Κατακλίσεις

Τι είναι οι κατακλίσεις

Το έλκος κατάκλισης, ή έλκη πίεσης, η απλά κατακλίσεις είναι τραυματισμοί δέρματος και μαλακού ιστού που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα σταθερής ή παρατεταμένης πίεσης που ασκείται στο δέρμα. Αυτά τα έλκη εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος,όπου το δέρμα καλύπτει περιοχές με οστά όπως το ισχίο, το ιερό οι γλουτοί, η φτέρνα, κ.α. Αυτές οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως σε άτομα με καταστάσεις που μειώνουν την κινητικότητά τους καθιστώντας δύσκολη την μετακίνηση του σωματος σε διαφορετικές θέσεις ιδίως κατα την διάρκεια της κατάκλισης.

Η πάθηση είναι θεραπεύσιμη, αλλά τα χρόνια βαθιά έλκη μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Αυτόεξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις καθώς και το στάδιο του έλκους.

Αίτια κατακλίσεων

Η παρατεταμένη πίεση είναι ουσιαστικά η κύρια αιτία του έλκους μαζί άλλους παράγοντες όπως η υγρασία, η κακή κυκλοφορία και η κακή διατροφή. Η υπερβολική υγρασία, οπως και τα ούρα η τα κόπρανα, που παραμένουν για πολύχρονο σε επαφή με το δέρμα , μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό του έλκους. Τα βασικά αίτια είναι τα παρακάτω:

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάκλισης

Οι κατακλίσεις εμφανίζονται σταδιακά. Υπάρχει μια κλίμακα σταδιοποίησης που βοηθά στήν διάγνωση αλλα και στηνθεραπεία
Διάγνωση ενός έλκους κατάκλισης

Η διάγνωση γίνεται βασικά με την κλινική επισκόπηση Μερικές φορές μπορεί να χρειασθούν περαιτέρω εξετάσεις κυρίως απεικονιστικές για να ολοκληρωθεί ή χειρουργική αξιολόγηση της περιοχής και να προσδιορίσθεί το πλήρες μέγεθος του έλκους. Ακομη λαμβάνονται δείγματα των υγρών και των ιστών στην κατάκλιση τα οποια θα σταλούν για καλλιέργεια αλλα και για ιστολογική βιοψία.

Κατα την διάρκεια της χειρουργικής εξετασης ο χειρουργος θα λαβει υπόψιν του τα παρακάτω:

Θεραπεία στίς κατακλίσεις

Η θεραπευτική διαδικασία εξαρτάται από το στάδιο της κατάκλισης . Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η θεραπεία και η ανάρρωση. Σε ποιό προχωρημένα στάδια συχνά απαιτούνται πιο επιθετικές θεραπείες και μεγαλύτεροι χρόνοιγαι να ξεκινήσει η διαδικασία επουλωσης ενω μπορει να υπαρξουν και σοβαρότερα προβλήματα για την εξαιτιας σοβαρων επιπλοκών επικίνδυνες ακομα και για την ζωή του ασθενούς .