Ρομποτική Χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική είναι μια μορφή λαπαροσκοπικής ή ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στην οποία ένα ρομπότ που ελέγχεται από υπολογιστή βοηθά τον χειρουργό κατά τη διάρκεια μιάς χειρουργικής επέμβασης. Το ρομπότ παρέχει στον χειρουργό αυξημένο επίπεδο επιδεξιότητας και του επιτρέπει να λειτουργεί σε μικρούς χώρους μέσα στο σώμα που διαφορετικά θα απαιτούσαν ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση αλλα και την λαπαροσκοπική χειρουργική, η ρομποτική χειρουργική επέμβαση οδηγεί σε μικρότερες και λιγότερες τομές, οι οποίες μειώνουν τον πόνο και τις ουλές, οδηγούν σε λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο και σε γρηγορότερους χρόνους ανάρρωσης. Ωστόσο, δεν παρέχει μόνο οφέλη στον ασθενή. Ο χειρουργός σας επωφελείται επίσης πολύ από τη ρομποτική χειρουργική επέμβαση, αποκτώντας βελτιωμένη ακρίβεια, ευελιξία, έλεγχο και όραση. Επιτρέπει επίσης στον χειρουργό να εκτελεί πολύ ευαίσθητες ή πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να ήταν πολύ δύσκολες ή ακόμη και αδύνατες χωρίς τη βοήθεια του ρομπότ.

Οφέλη για τον ασθενή απο την ρομποτική χειρουργική

Για τον ασθενή, τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής περιλαμβάνουν:

 • Πιο ακριβής χειρουργική επέμβαση. Συχνά, ο χειρουργός πρέπει να λειτουργεί κοντά σε υγιή, ευαίσθητα όργανα, ιστούς και νεύρα. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρέσει την ανωμαλία χωρίς να επηρεάσει τις γύρω υγιείς δομές. Το μικρό μέγεθος και η ευελιξία των ρομποτικών οργάνων το καθιστά ευκολότερο να επιτευχθεί.
 • Σημαντικά λιγότερος πόνος.
 • Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης και απώλειας αίματος.
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο. Γενικά, οι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι νωρίτερα μετά από μια ρομποτική χειρουργική επέμβαση, μερικές φορές ακόμη και την επόμενη μέρα.
 • Μικρότερες ουλές και γρηγοροτερη ανάκαμψη. Οι μικρότερες τομές σημαίνουν επίσης ότι η περίοδος ανάκτησης είναι μικρότερη. Μερικές φορές, η ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει λίγες μέρες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι ασθενείς επιστρέφουν στον κανονικό τρόπο ζωής τους.
 • Καλύτερα κλινικά αποτελέσματα.

Οφέλη χειρουργού από την ρομποτική χειρουργική

Για τον χειρουργό, τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής περιλαμβάνουν:

 • Βελτιωμένο οπτικό πεδίο. Στην κονσόλα, ο χειρουργός  έχει μια καλύτερη  εικόνα του χειρουργικού πεδίου Η κάμερα υψηλής ευκρίνειας παρέχει μια μεγεθυμένη, λεπτομερή προβολή της περιοχής. Ο χειρουργός  μπορεί να δει τις μικροσκοπικές δομές με μεγαλύτερη σαφήνεια, οδηγώντας σε μια πιο ακριβή χειρουργική επέμβαση.
 • Βελτιωμένο εύρος κινήσεων. Ένα ανθρώπινο χέρι μπορεί να έχει περιορισμένες κινήσεις μέσα στο χειρουργικό πεδίο. Αλλά το ρομποτικό όργανο υπερβαίνει την επιδεξιότητα και το εύρος κίνησης του ανθρώπινου χεριού. Τα άκρα του ρομποτικού μηχανήματος μπορούν να περιστραφούν κατά 360 μοίρες. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό  να λειτουργεί με τρόπο που θα ήταν αδύνατο χωρίς το ρομπότ.
 • Πρόσβαση σε δυσπρόσιτα σημεία. Η βελτιωμένη ευελιξία και ακρίβεια του ρομπότ επιτρέπει στον χειρουργό  να έχει πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι οι χειρουργοί μπορούν να αντιμετωπίσουν περισσότερες καταστάσεις με ρομποτική χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται με την ρομποτική χειρουργικη

Μερικές από τις γενικές χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούνται συνήθως με την ρομποτική χειρουργικη είναι:

 • Αντιμετώπιση κηλών (βουβωνοκήλη ομφαλοκήλη κήλη μεσης γραμμής μετεγχειρητική κήλη )
 • Διαφραγματοκήλη και γαστροισοφαγική παλινδρόμηση
 • Χολοκυστεκτομή (αφαίρεση της χοληδόχου κύστης)
 • Σκωληκοειδεκτομή
 • Παγκρεατεκτομή
 • Κολεκτομή ( αφαίρεση τμηματος παχεως εντέρου )
 • Εκτομη λεπτόυ εντέρου
 • Γαστρεκτομή (αφαίρεση ,τμήματος η ολοκλήρου του στομαχου.
 • Βαριατρική (αντιμετώπιση της κακοήθους παχυσαρκίας  )
 • Γαστρική παράκαμψη
 • Αχαλασία

Χειρουργικό ρομπότ da Vinci

Στην κλινική μας χρησιμοποιουμε το ρομποτικό σύστημα da Vinci®,που ειναι το ποιο εξελιγμένο αλλα και το ποιό συχνά χρησιμοποιούμενο ρομποτικό σύστημα παγκοσμίως. Το σύστημα da Vinci είναι μια εξελιγμένη ρομποτική πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνει τις δυνατότητες ενός χειρουργού. Ξεπερνά τους περιορισμούς τόσο της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής όσο και της συμβατικής ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Το σύστημα  επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει ακριβείς, λεπτές κινήσεις ενώ ελέγχει το μηχάνημα. Το ρομπότ δεν λαμβάνει αποφάσεις ή δεν κάνει τομές. Ο χειρουργός λέει στο ρομπότ τι να κάνει και το ρομπότ επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια από θα μπορόυσε το ανθρώπινο χέρι από μόνο του. Αυτό προσθέτει πολλά οφέλη και στους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων τομών και ταχύτερου χρόνου ανάρρωσης. Το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci® περιλαμβάνει τον ακόλουθο εξοπλισμό, σχεδιασμένο για να κάνει τη ρομποτική χειρουργική όσο το δυνατόν ακριβέστερη:

Άξονας χειρουργικός με τέσσερις διαδραστικούς ρομποτικούς βραχίονες. Οι ρομποτικοί βραχίονες περιλαμβάνουν τα χειρουργικά όργανα και την κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Ο χειρουργός τοποθετεί τα όργανα και την κάμερα στο χειρουργικό πεδίο για να  τα χειριστεί.

Κονσόλα χειρουργού. Εδώ βρίσκεται ο χειρουργός  για να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση. Βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεσται ο ασθενής, λίγα μέτρα μακριά από το τραπέζι λειτουργίας. Μέσα στην κονσόλα υπάρχει μια οθόνη, η οποία παρέχει βελτιωμένες, τρισδιάστατες εικόνες σε πραγματικό χρόνο . Ο χειρουργός μπορεί να δει το χειρουργικό πεδίο ακόμα καλύτερα από ό, τι αν στεκόταν επ’ανω απο τον ασθενή.

Ενδοσκοπικά  όργανα. Αυτά τα όργανα ελέγχουν τη χειρουργική επέμβαση. Τα όργανα μέσα στο χειρουργικό πεδίο ανταποκρίνονται ακριβώς στις κινήσεις που κάνει ο χειρουργός στην κονσόλα. , ο χειρουργός χειρίζεται αυτά τα όργανα για να εκτελέσει την επέμβαση.

Συχνες ερωτήσεις σχετικά με την ρομποτική χειρουργική

Ποιος κάνει τη χειρουργική επέμβαση; Ο χειρουργός ή το ρομπότ; Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούμε! Ο χειρουργός σας ελέγχει πλήρως ολόκληρη τη διαδικασία. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο και δεν αντικαθιστά το ρόλο του χειρουργού σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σας.

Είναι η ρομποτική χειρουργική μια «ελάχιστα επεμβατική» διαδικασία; Ναι, η ρομποτική χειρουργική είναι ένας τύπος ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιεί μικρές τομές και όχι μεγάλες ή χρησιμοποιεί υπάρχουσες εισόδους στο σώμα. Η λαπαροσκοπική χειρουργική και η ρομποτική χειρουργική είναι και οι δύο «ελάχιστα επεμβατικές». 

Πώς διαφέρει η ρομποτική χειρουργική από τις πιο παραδοσιακές ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές προσεγγίσεις για τους ασθενείς; Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής λαπαροσκοπικής διαδικασίας, ο χειρουργός σας στέκεται δίπλα στο κρεβάτι του χειρουργείου και χρησιμοποιεί χειροκίνητα όργανα για την εκτέλεση της διαδικασίας σας. Αυτό απαιτεί μια σειρά μικρών τομών. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας τη ρομποτική τεχνολογία, ο χειρουργός σας κάθεται σε μια κονσόλα, χρησιμοποιώντας τα χέρια του για να χειριστεί τα όργανα του συστήματος da Vinci. Και πάλι, αυτό απαιτεί μόνο μερικές μικρές τομές. Από αυτήν την κονσόλα, ο χειρουργός σας έχει τρισδιάστατη όραση και την ικανότητα να περιστρέφει τα χέρια του σε γωνίες και σε μοίρες που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί.

Επιλογή της ρομποτικής χειρουργικής σε σχεση με άλλη μέθοδο γενικής χειρουργικής.

Ο έμπειρος γενικός χειρουργός ύστερα απο την μελέτη της καθε περίπτωσης μπορεί σχετικά γρήγορα και εύκολα να προτείνει τον κατάλληλο τρόπο για να γίνει μια χειρουργική επέμβαση. Λαμβάνει υπόψιν του τα κλινικα ,τα απεκονιστικα δεδομενα αλλα και το ιστορικό ,όπως και την κατάσταση του ασθενούς και προτείνει την μέθοδο με την οποία θα υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα.