Καρκίνος Στο Ήπαρ & Συμπτώματα – Ηπατεκτομή

Τι είναι η ηπατεκτομή;

Με τον όρο ηπατεκτομή εννοούμε τη χειρουργική αφαίρεση ενός μέρους του ήπατος. Επειδή ακριβώς πρόκειται για μια δύσκολη και υψηλού κινδύνου επέμβαση, ο κατάλληλος και έμπειρος χειρουργός ήπατος, παίζει κρίσιμο ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η ηπατεκτομή;

Ο καρκίνος στο ήπαρ, συνήθως αντιμετωπίζεται με τη θεραπεία της ηπατεκτομής. Η ηπατεκτομή μπορεί να είναι μερική ή ολική, αλλά στην περίπτωση που αφαιρεθεί ολόκληρο το ήπαρ, θα χρειαστεί μεταμόσχευση.

Ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση όμως, ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να είναι ιάσιμος. Οι πιθανότητες επιβίωσης, καθώς και το προσδόκιμο ζωής του ασθενή, θα πρέπει πάντα να συζητιούνται με τον ιατρό.

Πως πραγματοποιείται η ηπατεκτομή;

Η επέμβαση της ηπατεκτομής πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι η υπερβολική αιμορραγία, ενώ μπορεί να προκληθεί ακόμα και ηπατική ανεπάρκεια, ιδιαίτερα σε ασθενείς που λόγω της χρόνιας ηπατικής νόσου, δεν έχουν καλή λειτουργία του ήπατος.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Η επέμβαση της ηπατεκτομής διαρκεί περίπου 3 – 5 ώρες. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την επόμενη ημέρα, θα χρειαστεί να μεταβεί στο θάλαμο νοσηλείας.

Για την αντιμετώπιση του πόνου, θα χορηγηθούν στον ασθενή τα κατάλληλα αναλγητικά φάρμακα, ενώ μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από 7 – 10 ημέρες. Μετά το χειρουργείο, το τμήμα του ήπατος που έχει αφαιρεθεί, θα δοθεί για ιστολογική εξέταση, προκειμένου να ελεγχθεί αν έχει αφαιρεθεί επιτυχώς το σύνολο του όγκου.