Μηροκήλη

Τι είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη αποτελεί μια μορφή κήλης,η οποία εκδηλώνεταιμε επώδυνη διόγκωση στη βουβωνική περιοχή , ανατομικά στην θέση πάνω απο τα μηριαία αγγεία και νεύρα. Αφορά στην συντριπτική πλειοψηφεία γυναίκες πανω απο τα σαράντα. Ειναι ιδιαίτερα επικινδύνη στην οξεία φάση της ,δεδομένου ότι το άνοιγμα του στομίου της κήλης είναι ιδιαίτερα μικρο,μπορει να εγκλωβισθεί έντερο και να αποφραχθεί προκαλώντας ειλεό ή ακομα χειρότερα να προκληθεί νέκρωση του εντέρου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι η εμφανής διόγκωση της περιοχής, η οποία μπορεί να εντείνεται με τον βήχα και να εξαφανίζεται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση.

Στην μηροκήλη, ο ασθενής βιώνει μια ήπια ενόχληση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, η οποία μπορεί να είναι πιο έντονη, όταν κάνει κινήσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της μηροκήλης πραγματοποιείται με βάση το ιστορικό του ασθενή και την κλινική εξέτασή του, η οποία περιλαμβάνει την ψηλάφηση της διογκωμένης περιοχής. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να διακριθεί ξεκάθαρα αν πρόκειται για μηροκήλη ή βουβωνοκήλη, θα χρειαστούν επιπρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως είναι το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η μηροκήλη έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι πολύ συχνά μπορεί να εμφανιστούν συγκεκριμένες επιπλοκές και κίνδυνοι, όπως είναι η περίσφιξη. Σε αυτή την περίπτωση, το περιεχόμενο της μηροκήλης παγιδεύεται γύρω από το ίδιο της το στόμιο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Ποια είναι η θεραπεία της μηροκήλης;

Η μηροκήλη αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με λαπαροσκοπική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός αυτοσυγκρατούμενου πλέγματος (progrip). Τα πλεονεκτήματα με αυτή την αντιμετώπιση, είναι τα εξής:

  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Άμεση κινητοποίηση του ασθενή
  • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες την επόμενη κιόλας μέρα