ραγαδα

 

Ραγάδα πρωκτού είναι ένα σκίσιμο του δέρματος στη περιοχή του πρωκτού. Αποτελεί το πιο συχνό αίτιο πόνου στον πρωκτό και προκαλεί σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντος. Η πάθηση αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά συνήθως νέα υγιή άτομα, με ίδια συχνότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας , ή για το κόστος της επέμβασης , κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλεφωνα: κινητο: +0306944122691 και στο Ιατρείο: 2310380039

ραγάδα πρωκτού

Αίτια

Το κύριο αίτιο είναι η επίμονη δυσκοιλιότητα. Πολύ συχνά ο ασθενής αναφέρει μία ιδιαίτερα σκληρή κένωση η οποία σχεδόν αμέσως προκάλεσε έντονο άλγος, σαν μαχαιριά, στον πρωκτό.

Άλλα αίτια είναι: συχνές και επίμονες διάρροιες, τραυματισμός της περιοχής, μορφές τοπικού καρκίνου του πρωκτού, η νόσος Crohn, τοπικές ή συστηματικές λοιμώξεις (φυματίωση, κυτταρομεγαλοϊός, ιός του έπρητα, HIV), η λευχαιμία, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια) και άλλα.

Συμπτώματα

Τυπικά η ραγάδα πρωκτού προκαλεί πόνο που αρχίζει αμέσως μετά την αφόδευση και επιμένει γιά αρκετό χρονικό διάστημα (από λίγα λεπτά εως και μερικές ώρες). Κάποιες φορές ο ασθενής περιγράφει παρόμοιο πόνο που τον ξυπνάει κατά τις νυκτερινές ώρες . Επίσης αποβολή αίματος μικρή ή μεγάλη (στα κόπρανα ή στο χαρτί υγείας) ή και βλέννης (μύξας) από το ορθό. Περιγράφεται και περιπρωκτικός κνησμός.

Ο σπασμός του σφιγκτήρα που προκαλείται είναι αυτός στον οποίο οφείλεται ο επίμονος πόνος αρκετές ώρες μετά την αφόδευση, όπως και η μεταμεσονύκτια αφύπνιση. Γι αυτό η θεραπεία που εφαρμόζεται βασίζεται στην εξάλειψη του σπασμού προκειμένου τόσο να μειωθεί ο πόνος όσο και να αιματωθεί η υπάρχουσα πληγή και να επουλωθεί.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα με την επισκόπηση του πρωκτικού δακτυλίου . Η εντόπιση , είναι συνήθως οπίσθια μέση , ενώ στις γυναίκες μπορεί να παρατηρηθεί και στην πρόσθια μέση γραμμή.Το ιστορικό του ασθενούς θέτει ισχυρή υποψία για την ύπαρξη ραγάδας δακτυλίου.Η δακτυλική εξέταση θα πρέπει να αποφεύγεται στην οξεία ραγάδα, διότι είναι εξαιρετικά επώδυνη.

Θεραπεία

Η θεραπεία  εξαρτάται από το χρονικό διάστημα στό οποίο ο ασθενης εμφανίζει τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού. Χρόνια ραγάδα είναι εκείνη όπου τα ενοχλήματα χρονολογούνται πάνω από 6 εβδομάδες . Οξεία θεωρείται η ραγάδα όταν τα συμπτώματα είναι τις τελευταίες 6 εβδομάδες. Η διάκριση γίνεται και με την μακροσκοπική εικόνα της αλλοίωσης. Η οξεία ραγάδα είναι ρήξη υγιούς δέρματος τού πρωκτού , με σημεία πρόσφατης αιμορραγίας ή αιμορραγεί εύκολα κατά την ψηλάφηση. Αντίθετα στην χρόνια ραγάδα πρωκτού είναι χαρακτηριστική η ελκωτική μορφή της βλάβης και η ίνωση (σκληρία) που αναπτύσεται στήν περιοχή.

Στις οξείες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές πιθανότητες να επουλωθούν με συντηρητική αγωγή, ενώ στις χρόνιες περιπτώσεις,  ο σχηματισμός ίνωσης στο έδαφος της ραγάδας δεν  επιτρέπει την επούλωσή της φαρμακευτικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε αποτυχία της συντηρητικής αγωγής, συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση , πράγμα που ανακουφίζει άμεσα από τα επίμονα ενοχλήματα. Τουλάχιστον το 50% των ραγάδων θεραπεύονται από μόνες τους, χωρίς να χρειάζονται επέμβαση. Ωστόσο, όσο περισσότερο καιρό παραμένει μια ραγάδα, τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι να θεραπευτεί από μόνη της.

Συντηρητική θεραπεία στην ραγάδα πρωκτού

Η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού όταν είναι πρόσφατη γίνεται με συντηρητική αγωγή.

  • Η συντηρητική θεραπεία βασίζεται στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, η οποία είναι  το αίτιο στις περισσότερες περιπτώσεις, και στην εξασφάλιση μαλακών κενώσεων. Συστήνεται διατροφή καλά ισορροπημένη καί πλούσια σε φυτικές ίνες (χόρτα, φρούτα, σαλάτες κ.α) και η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ύδατος (κυρίως του θερινούς μήνες) όπως και μερικές φορές λήψη ενός ήπιου υπακτικού.

  • Πολλές φορές, οξείες ραγάδες θεραπεύονται από μόνες τους απλώς με καλή υγιεινή του πρωκτού. Αυτό σημαίνει ένα καλό καθαρισμό μετά από κάθε κένωση ή πλήσιμο της περιοχής με άφθονο χλιαρό νερό.

  • Η χρήση των λουτρών slitz (μούλιασμα του πρωκτού σε χλιαρό νερό για 20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα) βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ραγάδας, αλλά δεν βοηθά στη διαδικασία επούλωσης.

  • Τοπικές αναλγητικές αλοιφές  χρησιμοποιούνται μετά από την κένωση για να ελαττώσουν τον πόνο. Στο 40% περίπου ,των περιπτώσεων γίνεται επούλωση της ραγάδας μετά δίμηνη αγωγή. Η χρήση σκευασμάτων με κορτικοειδή, , έχει αμφίβολα αποτελέσματα, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους εέχει επιπλοκές.

  • Νιτρογλυκερίνη και αναστολές του ασβεστίου: Η επάλειψη της πάσχουσας περιοχής με αλοιφή νιτρογλυκερίνης ) ή αναστολείς των διαύλων ασβεστίου οδηγεί σε χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα και σε πολλές περιπτώσεις σε επούλωση της ραγάδας.

Χειρουργική θεραπεία στην ραγάδα πρωκτού

ραγάδα πρωκτού

  • Έσω πλαγία σφιγκτηροτομή:

    Είναι η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της ραγάδας του δακτυλίου. Σκοπός της επέμβασης είναι να χαλαρώσει ο υπερτροφικός έσω σφιγκτήρας. Αυτό βοηθά τη ραγάδα να θεραπευθεί προλαμβάνοντας τον πόνο και τον σπασμό, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επούλωση. Είναι μια μέθοδος απλή και ασφαλής με άριστα αποτελέσματα , το 93%-97% των ραγάδων επουλώνεται, ενώ το ποσοστό υποτροπής είναι χαμηλό, 0%-3% καί οι επιπλοκές σπάνιες . Είναι μέθοδος εκλογής σε ασθενείς που υποφέρουν από έντονο πόνο, γιατί η ανακούφιση είναι άμεση , και είναι η μόνη λύση σε ασθενείς που υποτροπιάζουν ή δεν υπακούν σε συντηρητικές θεραπευτικές μεθόδους .

  • Άλλες φορές , σε ηπιότερες περιπτώσεις γενικά όσον αφορά τα κλινικά συμπτώματα αλλά και στην οξεία ραγάδα χρησιμοποιείται καυτηριασμός με laser,πρωκτολόγος με laser σε μία η περισσότερες συνεδρίες, για να αποκαλυφθεί ή να ξαναέρθει στην επιφάνεια η βάση της ραγάδας. Έτσι, ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη των νέων ιστών και την επούλωση της ραγάδας. Αποτελεί τη νεότερη και πιό ανώδυνη μέθοδο θεραπείας της ραγάδας και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί νοσηλεία και γενική αναισθησία.

 

Γενικος Χειρουργός Πρωκτολόγος Dr Μηλιωρίδης Θεόδωρος

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας ,κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική και διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλεφωνα: κινητο: +0306944122691 και στο Ιατρείο: 2310380039

© 2019 Dr Μηλιωρίδης Θεόδωρος | Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691