Ραγάδα Πρωκτού | Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια συχνή πάθηση, η οποία εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα. Παρακάτω θα μάθετε πως μπορείτε να ανακουφιστείτε ή και να απαλλαγείτε από αυτά.

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού ή αλλιώς ραγάδα δακτυλίου, είναι απλά ένα μικρό τραύμα ή ρωγμή που  γίνεται στο εξωτερικό μέρος του δέρματος του πρωκτικού σωλήνα. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στα παιδιά και είναι από τις πιο επώδυνες παθήσεις της περιοχής του πρωκτού. Επίσης, είναι αρκετά συχνή, αφού βάσει ερευνών, ένας στους δέκα θα εμφανίσει ραγάδα πρωκτού κάποια στιγμή στη ζωή του.

Επίσης, η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες είναι περίπου η ίδια. Η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων αφορά τα σημεία εμφάνισης. Η ραγάδα στον πρωκτό συνήθως προκαλεί έντονο πόνο ή αίσθημα καψίματος, ειδικά κατά τη διάρκεια της διέλευσης των κοπράνων. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, συνοδεύεται από αιμορραγία.

Ποια είναι τα αίτια της ραγάδας πρωκτού;

ραγάδα

Η ραγάδα πρωκτού μπορεί να προκληθεί από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Μεγάλη και συμπαγής κένωση, η οποία προκαλεί τραυματισμό στην περιοχή του πρωκτού
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα ή καταβολή έντονης προσπάθειας (σφίξιμο) κατά τη διάρκεια της κένωσης
  • Χρόνια διάρροια
  • Τοκετός
  • Τραυματισμός του περινέου
  • Ανατομική ανωμαλία του πρωκτού, η οποία εμφανίζεται μετά από εγχειρήσεις και προκαλούν μείωση της ελαστικότητας του πρωκτικού σωλήνα
  • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (π.χ. Νόσος του Crohn), οι οποίες προκαλούν φλεγμονή της ορθοπρωκτικής χώρας
  • Λοιμώξεις, όπως ο έρπης ή ο ιός HIV

Επίσης, σε κάποια περιστατικά η αιτία πρόκλησης της ραγάδας είναι αδιευκρίνιστη, οπότε τότε μιλάμε για ιδιοπαθή πρωκτική ραγάδα.

Ραγάδα πρωκτού & Συμπτώματα

O τραυματισμός ή το σκίσιμο που εμφανίζεται στην περιοχή του δακτυλίου, προκαλεί έντονο πόνο κατά την αφόδευση. Σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος συνοδεύεται από αιμορραγία και κνησμό (φαγούρα).

Ειδικά όταν ο πόνος εμφανίζεται κατά την αφόδευση, μπορεί να διαρκέσει ακόμα και για αρκετές ώρες μετά από αυτή. Τέλος, είναι καλό να γνωρίζετε πως το μέγεθος του σχισίματος, δεν σχετίζεται πάντα με την ένταση ή τη διάρκεια του πόνου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό σκίσιμο, μπορεί να είναι από αρκετά ενοχλητικό έως και πολύ επώδυνο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου αποτελεί την τρίτη πιο επώδυνη κατάσταση που σχετίζεται με την περιοχή του πρωκτού. Η δεύτερη είναι το πρωκτικό απόστημα και η πρώτη και πιο οδυνηρή, είναι η ανάρρωση μετά από πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στον πρωκτό.

Ένα σύνηθες σύμπτωμα είναι να υπάρχει και μια μικρή ποσότητα αίματος, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναμειχθεί με τα κόπρανα.

Να σημειωθεί ότι πολλές φορές η λεγόμενη πρωκταλγία, δηλαδή ο σπασμός των μυών του πρωκτικού ανελκτήρα, μπορεί να διαγνωστεί εσφαλμένα ως ραγάδα πρωκτού. Στην περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης, ο ασθενής μπορεί ακόμα και να φτάσει στο σημείο να υποβληθεί σε χειρουργείο, παρόλα αυτά όμως, ο πόνος θα παραμείνει ο ίδιος μετά από αυτό.

Διάγνωση της ραγάδας πρωκτού

Η διάγνωση της ραγάδας είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, αν και δεν πρέπει να προκύπτει μόνο από την περιγραφή των συμπτωμάτων που βιώνει ο ασθενής. Κρίνεται απαραίτητο να βασιστεί στο ιστορικό, στην επισκόπηση , αλλά και στη δακτυλική εξέταση του πρωκτού. Η δακτυλική εξέταση κάνει δυνατό να εντοπισθεί  το σκίσιμο ή το έλκος στον πρωκτό του ασθενούς.

Σε περιπτώσεις που επιθυμούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξη αποστήματος, κολίτιδας ή άλλων αιτιών αιμορραγίας από το ορθό, χρησιμοποιούμε την κολονοσκόπηση ή την εξέταση με σιγμοειδοσκόπιο για να μας βοηθήσει.

Επίσης, πρέπει να γίνεται διαφοροδιάγνωση από ένα έλκος που οφείλεται στη Νόσο του Crohn, στη λευχαιμία ή στους κακοήθεις όγκους.

Θεραπεία της ραγάδας

Έχει διαπιστωθεί πως τουλάχιστον το 50% των ραγάδων πρωκτού, θεραπεύονται από μόνες τους, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε επέμβαση. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός πως για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμένει,τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες να θεραπευτεί από μόνη της.

Η ραγάδα του πρωκτού μπορεί να αντιμετωπιστεί με 3 βασικούς τρόπους, σύμφωνα πάντα με την κλινική εικόνα που παρουσιάζει ο εκάστοτε ασθενής. Οι 3 κύριες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι οι εξής:

Ραγάδα πρωκτού & συντηρητική θεραπεία

πρωκτολόγος στην θεσσαλονίκη , ραγάδα

Η οξεία ραγάδα πρωκτού, συχνά μπορεί να θεραπευτεί με ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική υγιεινή, καθώς και με τη χρήση επουλωτικών αλοιφών. Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό και ποτέ κρύο ή παγωμένο. Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι είναι απαγορευτικό να χρησιμοποιούνται παγάκια στην περιοχή.

Ο λόγος που προτιμάται το ζεστό νερό, είναι επειδή χαλαρώνει, σε αντίθεση με το κρύο που προκαλεί σφίξιμο και εντείνει το αίσθημα πόνου. Εάν οι αλοιφές δεν καταφέρουν να απομακρύνουν τη ραγάδα μέσα στο διάστημα ενός εξαμήνου ή αν εμφανιστεί ξανά, για δεύτερη ή τρίτη φορά, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια επεμβατική αντιμετώπιση. Η επανεμφάνιση της ραγάδας την καθιστά ως χρόνια ραγάδα.

Όμως η πιο αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία της χρόνιας ραγάδας, είναι αυτή που μειώνει τον σπασμό του σφιγκτήρα. Για να γίνει αυτό, υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές αλοιφές και ενέσεις.  Η χορήγηση των προαναφερθέντων καταφέρνει να μειώσει τον σπασμό, αφήνοντας έτσι να θεραπευθεί το σκίσιμο του πρωκτού. Επίσης, συνδυαστικά μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και η κατάλληλη διατροφή. Η πρόσληψη αρκετών φυτικών ινών είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του εντέρου, κάτι που θα συμβάλλει στην αμεσότερη απομάκρυνσή της.

Θεραπεία με laser στην ραγάδα πρωκτού 

ραγάδα με laser

Σε περίπτωση που αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, τότε μπορεί να εφαρμοσθεί η ανώδυνη θεραπεία της ραγάδας με laser.

Η ανώδυνη θεραπεία με laser είναι μια επέμβαση αναίμακτη. Εφαρμόζεται κυρίως σε χρόνιες ραγάδες, ακόμα και στις πιο βαθιές που έχουν αιμορραγία με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. 

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια, ο ασθενής αποχωρεί χωρίς πρόβλημα και χωρίς πόνο μέσα σε λίγη ώρα από την επέμβαση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ταυτόχρονα με τη θεραπεία με laser, μπορεί να γίνει και κάποια χαλαρωτική του σφιγκτήρα. Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν πρόκειται για οξεία ραγάδα, η οποία χρήζει χειρουργικής θεραπείας.

Η θεραπεία με laser μπορεί να θεραπεύσει την ραγάδα πρωκτού χωρίς πόνο ειδικά στα αρχικά στάδια της.

Χειρουργική θεραπεία της ραγάδας πρωκτού

Η μέθοδος που εφαρμόζεται περισσότερο για τη θεραπεία της προχωρημένης ραγάδας πρωκτού, είναι η πλαγία έσω σφιγκτηροτομή.

Η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή προσφέρει άριστα αποτελέσματα. Πραγματοποιείται με μια μικρή τομή στον εσωτερικό σφιγκτήρα του πρωκτού, που είναι περίπου όσο το μισό του πλάτους του. Η συγκεκριμένη χειρουργική αντιμετώπιση έχει ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 95%.

Πολύ σημαντικό είναι η χαλαρωτική επέμβαση του σφιγκτήρα να γίνει σωστά και να εφαρμοστεί στον εσωτερικό σφιγκτήρα και σε καμία περίπτωση στον εξωτερικό.

Ο λόγος που η τομή δεν πρέπει να γίνει στον εξωτερικό σφιγκτήρα, οφείλεται στο γεγονός ότι συμβάλλει στο 90% της δύναμης των σφιγκτήρων. Συνεπώς, ένας πιθανός τραυματισμός του έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Αντίθετα, ο εσωτερικός σφιγκτήρας συμβάλλει μόνο στο 10% της συνολικής δύναμης, οπότε δεν έχει την ίδια βαρύτητα.

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη ραγάδα πρωκτού και με τον τρόπο αντιμετώπισής της επικοινωνήστε σήμερα με τον Γενικό Χειρουργό Θεόδωρο Μηλιωρίδη. Ο Δρ. Θεόδωρος Μηλιωρίδης μετρά είκοσι έξι έτη εξάσκησης στη Γενική Χειρουργική, κλασική και λαπαροσκοπική αντιμετωπίζοντας παθήσεις του πρωκτού.