Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) γίνεται πλέον εδώ και πολλά χρόνια μέσω λαπαροσκόπησης  Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι  μέθοδος  επιλογής, τόσο για την λιθίαση ( πέτρες )της χοληδόχου κύστεως όσο και για τις επιπλοκές της, όπως χολοκυστίτιδα, εμπύημα κ.α. αλλά και για τους πολύποδες.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησίαμ, ενώ είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος. Η  λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται συνήθως μέσα απο τρείς μικρές τομές κάτω του ενός εκατοστού στο τοίχωμα της κοιλιάς και ολοκληρώνεται σε διάστημα μικρότερο της μιας ώρας.

Ο  ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια ημέρα και τρώει ελαφρά το ίδιο απόγευμα, ενώ  υπάρχει ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος που αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά. Την επομένη δίνεται εξιτήριο. Μπορεί να επανέλθει στις περισσότερες από τις καθημερινές του δραστηριότητες, σε 1 βδομάδα.

Όσον αφορά την μετεγχειρητική διατροφή, δεν υπάρχει καμία ειδική οδηγία. Απλώς τις πρώτες 2 εβδομάδες μικρά και συχνά γεύματα και αποφυγή υπερβολικά λιπαρών και πικάντικων τροφών. Στην συνέχεια η δίαιτα είναι ελεύθερη.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αφαίρεσης της χολής

  • Πολύ μικρότερο χειρουργικό τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
  • Σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και πιο γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς
  • Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική
  • Ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών

Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Πολυάριθμες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι οι επιπλοκές από την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή όταν, βέβαια, αυτή γίνεται από ένα σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό, είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τον αριθμό των επιπλοκών από μία επέμβαση χολοκυστεκτομής με την κλασσική μέθοδο.

Να γίνει σαφές επίσης, ότι μετά από μία μικρή περίοδο προσαρμογής, που μπορεί να είναι από 2 – 4 εβδομάδες, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως δεν προκαλεί καμιά διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.

Όσον αφορά στον σχηματισμό λίθων κατά την εγκυμοσύνη, οι οποίοι προκαλούν έντονα συμπτώματα, τότε είναι στην κρίση του χειρουργού, εάν θα προβεί η ασθενής σε χολοκυστεκτομή πριν ή μετά τον τοκετό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χολολιθίαση, τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και την ανάρρωση μετά από λαπαροσκόπηση χολής, επικοινωνήστε σήμερα με τον Γενικό Χειρουργό ειδικό στην λαπαροσκοπική χειρουργική  Dr Μηλιωρίδη Θεόδωρο.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/miliorid/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/miliorid/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 110