησης

Παρότι τα αίτια από τα οποία προκαλείται πόνος στον κόκκυγα δεν είναι επιβεβαιωμένα, ως επικρατέστερα αναφέρονται τα εξής:

 • Αλλαγή ορμονών
 • Έντονη τριχοφυΐα
 • Τριβή
 • Φλεγμονή
 • Καθιστική ζωή

Θεραπεία

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Εάν η νόσος βρίσκεται σε οξεία μορφή τότε απαιτείται άμεση χειρουργική θεραπεία. Η άμεση επέμβαση είναι σημαντική προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον έντονο πόνο και τον πυρετό που τη συνοδεύει.

Αυτό γίνεται με την απλή διάνοιξη και καθαρισμό του αποστήματος, για να μειωθεί η ένταση της φλεγμονής αλλά και με τη χρήση αντιβιοτικών. Σε χρόνια περιστατικά πρέπει να γίνεται χειρουργική επέμβαση, για οριστική απαλλαγή από την κύστη κόκκυγα με την πλήρη αφαίρεσή της.

Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση της κύστης μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια, έτσι ώστε να μην υποτροπιάσει.

Η χρήση αντιβιοτικών ή διαφόρων αλοιφών δεν αποτελεί θεραπευτική επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ύφεση των συμπτωμάτων για σύντομο διάστημα. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic.  Επιπροσθέτως, μπορεί να πραγματοποιηθεί και με γενική αναισθησία, ανάλογα με:

 • τη βαρύτητα της νόσου
 • το είδος της επέμβασης
 • την κατάσταση του ασθενούς

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί  είτε με την κλασσική μέθοδο, είτε θεραπεία με ηλεκτροδιαθερμία ( WARF ) ή με Laser. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον χειρουργό, αλλά εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση στην περιοχή της.

Κλασσική μέθοδος αντιμετώπισης στην κύστη κόκκυγος

χειρουργός στη θεσσαλονίκη κύστη κόκκυγος

Στην κλασσική μέθοδο χρησιμοποιείται νυστέρι και διαθερμία. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές. Οι τεχνικές αυτές είναι η ανοικτή,  η κλειστή και η  ημίκλειστη. Ο χειρουργός επιλέγει αυτή την μέθοδο, όταν η φλεγμονή είναι εκτεταμένη  ή όταν υπάρχουν πολλαπλά συρίγγια σε μεγάλη έκταση.

Πιο σύγχρονη μέθοδος απο την προηγούμενη είναι η ημίκλειστη, δηλαδή συρραφή του χειρουργικού τραύματος και τοποθέτηση μιας μικρής παροχέτευσης που αφαιρείται σε λίγες μέρες. Το μεγάλο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ο μετεγχειρητικός πόνος  και οι συχνές αλλαγές του τραύματος μέχρι την πλήρη επούλωση.

Η επέμβαση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία, καθώς η γενική αναισθησία είναι απαραίτητη σε εξαιρετικές περιπτώσεις

 

Κύστη κόκκυγος & Θεραπεία με Λειζερ

κύστη κόκκυγος με Laser

Ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος, είναι ο πιό σύγχρονος ,αποτελεσματικός και ανώδυνος Χρησιμοποιείται Laser ή ηλεκτροδιαθερμία (WARF). Είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις εκείνες τις περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη φλεγμονή στην περιοχή η απόστημα με πύον.

Δεν απαιτείται οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα), δεν χρειάζεται νοσηλεία, δεν δημιουργεί τομή, είναι ανώδυνηάμεση επιστροφή στην εργασία, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, ενώ μετεγχειρητικά δεν απαιτούνται παυσίπονα και ιδιαίτερες πολλές αλλαγές. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Τα στάδια της θεραπείας με Λειζερ στην κύστη κόκκυγος

Η αναίμακτη θεραπεία της κύστης κόκκυγα έχει 2 φάσεις: Το αρχικό στάδιο περιλαμβάνει την χαρτογράφηση και τον καθαρισμό και στό επόμενο στάδιο καταστροφή των συριγγίων, οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα και διαρκούν σχετικά λίγο.

Διαγνωστική φάση

Στη διαγνωστική φάση βρίσκεται η πορεία των συριγγίων, γίνεται η λεγόμενη χαρτογράφηση της βλάβης. Σε ειδικές περιπτώσεις με ένα ειδικό ενδοσκόπιο ο χειρουργός μπορει να δεί το συρίγγιο, και την πορεία του και αφαιρεί τμήματα νεκρωμένων ιστών ή τρίχες που αποφράζουν τον πόρο.

Χειρουργική φάση

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, πού στοχεύει στην καταστροφή των συριγγίων και των διακλαδώσεων τους. Το Laser προκαλεί φωτοθερμική καταστροφή του μολυσμένου βλεννογόνου και σύγκλειση των συριγγίων. Ο πόρος πλένεται σχολαστικά με φυσιολογικό ορό και κάποιου είδους απολυμαντικό. Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των εκκρίσεων.

Γιατί το λειζερ στην θεραπεια της κύστης κόκκυγοσ

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ανώδυνων τεχνικών, με την χρήση είτε του Laser, είτε ηλεκτροδιαθερμίας (WARF), εμφανίζει εντυπωσιακά αποτελέσματα με ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για την κύστη κόκκυγα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης.

Βέβαια θα πρέπει να τονισθεί ότι πολλές φορές , χειρουργοί χωρίς ειδική εκπαίδευση κάνουν κατάχρηση και λανθασμένη χρήση αυτών των μεθόδων, με αποτέλεσμα την υποτροπή της νόσου ή άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Πλεονεκτήματα στην θεραπεία της κύστης κόκκυγος με λειζερ

Η θεραπεία με laser της κύστης κόκκυγα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και έχει αντικαταστήσει σχεδόν ολοκληρωτικά την συμβατική μέθοδο.

 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τις δύσμορφες ουλές του παρελθόντος
 • Ταχεία επούλωση, μικρή ιστική βλάβη, μικρή απώλεια αίματος
 • Ελάχιστος πόνος για τον οποίο συνήθως δεν χρειάζονται ούτε απλά παυσίπονα
 • Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του
 • Δεν χρειάζονται επώδυνες αλλαγές του τραύματος
 • Ταχύτατος χρόνος ανάρρωσης
 • Μικρές πιθανότητες υποτροπής

 

Συμπερασματικά, οποιαδήποτε μέθοδος και αν επιλεχθεί για την αντιμετώπιση τής κύστης κόκκυγα, ο στόχος είναι η πλήρης θεραπεία της και η αποφυγή υποτροπής ή επιπλοκών. Ακόμα πρέπει να τονιστεί, ότι είναι αναγκαίο η διάγνωση και η αντιμετώπιση να γίνεται νωρίς, για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές, αλλά και για να είναι δυνατή η χρήση των νεότερων αναίμακτων και σχετικά ανώδυνων τεχνικών.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Θεόδωρος Μηλιωρίδης έχοντας είκοσι έτη εμπειρίας στη Γενική Χειρουργική και Ογκολογία και συμμετέχοντας σε πολλά παγκόσμια συνέδρια ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες χειρουργικές μεθόδους. Εάν έχετε συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν κύστη κόκκυγος επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο από τον Δρ. Μηλιωρίδη.