Ραγάδα Πρωκτού

Οι ραγάδες πρωκτού είναι μια συχνή πάθηση, η οποία εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα. Παρακάτω θα μάθετε πως μπορείτε να ανακουφιστείτε και να απαλλαγείτε από αυτά, για να αποκαταστήσετε την ποιότητα της ζωής σας.

 

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού ή αλλιώς ραγάδα δακτυλίου, είναι ουσιαστικά ένα μικρό τραύμα ή σκίσιμο, το οποίο εντοπίζεται στο εξωτερικό μέρος του δέρματος του πρωκτικού σωλήνα. Οι ραγάδες στον πρωκτό είναι αρκετά συχνές στα μικρά παιδιά, αλλά μπορούν να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες.

Η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες είναι περίπου η ίδια, αν και διαφοροποιούνται τα σημεία εμφάνισης. Η ραγάδα στον πρωκτό συνήθως προκαλεί έντονο πόνο ή αίσθημα καψίματος, ειδικά κατά τη διάρκεια της διέλευσης των κοπράνων. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, συνοδεύεται από αιμορραγία.

Ποια είναι τα αίτια της ραγάδας πρωκτού;

πρωκτολόγος

Υπάρχουν διάφορα αίτια, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν ραγάδα του πρωκτού. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:

  • Μεγάλη και συμπαγής κένωση, η οποία προκαλεί τραυματισμό στην περιοχή του πρωκτού
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα ή καταβολή έντονης προσπάθειας (σφίξιμο) κατά την αφόδευση
  • Χρόνια διάρροια
  • Τοκετός
  • Τραυματισμός του περινέου
  • Ανατομική ανωμαλία του πρωκτού, η οποία εμφανίζεται μετά από εγχειρήσεις και προκαλούν μείωση της ελαστικότητας του πρωκτικού σωλήνα
  • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (πχ Νόσος του Crohn), οι οποίες προκαλούν φλεγμονή της ορθοπρωκτικής χώρας

 

Συμπτώματα στην ραγάδα πρωκτού

 

Στην περίπτωση της ραγάδας του πρωκτού, ο τραυματισμός ή το σκίσιμο που εμφανίζεται, προκαλεί έντονο πόνο κατά την αφόδευση και σε αρκετές περιπτώσεις, συνοδεύεται από αιμορραγία και κνησμό (φαγούρα).

Ειδικά όταν ο πόνος ενεργοποιείται κατά την αφόδευση, μπορεί να διαρκέσει ακόμα και για αρκετές ώρες μετά από αυτή. Τέλος, είναι καλό να γνωρίζετε πως το μέγεθος της ραγάδας, δεν σχετίζεται πάντα με την ένταση ή τη διάρκεια του πόνου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό σκίσιμο, μπορεί να είναι από αρκετά ενοχλητικό, έως και πολύ επώδυνο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου αποτελεί την 3η πιο επώδυνη κατάσταση που σχετίζεται με την περιοχή του πρωκτού. Η 2η είναι το πρωκτικό απόστημα και η 1η και πιο οδυνηρή, είναι η ανάρρωση μετά από πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στον πρωκτό.

Όταν εντοπίζεται ραγάδα πρωκτού, είναι σύνηθες σύμπτωμα να υπάρχει και μια μικρή ποσότητα αίματος, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναμειχθεί με τα κόπρανα. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου η λεγόμενη πρωκταλγία (δηλαδή ο σπασμός των μυών του πρωκτικού ανελκτήρα), μπορεί να διαγνωστεί εσφαλμένα ως ραγάδα πρωκτού.

Στην περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης, ο ασθενής μπορεί ακόμα και να φτάσει στο σημείο να υποβληθεί σε χειρουργείο, παρόλα αυτά όμως, ο πόνος θα παραμείνει ο ίδιος μετά από αυτό.

Διάγνωση στην ραγάδα του πρωκτού

 

Η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία, αν και δεν πρέπει να προκύπτει μόνο από την περιγραφή των συμπτωμάτων που βιώνει ο ασθενής. Κρίνεται απαραίτητο να βασιστεί στο ιστορικό, καθώς και στην επισκόπηση του ίδιου του πρωκτού, με ήπιο διαχωρισμό των γλουτών. Έτσι με λίγα λόγια, δεν μπορούμε να μιλάμε για ραγάδα πρωκτού, αν δεν εντοπίζεται σκίσιμο ή έλκος.

Μέσω της δακτυλικής εξέτασης μπορεί να οριοθετηθεί η έκταση της βλάβης που εντοπίζεται, αφού το δάχτυλο έχει πρώτα λιπανθεί με ειδική αλοιφή και στην συνέχεια χρησιμοποιηθεί ένα μικρό ανοσκόπιο.

Σε περιπτώσεις που επιθυμούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξη αποστήματος, κολίτιδας ή άλλων αιτιών αιμορραγίας από το ορθό, χρησιμοποιούμε την κολονοσκόπηση ή την εξέταση με σιγμοειδοσκόπιο για να μας βοηθήσει.

Μια ραγάδα πρωκτού πρέπει πάντα να διαχωρίζεται από ένα έλκος που μπορεί να οφείλεται στη Νόσο του Crohn, τη λευχαιμία ή τους κακοήθεις όγκους. Και αυτό γιατί δεν έχει τρίχες, δεν είναι μεγάλη και αργεί να επουλωθεί. Τέλος, οι ραγάδες πρωκτού, πολύ σπάνια είναι πολλαπλές.

Θεραπεία στην ραγάδα πρωκτού

Έχει διαπιστωθεί πως τουλάχιστον το 50% των ραγάδων πρωκτού, θεραπεύονται από μόνες τους, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε επέμβαση. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός πως για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμένει μια ραγάδα, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες να θεραπευτεί από μόνη της.

Κυριότερες θεραπευτικές τεχνικές

Η ραγάδα του πρωκτού μπορεί να αντιμετωπιστεί με 3 βασικούς τρόπους, σύμφωνα πάντα με την κλινική εικόνα που παρουσιάζει ο εκάστοτε ασθενής. Οι 3 κύριες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι οι εξής:

Συντηρητική αντιμετώπιση

πρωκτολόγος στην θεσσαλονίκηΗ οξεία ραγάδα πρωκτού, συχνά μπορεί να θεραπευτεί με ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική υγιεινή, καθώς και με τη χρήση επουλωτικών αλοιφών. Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό και ποτέ κρύο ή παγωμένο, ενώ είναι απαγορευτικό να χρησιμοποιούνται παγάκια στην περιοχή.

Ο λόγος που προτιμάται το ζεστό νερό, είναι επειδή χαλαρώνει, σε αντίθεση με το κρύο, που προκαλεί σφίξιμο και εντείνει το αίσθημα πόνου. Εάν οι αλοιφές δεν καταφέρουν να απομακρύνουν τη ραγάδα μέσα στο διάστημα ενός 6μήνου ή αν εμφανιστεί ξανά ραγάδα για δεύτερη ή τρίτη φορά, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια επεμβατική αντιμετώπιση, καθώς πρόκειται για χρόνια ραγάδα.

Προκειμένου να είναι αποτελεσματική η θεραπεία της χρόνιας ραγάδας, πρέπει να μειώνει τον σπασμό που εντοπίζεται στον σφιγκτήρα. Για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές αλοιφές και ενέσεις, που χορηγούνται και καταφέρνουν να μειώσουν τον σπασμό, θεραπεύοντας τελικά τη ραγάδα.

Θεραπεία με laser στην ραγάδα πρωκτού

 

πρωκτολόγος με laserΣε περίπτωση που αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, τότε γίνεται  θεραπεία με laser ή χειρουργική επέμβαση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ταυτόχρονα με τη θεραπεία με laser, μπορει να γίνει και κάποια χαλαρωτική του σφιγκτήρα, ειδικά όταν πρόκειται για οξεία ραγάδα, που χρήζει χειρουργικής θεραπείας.

Η θεραπεία με laser μπορεί να θεραπεύσει την ραγάδα πρωκτού ειδικά στα αρχικά στάδια της.

 

Χειρουργική θεραπεία στην ραγάδα πρωκτού

Η μέθοδος που εφαρμόζεται περισσότερο για τη θεραπεία της προχωρημένης ραγάδας πρωκτού, είναι η πλαγία έσω σφιγκτηροτομή.

Η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή προσφέρει άριστα αποτελέσματα και πραγματοποιείται με μια μικρή τομή στον εσωτερικό σφιγκτήρα, που είναι περίπου όσο το μισό του πλάτους του. Η συγκεκριμένη χειρουργική αντιμετώπιση έχει ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 95%.

Πολύ σημαντικό είναι η χαλαρωτική του σφιγκτήρα να γίνει σωστά και να εφαρμοστεί στον εσωτερικό σφιγκτήρα και σε καμία περίπτωση στον εξωτερικό.

Ο λόγος που δεν πρέπει να γίνει στον εξωτερικό, οφείλεται στο γεγονός ότι συμβάλλει στο 90% της δύναμης των σφιγκτήρων και ο πιθανός τραυματισμός του έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Αντίθετα, ο εσωτερικός σφιγκτήρας συμβάλλει μόνο στο 10% της συνολικής δύναμης, οπότε δεν έχει την ίδια βαρύτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ραγάδα του πρωκτού, το κόστος της επέμβασης και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη διατροφή, επικοινωνήστε σήμερα με τον Γενικό Χειρουργό, Θεόδωρο Μηλιωρίδη.