Αιμορροΐδες και θεραπεία  

Τι είναι οι αιμορροΐδες

χειρουργός στη θεσσαλονίκη

Οι αιμορροΐδες υπάρχουν σε όλους. Είναι μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες και βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό, σε δύο πλέγματα, που επικοινωνούν μεταξύ τους, τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Όταν οι αιμορροΐδες φλεγμαίνουν, διογκώνονται, βγαίνουν από τον πρωκτό, ή προκαλούν συμπτώματα, τότε χρησιμοποιούμε τον όρο «αιμορροϊδοπάθεια». Αφορά ένα μεγάλο ποσοστό τού πληθυσμού, ειδικότερα στη σύγχρονη εποχή, λόγω τού τρόπου ζωής και των αλλαγών στην διατροφή μας.

Ευτυχώς ,ταυτόχρονα έχουν βελτιωθεί πολύ και οι μέθοδοι αντιμετώπισης, με κυριότερες την τεχνική κατά Longo και τον καυτηριασμό με την χρήση Laser.

Συμπτώματα των αιμορροΐδων

Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε πως τα συμπτώματα των αιμορροΐδων παρουσιάζουν ομοιότητες με τα συμπτώματα των σοβαρών παθήσεων της περιοχής του πρωκτού και αυτός είναι ο βασικός λόγος, για τον οποίο πρέπει να αναλύονται προσεκτικά.

Το κύριο σύμπτωμα που παρουσιάζουν οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι η αιμορραγία, η οποία συνήθως είναι μικρή (πρόκειται ουσιαστικά για σταγόνες αίματος που αποβάλλονται μετά την έξοδο των κοπράνων και γίνονται εμφανείς στο χαρτί υγείας), αλλά μπορεί σπάνια να είναι και μεγαλύτερη, με τη μορφή πίδακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι διαλείπουσα, παρά σταθερή και παρατηρείται έπειτα από κάθε κένωση.

Άλλα συμπτώματα των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν τη δυσφορία και τον πόνο, τα οποία παρατηρούνται όταν διογκώνονται οι εξωτερικές αιμορροΐδες και έχουν ως αποτέλεσμα το τράβηγμα του ευαίσθητου δέρματος, που τις καλύπτει. Ο πόνος μπορεί επίσης να οφείλεται σε επιπλοκή των αιμορροΐδων (όπως είναι η ραγάδα ή η θρόμβωση).

Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο περιπρωκτικός κνησμός. Αυτή η φαγούρα γύρω από την περιοχή του πρωκτού, εντοπίζεται συχνά σε ασθενείς με αρκετά μεγάλες εξωτερικές αιμορροΐδες και υπερτροφικές δερματικές πτυχές ή εσωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες βρίσκονται σε πρόπτωση.

Εξαιτίας της ανώμαλης επιφάνειας του πρωκτού, δεν επιτρέπεται η εύκολη και πλήρης απομάκρυνση των κοπράνων, στα οποία μένουν διάφορα βακτηρίδια τα οποία προκαλούν φαγούρα. Τέλος, φαγούρα (κνησμός) μπορεί να προκληθεί και από την εκροή βλέννας από τις ίδιες τις αιμορροΐδες.

Αίτια των αιμορροίδων

Υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι εξής:

 • Κληρονομική προδιάθεση
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροιες
 • Έντονος χρόνιος βήχας
 • Καθιστική ζωή και παχυσαρκία
 • Κύηση/τοκετός
 • Βαριά εργασία και ορθοστασία

Ταξινόμηση των αιμορροίδων

 Πρώτου βαθμού

Οι αιμορροΐδες διατηρούνται στη φυσιολογική τους θέση, και δεν βγαίνουν από τον πρωκτό. Μοναδικό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία.

Δευτέρου βαθμού

Οι αιμορροΐδες προπίπτουν, δηλαδή “βγαίνουν έξω” από τον πρωκτό κατά την αφόδευση και επανέρχονται μετά από αυτήν.

Τρίτου βαθμού

Οι αιμορροΐδες  προπίπτουν κατά την αφόδευση και δεν επανέρχονται αυτόματα, αλλά μόνο με εξωτερική πίεση.

Τετάρτου βαθμού

Οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε μόνιμη πρόπτωση και δεν ανατάσσονται ποτέ, ενώ υπάρχει πρωκτικός πόνος.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται στην εξωτερική επιφάνεια τού πρωκτού. Είναι διογκωμένες φλέβες, καλυμμένες από δέρμα. Συνήθως δεν δίνουν σοβαρά συμπτώματα. Όμως εάν θρομβωθεί κάποια από αυτές, εμφανίζεται έντονος πόνος και δυσφορία στην περιοχή σε συνδυασμό με οίδημα ή κνησμό (φαγούρα). 

 

 

 

 

 

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Βρίσκονται στο εσωτερικό του πρωκτού και έτσι δεν γίνονται αντιληπτές, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες αιμορραγούν, προπίπτουν (βγαίνουν προς τα έξω), ή και τα δύο. Συνήθως παρουσιάζονται με αιφνίδια ανώδυνη αιμορραγία, με το αίμα να φαίνεται στο χαρτί υγείας ή στη λεκάνη, μετά από μια έντονη προσπάθεια κένωσης.

Διάγνωση της  αιμορροίδοπάθειας

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί αιμορραγία από τον πρωκτό ή αίμα στα κόπρανα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε ένα χειρουργό για προσεκτική κλινική εξέταση. Και αυτό γιατί η αιμορραγία μπορεί να είναι σύμπτωμα των αιμορροΐδων, αλλά και άλλων παθήσεων του εντέρου.

Ο γιατρός εξετάζει τον πρωκτό και τον ορθό, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη διογκωμένων αγγείων, τα οποία είναι ενδεικτικά των αιμορροΐδων. Πιθανώς μπορεί να χρειασθεί, για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών εντερικής αιμορραγίας, και έλεγχος όλου του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση.

Παθολογικές καταστάσεις της ορθοπρωκτικής περιοχής, όπως ραγάδασυρίγγια ή αποστήματα και σπανιότερα ο καρκίνος του πρωκτού, έχουν παρόμοια συμπτώματα και εκλαμβάνονται εσφαλμένα ως αιμορροΐδες.

Η θεραπεία για τις αιμορροΐδες

Συντηρητική αντιμετώπιση αιμορροίδων με ήπια ή  μέτρια συμπτώματα

Η αρχική θεραπεία για ήπιας έως μέτριας μορφής αιμορροΐδες, πρώτου και δευτέρου βαθμού περιλαμβάνει τα εξής:

 • Αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή, και σωστή ενυδάτωση.
 • Χρήση τοπικών αλοιφών.
 • Λήψη υπακτικών από το στόμα
 • Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την καταπολέμηση του πόνου.
 • Αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας και η ανάπαυση σε κατακεκλιμένη θέση

Αντιμετώπιση αιμορροίδων με έντονα συμπτώμάτα

Στην περίπτωση όπου τα συμπτώματα είναι έντονα ή αν η εφαρμογή των συντηρητικών μεθόδων αντιμετώπισης , δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, μπορεί να εφαρμοσθεί κάποια από τις ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες όπως αιμορροιδοπλαστική με Laser και η μεθοδος THD ή HAL με την χρήση υπερήχων ,για την αντιμετώπιση ήπιων μορφών αιμορροϊδοπάθειας και ριζικότερης χειρουργικής αντιμετώπισης, δηλαδή αιμορροϊδεκτομή, στις περιπτώσεις που η κατάσταση είναι πιο σοβαρή.

Μεθοδοι αιμορροιδεκτομής ελάχιστα επεμβατικοί

Αιμορροίδεκτομή με Laser

 

αιμορροίδεςΑντιμετώπιση της αιμορροιδοπάθειας
με LASER

Με αυτήν την τεχνική γίνεται  μια μικρή τομή στο δέρμα που καλύπτει τις αιμορροίδες και  μπαίνει ενας ειδικός καθετήρας που μεταφέρει τη θερμική ενέργεια του laser κυκλικά (360 μοίρες) μέσα στις αιμοροίδες. Αυτό προκαλεί καυτηριασμό   και συρρίκνωση (μαζεμα) των αιμορροΐδων. Η πλαστική αιμορροΐδων με laser είναι ανώδυνη (προκαλείται μια πληγή ελάχιστη σε μέγεθος) και προτείνεται για θεραπεία αιμορροΐδων μέχρι 2ου-3ου βαθμού. Η χρήση της της μεθόδου πρέπει να γίνεται απο εμπειρο χειρουργό δεδομένου του ότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι υψηλη (αν και κατάληλα διαμορφωμένη) και χρειάζεται προσοχή και εμπειρία για να μην υπάρχει καταστροφή των γύρω ιστών  Η πλαστική αιμορροΐδων με laser ειναι η πιο εξελιγμένη και σύγχρονη μέθοδος, είναι ανώδυνη και αναίμακτη ενώ ο ασθενής γυριζει στο σπίτι του και στην εργασία του σε μερικές ώρες.

Αιμορροίδες με υπερήχους Μέθοδος  HAL

 αιμοροίδες

Αντιμετώπιση της αιμορροιδοπάθειας με υπερήχους HAL

Σε αυτήν την τεχνική χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο που εκπέμπει υπερήχους . Με τούς υπερήχους διαπιστώνεται ποια είναι η θέση των αρτηριών που στέλνουν αίμα στις αιμορροΐδες. Μετά είναι σχετικά απλό να κλείσουμε αυτές τισ αρτηρίες με ραμματα  έτσι ώστε να μην τροφοδοτούν το αιμορροιδικό πλέγμα. Σε λίγεσ μέρες μετά μετά το χειρουργείο, οι αιμορροΐδες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές συρικνώνονται και εξαφανίζονται. Εαν υπαρχουν πολυ μεγάλοι αιμορροιδικοί οζοι τότε η εγχείρηση   συμπληρώνεται με την αφαίρεση ή περίδεση αυτών των όζων. Είναι μαζι με την χρήση laser η καλύτερη δυνατή θεραπεία τουλάχιστον για τους δύο πρώτους βαθμούς αιμορροϊδοπάθειας. Αναίμακτη, γίνεται και με τοπική αναισθησία, με άμεση έξοδο από την κλινική και μικρό μετεγχειρητικό πόνο.

Καί οι δύο μέθοδοι  laser  και HAL έχουν το πλεονέκτημα ότι προκαλούν μικρό μετεγχειρητικό πόνο, έχουν μικρό χρόνο νοσηλείας και άμεση επιστροφή στην εργασία. Όμως αφορούν μόνο τους ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια πρώτου και δευτέρου βαθμού, χωρίς επιπλοκές, ενώ είναι σχετικά μεγάλη η πιθανότητα υποτροπής.Η επιλογή μίοας απο τις δύο εξαρτάται απο τη εμπειρία του χειρουργού. 

Πότε και πως  γίνεται η χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροίδων

 • Έχετε συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών αιμορροΐδων
 • Έχετε 3 ή 4 βαθμού εσωτερικές αιμορροΐδες με πρόπτωση
 • Είχατε υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες ή άλλες θεραπείες που δεν έχουν διορθώσει το πρόβλημα
 • Χάνετε σημαντικές ποσότητες αίματος και έχετε πτώση του αιματοκρίτη
 • Έχουν νεκρωθεί οι εσωτερικές αιμορροΐδες
 • Θρόμβωση εξωτερικών αιμορροΐδων που επαναλαμβάνεται μετά από λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες
Χειρουργική αφαίρεση θρόμβου με τοπική αναισθησία για άμεση ανακούφιση τού πόνου

Αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι προκαλεί μικρό μετεγχειρητικό πόνο, έχει μικρό χρόνο νοσηλείας και άμεση επιστροφή στην εργασία. Όμως αφορά μόνο τους ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια πρώτου και δευτέρου βαθμού, χωρίς επιπλοκές, ενώ είναι σχετικά μεγάλη η πιθανότητα υποτροπής.

Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan

Αυτή είναι η παλαιότερα  χρησιμοποιούμενη τεχνική και θεωρείται ότι είναι αποτελεσματική χειρουργική προσέγγιση για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Το πρόβλημα είναι ότι μετεγχειρητικά, ο ασθενής έχει έντονο πόνο και μεγάλη πιθανότητα επιπλοκών, όπως αιμορραγία ή κατακράτηση ούρων. Πρόβλημα πού αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τις νεότερες τεχνικές.

Αιμορροϊδεκτομή με χρήση κυκλικού αναστομωτήρα  –  Longo

Θεωρείται πλέον, η ιδανικότερη για την αντιμετώπιση αιμορροΐδων τρίτου και τετάρτου βαθμού με πρόπτωση ή χωρίς. Και αυτό γιατί συνδυάζει τον λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο με το μικρότερο ποσοστό υποτροπών και επιπλοκών, αλλά και άμεση αποθεραπεία και επάνοδο στην κανονική δραστηριότητα, όταν γίνεται από εξειδικευμένο και με εμπειρία γιατρό.

Ligasure  αιμορροϊδεκτομή

Γίνεται χρήση θερμικής ενέργειας με ιδιαίτερα εντοπισμένο τρόπο. Αυτή η μέθοδος έχει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και  απαίτηση αναλγητικών από την ανοικτή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan και μεγάλα πλεονεκτήματα, τον μικρότερο χρόνο του χειρουργείου και την μικρότερη απώλεια αίματος. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τεχνική Longo για την αφαίρεση της τυχόν περίσσειας αιμορροιδικών όζων.

Επανεμφάνιση των αιμορροΐδων και τρόπος αντιμετώπισης

Μια αιμορροϊδεκτομή μπορεί να θεραπεύσει τις αιμορροΐδες σας, σε κάποιες όμως περιπτώσεις, δεν θα αποτρέψει τις αιμορροΐδες από την επιστροφή! Γι’ αυτό πρέπει να κάνετε αλλαγές στην καθημερινή ζωή, που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της υποτροπής των αιμορροΐδων.

Μερικές από τις αλλαγές του τρόπου ζωής που μπορείτε να δοκιμάσετε, είναι οι ακόλουθες:

 • Άφθονη κατανάλωση νερού
 • Τήρηση διατροφής πλούσια σε φυτικές ίνες
 • Τακτική άσκηση και η σωματική δραστηριότητα
 • Διατήρηση ενός σωστού και ισορροπημένου βάρους
 • Πηγαίνοντας άμεσα στην τουαλέτα όταν αισθάνεστε την ανάγκη γι’ αυτό