Διαφραγματοκήλη  

Τι είναι η διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη ειναι εκεινη η πάθηση ,στην οποία ένα μέρος του στομάχου βρίσκεται παθολογικά μέσα στον θώρακα  Αυτό μπορει να να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  προκαλωντας ,μεταξύ άλλων και το αίσθημα καυσου στο στήθος η κοινώς την  καούρα .

Σε αυτή την κατάσταση, τα οξέα του στομάχου παλινδρομούναπό το στομάχι στον οισοφάγο. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή και περισσότερες, σε βαρύτερες περιπτώσεις.

Τι είναι η διαφραγματοκήλη και πως προκαλείται

Διαφραγματοκήλη 1

Διαφραγματοκήλη βρίσκεται σε πολλούς ασθενείς που πάσχουν από ΓΟΠ. Ο όρος αυτός αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία το πάνω μέρος του στομάχου, περνά πάνω από το διάφραγμα, μέσα στη θωρακική κοιλότητα. Γενικά φαίνεται οτι η χαλάρωση των συνδέσμων που στηρίζουν τον οισοφάγο και η παρουσία αδύναμων σημείων στην στήριξη και πρόσδεση του οισοφάγου στο διάφραγμα και στους γύρω ιστούς ,υπο την επίδραση διαφορετικών αιτιών οδηγεί στήν διαφραγματοκήλη. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της παλινδρόμησης οξέος στον οισοφάγο και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ. Η ύπαρξη όμως της διαφραγματοκήλης όμως δεν σημαίνει  και απαραίτητα ότι ο ασθενής  έχει και σοβαρή παλινδρόμηση με συπτώματα. Σε γαστροσκοπήσεις συχνα γίνεται η διάγνωση διαφραγματοκήλης αλλα αυτό δεν συνοδεύεται απο συμπτώματα που να έχει αναφέρει ο ασθενής.

Τι είναι η παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) υπαρχει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας λόγω και της διαφραγματοκήλης , εμφανίζει σημαντική ανεπαρκεια , με αποτέλεσμα  γαστρικά υγρά ,οξινα, απο το  στομάχι   να περνουν  στο κάτω μέρος του οισοφάγου αλλά και σε σοβαρότερες περιπτώσεις  μεχρι τόν φάρυγγα η ακόμη και την στοματική κοιλότητα προκαλωντας το αίσθημα του καύσου αλλα και  ποιο επικύνδινες καταστάσεις οπως την χρονια βρογχίτιδα ή τη ιγμορίτιδα.

Τα αιτια και τα χαρακτηριστικά  αυτής της  κατάστασης , θα τα βρείτε στην ενότητα του ιστότοπου μου, όπου αναλύεται εκτενώς η  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αίτια της διαφραγματοκήλης

παλινδρομηση

 • Κληρονομικότητα
 • Παχυσαρκία
 • Εγκυμοσύνη
 • Άρση βάρους
 • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
 • Ασκίτης
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Γήρας και εξασθένηση των μυών και των συνδέσμων
 • Κάπνισμα
 • Αλκοόλ

Συμπτώματα της  διαφραγματοκήλης

Τα περισσότερα από τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης οφείλονται στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση . Αυτα θα τα βρειτε στην στην ενότητα του ιστότοπου μου , όπου αναλύεται εκτενώς η παλινδρόμηση.

Καποια ομως οφείλονται αποκλειστικά στη υπαρξη  της διαφραγματοκήλης και  ειναι τα παρακάτω.

Διαφραγματοκήλη και καρδιά

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν  αύξηση της αρτηριακής πίεσης  σε συνδυασμό με αίσθηση βάρους και πίεσης στο στήθος. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε μεγάλες διαφραγματοκήλες, όπου πλέον αναπτύσσονται πιεστικά φαινόμενα στο θώρακα.

Διαφραγματοκήλη και αρρυθμίες

Εξίσου συχνό σύμπτωμα που σχετίζεται με τη διαφραγματοκήλη είναι οι αρρυθμίες, κυρίως μετά τη λήψη μεγάλης ποσότητας τροφής.

Διαφραγματοκήλη και δύσπνοια

Ένα ακόμη σύνηθες σύμπτωμα της διαφραγματοκήλης αποτελεί η εμφάνιση αισθήματος δύσπνοιας, που συχνά μπορεί να συνυπάρχει με πόνο στην ανώτερη περιοχή του στομάχου και στο θώρακα.

Πολλά άτομα υποφέρουν από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης για αρκετό καιρό, πριν αποδειχθεί η η σχέση με διαφραγματοκηλη .

Ποιες είναι οι εξετάσεις για διαφραγματοκήλη

Οι κύριες  εξετάσεις που γίνονται, όταν υπάρχει υποψία για διαφραγματοκήλη ή γαστροισοφαγική παλινδρόμηση , είναι οι παρακάτω:

Ακτινογραφία

Ακτινογραφία του ανώτερου πεπτικού συστήματος με τη καταποση  βαρίου (ειδική σκιαγραφική ουσία).

Γαστροσκόπηση

Στην γαστροσκόπηση χρησιμοποιείται ένας εύκαμπτος σωλήνας. Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να εξετάσει τον οισοφάγο για οισοφαγίτιδα (φλεγμονή του οισοφάγου), στενώσεις και για οισοφάγο Barrett. Ενδοσκόπηση συνήθως δεν γίνεται αν τα συμπτώματα είναι ήπια. Εάν έχετε σοβαρή οισοφαγίτιδα ή Barrett, είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση με ενδοσκόπηση, για την εντόπιση πιθανής νεοπλασματικής εξαλλαγής.

Παρακολούθηση του pH του οισοφάγου

Με την παρακολούθηση του pΗ, μετριέται η ποσότητα του οξέος στον οισοφάγο σε μια περίοδο 24 – 48 ωρών. Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για να αποκλείσει τη ΓΟΠ, αν τα συμπτώματα δεν είναι τυπικά. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο για τον εντοπισμό των ασθενών που μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, ως θεραπεία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μανομετρία

Η μανομετρία τέλος, εντοπίζει προβλήματα με την κινητικότητα και την πίεση της βαλβίδας στον οισοφάγο. Αυτή η μελέτη επιτρέπει να αξιολογηθεί η λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτηριακού μηχανισμού.

Θεραπεία στην  διαφραγματοκήλη που συνδυάζεται με  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική θεραπεία όπως και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αφορούν μονο την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται συντηρητικα με μεγάλη επιτυχία . Σέ ασθενείς όμως που δεν ανταποκρίνονται καλά στις αλλαγές του τρόπου ζωής, εκείνοι που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν συνεχώς φάρμακα ή δεν ανακουφίζονται τα συμπτώματα τους με την χρήση των φαρμακων , ή αακόμα όταν το μέγεθος της διαφραγματοκήλης είναι μεγάλο και προκαλει συμτωματα πίεσης, κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική αποκατάσταση. Με την  χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης διορθώνεται,ταυτόχρονα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση .Η διαφραγματοκήλη ως ανατομική πάθηση αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά  .

Χειρουργική αντιμετώπιση της  διαφραγματοκήλης θολοπλαστική Nissen

Η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της διαφραγματοκήλης αλλα και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης . Η πιο συχνή και αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση που γινεται  είναι η θολοπλαστική Nissen , που πήρε αυτό το όνομα  από το χειρουργό που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτή τη διαδικασία . Η θολοπλαστική Nissen εξελιχθηκε σημαντικα τα τελευταια χρόνια οσον αφορά την τεχνικη αλλα και τα μακροχρονια αποτελεσματα με την χρήση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου;

 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
 • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
 • Ταχύτερη επιστροφή στην εργασία
 • Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Μείωση πιθανότητας επιπλοκών στο άμεσο  αλλά και  στο απώτερο  μετεγχειρητικό διάστημα

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική  επέμβαση

χειρουργός στη θεσσαλονίκη

Η λαπαροσκοπική χειρουργική για την αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης ,που διορθώνει  βέβαια και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  είναι η Nissen .  Αυτη περιλαμβάνει ενίσχυση της «βαλβίδας» μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, αρχικά μικραίνοντας το στόμιο στο διάφραγμα από οπού περνά ο οισοφάγος (διαφραγματοκήλη), με 2 ή 3 ραφές και στηυν συνέχεια  τυλίγοντας το ανώτερο τμήμα του στομάχου γύρω από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου οπου σταθεροποιειται και εδω με δυο ραφες . Με αυτόν τον τροπο επιτυγχάνεται αφενός η καθήλωση του στομάχου κάτω απο το διάφραγμα (δεδομενου οτι στις περισσοτερες περιπτώσεις τμημα του στομαχου περνάει πανω απο αυτο καταργωντας σχεδόν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα ) αφετερου δημιουργείται ενας ικανός αντιπαλινδρομικός μηχανισμος αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της  γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Στήν λαπαροσκοπική επέμβαση, γίνονται μικρές τομές για τήν είσοδο στην κοιλιακή χώρα μέσω τροκάρ (στενό σωλήνα). Αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) χρησιμοποιείται για να διαταθεί προσωρινά η κοιλιά, δίνοντας το χώρο στο χειρουργό για να βλέπει και να χειρουργήσει.

Το λαπαροσκόπιο, το οποίο συνδέεται με μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα, εισέρχεται απο την κεντρική από αυτές τις τομές, δίνοντας στο χειρουργό μια μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς, σε μια οθόνη τηλεόρασης. Για την επέμβαση δίδεται πάντα γενική αναισθησία. 

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση γιά  διαφραγματοκήλη

Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά απο εγχείρηση Nissen για την αντιμετωπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι γενικά ήπιος, αν και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται παυσίπονα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Φάρμακα κατά της παλινδρόμησης, συνήθως δεν απαιτούνται μετά την επέμβαση.

Η δίαιτα του ασθενούς μετά την επέμβαση αρχίζει με υγρά, που ακολουθείται από βαθμιαία προσθήκη στερεών τροφών. Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητές του, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν:

 • Μπάνιο
 • Οδήγηση
 • Ανάβαση σκάλας
 • Σήκωμα βαρών ( όχι πάνω απο δέκα κιλά γιά τις πρώτες 10 μέρες )
 • Εργασία
 • Γυμναστική

Γενικά επιτέπεται  ήπια δραστηριότητα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται  ή έντονη δραστηριότητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, που θα καθοριστεί από το χειρουργό. 

Υπάρχουν παρενέργειες;

Μακροπρόθεσμες παρενέργειες σε αυτή τη διαδικασία, είναι γενικά ασυνήθιστες. Κάποιοι αναπτύσσουν προσωρινή δυσκολία στην κατάποση, αμέσως μετά την επέμβαση. Αυτό συνήθως υποχωρεί μέσα σε έναν 1 – 3 μήνες μετά την επέμβαση. Η ικανότητα να ρεύεστε ή να κάνετε εμετό, περιορίζεται μετά από αυτή τη διαδικασία.

Τα αποτελέσματα μετά από τη χειρουργική λαπαροσκοπική αντιμετώπιση

Τα αποτελέσματα μετά από λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης είναι εξαιρετικά. Τόσο σε βραχυπρόθεσμες (1 – 5 ετών), όσο και σε μακροπρόθεσμες μελέτες (5 – 10 ετών), η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αναφέρουν σημαντική μείωση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων, ένα υψηλό επίπεδο ικανοποίησης, και βελτίωση της ποιότητας ζωής μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση. Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο, είναι ότι οι ασθενείς έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι, αν γυρνούσαν πίσω στον χρόνο, θα έπαιρναν και πάλι την απόφαση να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση κατά της παλινδρόμησης!