Διαφραγματοκήλη  

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

Η διαφραγματοκήλη είναι εκείνη η πάθηση κατά την οποία ένα μέρος του στομάχου βρίσκεται παθολογικά μέσα στον θώρακα.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  προκαλώντας μεταξύ άλλων και το αίσθημα καύσου στο στήθος, κοινώς καούρα .

Σε αυτή την κατάσταση, τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν από το στομάχι στον οισοφάγο. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή και περισσότερες φορές σε βαρύτερες περιπτώσεις.

 

Πώς προκαλείται η διαφραγματοκήλη και πού εντοπίζεται συχνότερα;

Διαφραγματοκήλη 1

Η διαφραγματοκήλη εντοπίζεται σε πολλούς ασθενείς που πάσχουν από ΓΟΠ. Ο όρος αυτός αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία το πάνω μέρος του στομάχου περνά πάνω από το διάφραγμα μέσα στη θωρακική κοιλότητα.

Γενικά φαίνεται ότι η χαλάρωση των συνδέσμων που στηρίζουν τον οισοφάγο και η παρουσία αδύναμων σημείων στην στήριξη και πρόσδεση του οισοφάγου στο διάφραγμα και στους γύρω ιστούς υπό την επίδραση διαφορετικών αιτιών οδηγεί στη διαφραγματοκήλη. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της παλινδρόμησης οξέος στον οισοφάγο και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ.

Η ύπαρξη όμως της διαφραγματοκήλης δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο ασθενής  έχει σοβαρή παλινδρόμηση με συμπτώματα. Σε γαστροσκοπήσεις συχνά γίνεται η διάγνωση διαφραγματοκήλης, αλλά αυτό δεν συνοδεύεται από συμπτώματα που να έχει αναφέρει ο ασθενής.

Τι είναι η  γαστροφαγική  παλινδρόμηση;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) υπάρχει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας λόγω και της διαφραγματοκήλης  εμφανίζει σημαντική ανεπάρκεια. Η ανεπάρκεια έχει ως αποτέλεσμα τα όξινα γαστρικά υγρά από το  στομάχι  να περνούν  στο κάτω μέρος του οισοφάγου. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις περνούν μέχρι τον φάρυγγα ή ακόμη και τη στοματική κοιλότητα προκαλώντας το αίσθημα του καύσου, αλλά και  πιο επικίνδυνες καταστάσεις όπως  χρόνια βρογχίτιδα ή  ιγμορίτιδα. Τα αίτια και τα χαρακτηριστικά  αυτής της  κατάστασης , θα τα βρείτε στην ενότητα του ιστότοπού μου, όπου αναλύεται εκτενώς η  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αίτια της διαφραγματοκήλης

παλινδρομηση

Τα αίτια πρόκλησης της διαφραγματοκήλης αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

Συμπτώματα της  διαφραγματοκήλης

Τα περισσότερα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης οφείλονται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτά θα τα βρείτε στην ενότητα του ιστότοπου μου, όπου και  αναλύεται εκτενώς η παλινδρόμηση.

Κάποια όμως συμπτώματα οφείλονται αποκλειστικά στην ύπαρξη  της διαφραγματοκήλης και είναι τα παρακάτω:

 

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν  αύξηση της αρτηριακής πίεσης  σε συνδυασμό με αίσθηση βάρους και πίεσης στο στήθος. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε μεγάλες διαφραγματοκήλες, όπου πλέον αναπτύσσονται πιεστικά φαινόμενα στο θώρακα.

 

Εξίσου συχνό σύμπτωμα που σχετίζεται με τη διαφραγματοκήλη είναι οι αρρυθμίες. Οι αρρυθμίες εκδηλώνονται κυρίως μετά τη λήψη μεγάλης ποσότητας τροφής.

 

Ένα ακόμη σύνηθες σύμπτωμα της διαφραγματοκήλης αποτελεί η εμφάνιση αισθήματος δύσπνοιας. Το αίσθημα αυτό συχνά μπορεί να συνυπάρχει με πόνο στην ανώτερη περιοχή του στομάχου και στο θώρακα.

Πολλά άτομα υποφέρουν από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης για αρκετό καιρό, πριν αποδειχθεί η σχέση με διαφραγματοκήλη.

 

Ποιες είναι οι εξετάσεις για τη διάγνωση της διαφραγματοκήλης;

Οι κύριες εξετάσεις που γίνονται, όταν υπάρχει υποψία  διαφραγματοκήλης ή γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης είναι οι παρακάτω:

 

Ακτινογραφία του ανώτερου πεπτικού συστήματος με την κατάποση  βαρίου (ειδική σκιαγραφική ουσία).

 

Στη γαστροσκόπηση χρησιμοποιείται ένας εύκαμπτος σωλήνας. Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να εξετάσει τον οισοφάγο για οισοφαγίτιδα (φλεγμονή του οισοφάγου), στενώσεις και για οισοφάγο Barrett. Ενδοσκόπηση συνήθως δεν γίνεται αν τα συμπτώματα είναι ήπια. Εάν έχετε σοβαρή οισοφαγίτιδα ή Barrett, είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση με ενδοσκόπηση, για την εντόπιση πιθανής νεοπλασματικής εξαλλαγής.

 

Με την παρακολούθηση του pΗ, μετριέται η ποσότητα του οξέος στον οισοφάγο σε μια περίοδο 24 – 48 ωρών. Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για να αποκλείσει τη ΓΟΠ, αν τα συμπτώματα δεν είναι τυπικά. Είναι επίσης πολύ χρήσιμη για τον εντοπισμό των ασθενών που μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση ως θεραπεία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

Η μανομετρία τέλος, εντοπίζει προβλήματα με την κινητικότητα και την πίεση της βαλβίδας στον οισοφάγο. Αυτή η μελέτη επιτρέπει να αξιολογηθεί η λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτηριακού μηχανισμού.

 

Θεραπεία στη διαφραγματοκήλη που συνδυάζεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική θεραπεία όπως και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αφορούν μόνο τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται συντηρητικά με μεγάλη επιτυχία.

Αντιθέτως, σε ασθενείς όμως που δεν ανταποκρίνονται καλά στις αλλαγές του τρόπου ζωής, εκείνοι που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν συνεχώς φάρμακα ή δεν ανακουφίζονται τα συμπτώματα τους με την χρήση των φαρμάκων, ή ακόμα όταν το μέγεθος της διαφραγματοκήλης είναι μεγάλο και προκαλεί συμπτώματα πίεσης, κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική αποκατάσταση.

Με τη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης διορθώνεται ταυτόχρονα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.Η διαφραγματοκήλη ως ανατομική πάθηση αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση της  διαφραγματοκήλης θολοπλαστική Nissen

Η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της διαφραγματοκήλης αλλά και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η πιο συχνή και αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση που γίνεται  είναι η θολοπλαστική Nissen. Ειδικότερα, η μέθοδος πήρε αυτό το όνομα από τον χειρουργό που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτή τη διαδικασία. Η θολοπλαστική Nissen εξελίχθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την τεχνική, αλλά και τα μακροχρόνια αποτελέσματα με την χρήση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου;

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου αναφέρονται παρακάτω:

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική  επέμβαση;

χειρουργός στη θεσσαλονίκη

Η λαπαροσκοπική χειρουργική για την αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης που διορθώνει  βέβαια και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  είναι η Nissen. Αυτή περιλαμβάνει ενίσχυση της «βαλβίδας» μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Αρχικά μικραίνει το στόμιο στο διάφραγμα από οπού περνά ο οισοφάγος (διαφραγματοκήλη) με 2 ή 3 ραφές. Στη συνέχεια τυλίγεται το ανώτερο τμήμα του στομάχου γύρω από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, όπου σταθεροποιείται και εδώ με δυο ραφές.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αφενός η καθήλωση του στομάχου κάτω από το διάφραγμα (δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τμήμα του στομάχου περνάει πάνω από αυτό καταργώντας σχεδόν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα) και  αφετέρου δημιουργείται ένας ικανός αντιπαλινδρομικός μηχανισμός αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της  γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Στη λαπαροσκοπική επέμβαση, γίνονται μικρές τομές για την είσοδο στην κοιλιακή χώρα Μέσω τροκάρ (στενός σωλήνας) εισάγεται αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) χρησιμοποιείται για να διαταθεί προσωρινά η κοιλιά, δίνοντας το χώρο στο χειρουργό για να βλέπει και να χειρουργήσει.

Το λαπαροσκόπιο, το οποίο συνδέεται με μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα, από μια αυτές τις τομές, δίνοντας στο χειρουργό μια μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς, σε μια οθόνη τηλεόρασης. Για την επέμβαση δίδεται πάντα γενική αναισθησία.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση μετά απο λαπαροσκοπική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης κατα NISSEN

Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά από την εγχείρηση Nissen για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι γενικά ήπιος, αν και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται παυσίπονα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Επιπλέον φάρμακα κατά της παλινδρόμησης συνήθως δεν απαιτούνται μετά την επέμβαση.

Δίαιτα μετά απο λαπαροσκοπική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης κατα NISSEN

Δραστηριότητες μετά απο λαπαροσκοπική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης κατα NISSEN

Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες του, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν:

Γενικά επιτρέπεται η ήπια δραστηριότητα. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποφεύγεται  ή έντονη δραστηριότητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο θα καθοριστεί από το χειρουργό.

 

Διαφραγματοκήλη: Τα αποτελέσματα μετά από τη χειρουργική λαπαροσκοπική αντιμετώπιση

Τα αποτελέσματα μετά από λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης είναι εξαιρετικά. Τόσο σε βραχυπρόθεσμες (1 – 5 ετών), όσο και σε μακροπρόθεσμες μελέτες (5 – 10 ετών), η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αναφέρουν σημαντική μείωση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων, ένα υψηλό επίπεδο ικανοποίησης, και βελτίωση της ποιότητας ζωής μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση. Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο, είναι ότι οι ασθενείς έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι, αν γυρνούσαν πίσω στον χρόνο, θα έπαιρναν και πάλι την απόφαση να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση κατά της παλινδρόμησης!

Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, απευθυνθείτε στον έμπειρο Γενικό Χειρουργό Θεόδωρο Μηλιωρίδη, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες επιτυχείς επεμβάσεις διαφραγματοκήλης με τη σύγχρονη μέθοδο Nissen. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση.