ομφαλοκήλη

ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη , επιγαστρικη κηλη , διάταση των ορθών κοιλιακών και μετεγχειριτική κήλη.

Ειναι απο τα ποιό συχνά προβλήματα ,μεταξύ άλλων, εμφανίζονται στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωματα Μια τέτοια κήλη  είναι ένα άνοιγμα ή αδυναμία στη μυϊκή δομή του τοιχώματος της κοιλίας απο οπου περναει το περιτόναιο (η επένδυση της κοιλιακής κοιλότητας) προκαλώντας διόγκωση , η οποία είναι πιο αισθητή όταν οι κοιλιακοί μύες σφίγγονται, αυξάνοντας έτσι την πίεση στην κοιλιά.

Για την διάγνωση της ομφαλοκήλης και της επιγαστρικής κήλης είναι κατά κύριο λόγο απαραίτητη η κλινική εξέταση , σε συνδυασμό με την αναλυτική καταγραφή των συμπτωμάτων και του ιστορικού του ασθενούς.Η επιβεβαίωση της διάγνωσης πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος  αξιολογεί το μέγεθος και την ακριβή θέση της κήλης αλλά και  αποκλείει άλλες παθήσεις.Μπορεί επίσης να ζητηθεί υπερηχογράφημα . Άλλες  διαγνωστικές εξετάσεις, είναι  σπάνια απαραίτητες.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας , ή για το κόστος της επέμβασης , κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλεφωνα: κινητο: +0306944122691 και στο Ιατρείο: 2310380039

Δεδομένου ότι μία κήλη εφόσον δηνιουργηθεί μόνο να μεγαλώσει μπορεί, εφόσον ο ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης της χειρουργικής αποκατάστασης .Η ύπαρξη κήλης στο κοιλιακό τοίχωμα, είτε αυτή είναι συγγενής (ομφαλοκήλη, επιγαστρική), είτε αυτή είναι επίκτητη (μετεγχειρητική), αποτελεί μία σοβαρή χειρουργική πάθηση. Η βασική αρχή της αντιμετώπισης όλων αυτών των κηλών είναι η αποκατάσταση χωρίς τάση με τη χρήση πλέγματος είτε με την ανοικτή η καλύτερα με τήν λαπαροσκοπική τεχνική. Βιντεο της επέμβασης απο τον χειρουργό Κο ΜΗΛΙΩΡΙΔΗ Θ. και την χειρουργική του ομάδα .

Ομφαλοκήλη

ομφαλοκήλη

Ο ομφαλός είναι ένα εκ γενετής χαλαρό σημείο του κοιλιακού τοιχώματος όπου και δημιουργούνται οι ομφαλοκήλες. Η ομφαλοκήλη μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή να υπάρχει από τη γέννηση ή επίκτητη δηλαδή να έχει  δημιουργηθεί στην πορεία του χρόνου. Σε μικρή ομφαλοκήλη το περιεχόμενο δεν είναι παρά λίπος που καλύπτει το περιτόναιο.Εάν όμως το στόμιο της κήλης μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να περάσει  προς τα έξω το επίπλουν ή και μια έλικα εντέρου.

Τυπικό σύμπτωμα της ομφαλοκήλης είναι η τοπική διόγκωση στον ομφαλό . Η διόγκωση αυτή εμφανίζετε συχνά με ήπιο ή και εντονότερο πόνο, ο οποίος επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (βήχας, γέλιο, σωματική άσκηση κλπ.) ή και με τις κινήσεις του εντέρου.

Η ομφαλοκήλη μπορεί να είναι ανατάξιμη, δηλαδή να είναι δυνατή η επαναφορά του περιεχομένου της, στην κοιλιά, οπότε η διόγκωση μπορεί και να εξαφανίζεται παροδικά . Ο πόνος μπορεί να είναι με διαλλείματα ή σταθερός και η διόγκωση μπορεί να μειωθεί ή να απουσιάζει, ανάλογα με την ποσότητα της πίεσης στην κοιλιακή χώρα και την θέση του σώματος. Ο συνεχής, έντονος πόνος στην περιοχή της ομφαλοκήλης μπορεί να είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως από για χειρουργό (περίσφυξη). Σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι ορατή καμία διόγκωση και η ομφαλοκήλη γίνεται αισθητή μόνο μέσω του πόνου, ενώ αρκετές φορές δεν παρουσιάζει καθόλου ενοχλήσεις και η διάγνωσή της γίνεται τυχαία κατά την κλινική εξέταση από τον γιατρό.

Επιγαστρική κήλη

επιγαστρική κήλη

Ανάλογη κλινική εικόνα ,συμπτώματα αλλά και επιπλοκές παρατηρούνται και στην περίπτωση της  επιγαστρικής κήλης.   Η βλάβη του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος βρίσκετε  όμως μεταξύ ομφαλού και στέρνου και όχι ακριβώς στον ομφαλό, όπως η ομφαλοκήλη. Η επιγαστρική κήλη εντοπίζεται δηλαδή ψηλότερα από τον ομφαλό.

Διάταση ορθών κοιλιακών

Η διάταση της λευκής γραμμής,είναι η χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος στήν μέση γραμμή χωρίς την παρουσία βλάβης ή ανοίγματος σε αυτή.Η διάταση των ορθών κοιλιακών δεν αποτελεί συνεπώς κήλη και δεν υπάρχουν οι κίνδυνοι και επιπλοκές μίας κήλης, όπως η περίσφυξη. Παρόλα αυτά η κατάσταση αυτή συχνά συνδυάζεται με την ταυτόχρονη παρουσία ομφαλοκήλης ή και επιγαστρικής κήλης, κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγα.Η χειρουργική αποκατάσταση της διάτασης της λευκής γραμμής χωρίς την ταυτόχρονη ύπαρξη επιγαστρικής κήλης ή ομφαλοκήλης γίνεται για αισθητικούς κυρίως λόγους.

Συχνές ερωτήσεις

Οι δραστηριότητες η καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, μπορεί να επιδεινώσουν την κηλη;   Ναι! παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων και καταστάσεων είναι η έντονη άσκηση, η ανύψωση βάρους, ο βήχας, η αύξηση του σωματικού βάρους ,χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη κ.α.

Μπορεί να γίνει αυτό επικίνδυνο; Μπορεί η κήλη να περιέχει εντερο και επίπλουν. Σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν από την παγίδευση αυτών των ιστών στην κήλη σε μια διαδικασία που ονομάζεται περίσφυξη η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νέκρωση του εντέρου και περιτονίτιδα!

Μπορεί η ενίσχυση των κοιλιακών μυών να βελτιώσουν την κατάσταση της κήλης; Ή άσκηση των κοιλιακών είναι πιθανότερο να επιδεινώσει την κατάσταση επειδή κατά την άσκηση αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πιεση που είναι παράγοντας εμφάνισης των κηλών!

Θεραπεία στην ομφαλοκήλη και στην επιγαστρική κήλη

Η αποκατάσταση τόσο της ομφαλοκήλης όσο και της επιγαστρικής κήλης  μπορεί να γίνει με δύο τεχνικές  την  κλασσική της ανοικτής χειρουργικής και  την ελάχιστα επεμβατική τεχνική (λαπαροσκοπική ). Η βασική διαφορά είναι πως στην πρώτη περίπτωση η αποκατάσταση γίνεται από έξω, δια μέσου μίας μεγάλης δερματικής τομής (μήκους τουλάχιστον ίσου με αυτό της κήλης) με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ στη δεύτερη, ανεξαρτήτως μεγέθους της κήλης πραγματοποιούνται μόνον 3-4 μικρές τομές .

ανοικτή ομφαλοκήλη

Ανοικτή αποκατάσταση στήν ομφαλοκήλη και στήν επιγαστρική κήλη

Η μέθοδος πλεονεκτεί ως προς το κόστος, δεν προτιμάται όμως όταν το αισθητικό αποτέλεσμα και η ταχεία αποκατάσταση αποτελούν προτεραιότητα.

 Η ανοικτή αποκατάσταση αυτών των κηλών ( επιγαστρική κήλη, ομφαλοκήλη )γίνεται με την  κάλυψη του ελλείμματος του τοιχώματος της κοιλιάς με ένα πλέγμα, αφού προηγουμένως το περιεχόμενο της κήλης (επίπλουν, λεπτό έντερο ή οποιοδήποτε άλλο ενδοκοιλιακό σπλάγχνο) επανατοποθετηθεί εντός της κοιλιάς. Εφόσον τοποθετηθεί και καθηλωθεί σωστά το πλέγμα, ο οργανισμός να δημιουργεί ινώδη ιστό και  καλύπτει οριστικά το χάσμα, θεραπεύοντας έτσι την κήλη.

Λαπαροσκοπική  αποκατάσταση στήν ομφαλοκήλη και στήν επιγαστρική κήλη

Βασικά της πλεονεκτήματα  είναι η αποφυγή της μεγάλης τομής στην περιοχή της κήλης  των επιπλοκών που αυτή μπορεί να εμφανίσει (λοίμωξη τραύματος, διαπύηση, έως και απόστημα), η δραματική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου ενώ παράλληλα και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

 Η λαπαροσκοπική  αποκατάσταση λαπαροσκοπική ομφαλοκήληστην επιγαστρική κήλη, αλλά και στην ομφαλοκήλη, γίνεται πάλι με την κάλυψη του ελλείμματος του τοιχώματος της κοιλιάς με ένα πλέγμα αλλά εκ των έσω, αφού προηγουμένως το περιεχόμενο της κήλης (επίπλουν, λεπτό έντερο ή οποιοδήποτε άλλο ενδοκοιλιακό σπλάγχνο) επανατοποθετηθεί εντός της κοιλιάς.

Η επέμβαση γίνεται δια μέσου 3 μικρών  τομών, η μεγαλύτερη των οποίων έχει μήκος 10 χιλιοστά και η μικρότερη 5 χιλιοστά. Αφού αναταχθεί η κήλη, τοποθετείται ειδικό ενδοκοιλακό  πλέγμα με βιολογική επικάλυψη, το οποίο και καθηλώνεται στερεά με απορροφούμενα clips , στο κοιλιακό τοίχωμα, η με τα νεώτερα πλέγματα autogrip (που δεν χρειάζονται καθήλωση ) σε αντιστοιχία με το έλλειμμα του τοιχώματος της κοιλιάς . Βιντεο της επέμβασης απο τον χειρουργό Κο ΜΗΛΙΩΡΙΔΗ Θ.και την χειρουργική του ομάδα .

Ο βαθμός δυσκολίας και η διάρκεια της επέμβασης είναι σε άμεση συνάρτηση με το μέγεθος της κήλης, το περιεχόμενό της και την ύπαρξη συμφύσεων στην κοιλιά. Έτσι μία μικρή κήλη, με ελάχιστο περιεχόμενο, σε κοιλιά χωρίς συμφύσεις αποκαθίσταται σε περίπου 30 λεπτά, ενώ η αποκατάσταση μίας μεγάλης κήλης, με περιεχόμενο έντερο, σε κοιλιά με πολλαπλές συμφύσεις, μπορεί να διαρκέσει 1-2 ώρες, καθώς έχει  υψηλότερο βαθμό τεχνικής δυσκολίας

Συνήθης μετεγχειρητική πορεία: Οι ασθενείς κινητοποιούνται και σιτίζονται την ημέρα της επέμβασης, ενώ παίρνουν εξιτήριο την επομένη.  Το μικρό μετεγχειρητικό άλγος αντιμετωπίζεται με αναλγητικά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις προ της επέμβασης δραστηριότητές του 3 ημέρες αργότερα.  Όπως και με κάθε άλλη μέθοδο αποκατάστασης κήλης και εδώ υπάρχει πιθανότητα υποτροπής. Λόγω του τρόπου όμως με τον οποίον γίνεται η λαπαροσκοπική αποκατάσταση αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ανοικτές τεχνικές.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης και της επιγαστρικής κήλης όπως άλλωστε και κάθε κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η αναμονή μπορεί να οδηγήσει μόνο σε διόγκωση της κήλης, επιπλοκές και αύξηση του βαθμού δυσκολίας της χειρουργικής πράξης, όταν τελικώς ο ασθενής οδηγηθεί στο χειρουργείο, προγραμματισμένα ή, ακόμα χειρότερα, εσπευσμένα λόγω περιτονίτιδας ή ειλεού. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση πρέπει να θεωρείται μέθοδος εκλογής πλέον λόγω των σαφών πλεονεκτημάτων της σε σχέση με την ανοικτή τεχνική.

Dr ΜΗΛΙΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

© 2019 Dr Μηλιωρίδης Θεόδωρος | Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691