Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση χολης (χολοκυστεκτομή) και γίνεται πλέον εδώ και πολλά χρόνια με λαπαροσκόπηση Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η πιο σύγχρονη λύση , τόσο για τις πέτρες ( χολολιθίαση) και τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης όσο και για τις επιπλοκές της, όπως χολοκυστίτιδα , εμπύημα κ.α. Επίσης είναι μια απο τις πιό συχνές και μελετημένες επεμβάσεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Προεγχειρητική διαδικασία
Η εισαγωγή στην κλινική γίνεται την ιδια μέρα του χειρουργείου συνηθως δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη επέμβαση.
Είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος , που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος ακτινογραφία θώρακα και καρδιολογική εξέταση Στην συνέχεια γίνεται λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού για την σωστή εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και την ανάδειξη πιθανων παθολογικων καταστάσεων που μπορεί να υπάρχουν.
Η επέμβαση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής
Η επέμβαση γίνεται με ήπια γενική αναισθησία που είναι απόλυτα ασφαλής και πλήρως ελεγχόμενη σε όλη την διάρκεια της επέμβασης.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση και γίνεται συνήθως μέσα απο τρείς μικρές τομές κάτω του ενός εκατοστού στο τοίχωμα της κοιλιάς . Χρησιμοποιείται μια λεπτή και επιμήκης κάμερα για την λεπτομερή απεικόνιση των ανατομικών στοιχειων σε μεγέθυνση εως και 30 φορες ! Τα χειρουργικά εργαλεία με τα οποια εκτελείται η λαπαροσκοπική χολκυστεκτομή είναι επίσης λεπτά , επιμήκη και με κατάλληλη κατασκευή και λειτουργία για την επέμβαση. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή διαρκεί περίπου μια ώρα . Μπορει στο τέλος της εγχείρησης εάν υπάρχει ένδειξη ,να τοποθετηθεί λεπτη παροχέτευση που αφαιρείται την επομενη μέρα. Η αφύπνιση γίνεται ομαλά στο χειρουργικό κρεβάτι και στην συνέχεια ο ασθενής οδηγείται στον θάλαμο νοσηλείας .
Μετεγχειρητική πορεία
Ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια ημέρα και τρώει ελαφρά το ίδιο απόγευμα, ενώ υπάρχει ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος που αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά. Την επομένη δίνεται εξιτήριο με τις κατάλληλες οδηγίες . Αντιβίωση ή αλλα φαρμακα ,εκτός απο αυτά που ήδη παίρνει ο ασθενής ,συνήθως δεν είναι αναγκαία. Μπορεί να επανέλθει στις περισσότερες από τις καθημερινές του δραστηριότητες, σε 1 βδομάδα.
Όσον αφορά διατροφή μετά απο επέμβαση χολής , δεν υπάρχει καμία ειδική οδηγία. Απλώς τις πρώτες 2 εβδομάδες μικρά και συχνά γεύματα και αποφυγή υπερβολικά λιπαρών και πικάντικων τροφών. Στην συνέχεια η δίαιτα είναι ελεύθερη.
Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης χολής
- Πολύ μικρότερο χειρουργικό τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
- Σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου τόσο όσον αφορά την ένταση οσο και την διάρκεια.
- Γρήγορη και πλήρη κινητοποίηση του ασθενούς
- Αμεση αποκατάσταση πλήρους διατροφής
- Εξοδος από την κλινική την επομένη του χειρουργείου
- Ταχύτερη και πλήρης ανάρρωση
- Ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών
Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;
Πολυάριθμες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι οι επιπλοκές από την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή όταν, βέβαια, αυτή γίνεται από ένα σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό, είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τον αριθμό των επιπλοκών από μία επέμβαση χολοκυστεκτομής με την κλασσική ανοικτή μέθοδο.
Να γίνει σαφές επίσης, ότι μετά από μία μικρή περίοδο προσαρμογής, που μπορεί να είναι από 2 – 4 εβδομάδες, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως δεν προκαλεί καμιά διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.
Όσον αφορά στην χολοκυστίτιδα που εμφανίζεται στήν εγκυμοσύνη, και που προκαλεί έντονα συμπτώματα αλλα και κλινικο εργαστηριακά ευρήματα , συχνά ιδιαίτερα σοβαρά , ειναι στην κρίση και στην εμπειρία του χειρουργού, εάν θα οδηγηθεί η ασθενής σε χολοκυστεκτομή πριν ή μετά τον τοκετό Η απόφαση αυτη σχετιζεται περισσότερο με την κλινική εικόνα αλλα και το είδος της χολοκυστίτιδας . Σε γενικές γραμμές πάντως η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται και είναι ασφαλής.