κήλη

 

Η βουβωνοκήλη αντιπροσωπεύει  το 75% του συνόλου των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα γίνονται περίπου 6000 επεμβάσεις για την επιδιόρθωση βουβωνοκήλης. Μέχρι πρόσφατα, όμως, η κήλη αντιμετωπιζόταν με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, με  τομή στην κατώτερη κοιλία, με κυριότερο πρόβλημα το σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο, αλλά και το υψηλό ποσοστό υποτροπών και επιπλοκών για τους ασθενείς. Τα τελευταία δέκα χρόνια η ανοικτή επέμβαση στην κήληεχει αντικατασταθεί απο την λαπαροσκοπική.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας , ή για το κόστος της επέμβασης , κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλεφωνα: κινητο: +0306944122691 και στο Ιατρείο: 2310380039

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά έχουν ταχύτερη επούλωση, πολύ λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. και μπορούν να επιστρέψουν στη φυσιολογική τους δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, μετά από λίγες μόνο ημέρες ενώ η αποθεραπεία με την παραδοσιακή αποκατάσταση της κήλης γίνεται σε τρεις έως πέντε εβδομάδες.Η λαπαροσκοπική προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση  και της μηροκήλης. Βέβαια πρέπει  να σημειωθεί ότι απαιτείται υψηλός βαθμός εξειδίκευσης και εμπειρίας του χειρουργού στη λαπαροσκοπική χειρουργική.  Βίντεο με τήν εγχείρηση .

Συμπτώματα και μορφές βουβωνοκήλης

βουβωνοκήληΜια κήλη εμφανίζεται όταν το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενεί και η εσωτερική επένδυση (περιτόναιο) της κοιλίας περνάει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή, σχηματίζοντας ένα σάκο στον οποίο υπάρχει περίπτωση να εισέρχεται κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο το οποίο να μπορεί ο γιατρός ή ακόμα και ο ίδιος ο ασθενής να ξανασπρώξει μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα , ανατασσομένη κήλη , ή να μην μπορεί με κανένα τρόπο, μη ανατασσόμενη κήλη . Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το ενδοκοιλιακό όργανο (π.χ. έντερο) που περιέχεται στο σάκο μπορεί να “στραγγαλισθεί” δηλαδή να συμπιεσθεί τόσο, ώστε να διακοπεί η αιμάτωσή του και να νεκρωθεί με τρόπο μη αναστρέψιμο, μια κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή, που εμπεριέχει ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς , περισφιγμένη κήλη .

Ανάλογα με την πορεία του σάκκου της κήλης κατα μήκος του βουβωνικού πόρου έχουμε την λοξή  βουβωνοκήλη συνήθως σε νεαρά άτομα και την ευθεία βουβωνοκήλη σε μεγαλύτερες ηλικίες ,λογω  χαλάρωσης των κοιλιακων τοιχωμάτων.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, αυτα συνήθως ειναι ήπια στα αρχικά στάδια με πόνο και αίσθημα βάρους η καύσου στη βουβωνική χώρα. Τα συμπτώματα αυτα βεβαίως γίνονται ποιό εντονα όσο η κήλη μεγαλώνει. Ή διογκωση στην βουβωνική χώρα αρχικα είναι μικρή η γίνεται αντιληπτή μόνο κατα τον έντονο βήχα και στην συνέχεια μεγαλώνει και στήν περιοχή παραμένει σχεδόν μόνιμα μία διόγκωση εύκολα ψηλαφητή. Όταν υπάρχει περίσφυξη εμφανίζεται και πόνος στήν κήλη .

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση στην βουβωνοκήλη (κήλη)

Ο όρος λαπαροσκοπική αποκατάσταση στήν βουβωνοκήλη  μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες 2 τεχνικές:

βουβωνοκήλη

  • Εντελώς εξωπεριτοναϊκή (ΤΕΡ) αποκατάσταση χωρίς είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα

  • Διακοιλιακή προπεριτοναϊκή (ΤΑΡΡ) αποκατάσταση με είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα

Και στις δύο αυτές τεχνικές το βασικό είναι ότι τοποθετείται στο εσωτερικο τού κοιλιακού τοιχώματος στήν περιοχή ενα συνθετικό πλέγμα που το ενισχύει και φράσει το στόμιο της κήλης. το πλέγμα καθηλώνεται στό τοιχωμα με ειδικά κλίπς η ακόμα λιγότερο τραυματικά με τα νεότερα πλέγματα γίνεται αυτοστερέωση με τα ενσωματωμένα ειδικά γαντζάκια που βρίσκονται στην επιφάνεια τους .

Επειδή η λαπαροσκοπική επέμβαση στήν κήλη είναι ισχυρότερη από ότι μια αποκατάσταση η οποία εκτελείται ανοικτά, η βουβωνοκήλη είναι λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσει. Τα ποσοστά υποτροπής είναι 1-2% και τα ποσοστά μόλυνσης κάτω από 1%, που είναι σημαντικά μικρότερα σε σύγκριση με την ανοικτή επέμβαση. Και τέλος, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα βουβωνοκήλη ,δηλαδή ασθενείς πού έχουν ξαναχειρουργηθεί για κήλη και αυτή εχει ξαναεμφανισθει ,έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να θεραπευθούν οριστικά με την λαπαροσκοπική, παρά με την παραδοσιακή ανοικτή προσέγγιση. Βίντεο με τήν εγχείρηση.

Αποκατάσταση μετα απο εγχείρηση βουβωνοκήλης

Λίγες ώρες μετά τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης σας, θα νοιώσετε κάποιο πόνο από τις μικρές τομές που έγιναν κατά τη διαδικασία και που αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά. Κινητοποιήστε την ίδια μέρα και τρώτε ένα ελαφρύ γεύμα το ίδιο βράδυ. Την επόμενη μέρα, θα σας δοθεί εξιτήριο από το νοσοκομείο με οδηγίες. Στο σπίτι θα είστε σε θέση να αναλάβετε τη φροντίδα του εαυτού σας. Σε τρεις – τέσσερεις ημέρες, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία και την κανονική ρουτίνα σας. Αν ασκείστε, μπορείτε, επίσης, να ξαναρχίσετε το πρόγραμμα γυμναστικής και αθλητικών αγώνων. Μετά από λίγους μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις ορατές.

Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι, πλέον, η μέθοδος εκλογής για την αποκατάσταση στην βουβωνοκήλη , αλλά θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα και από χειρουργό, με υψηλή εμπειρία. Επίσης το κόστος της επέμβασης εχει μειωθεί πολύ και είναι ίδιο με αυτό της ανοιχτής. Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης θα πρέπει να γίνεται πρώιμα, όταν εμφανισθεί, δεδομένου του ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές αυτή καθ’ εαυτή, αλλά και γιατί όσο μεγαλώνει το μέγεθος του ανοίγματος στο κοιλιακό τοίχωμα, τόσο πιο δύσκολη είναι η αποκατάσταση, αλλά και πιο πιθανές οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Μηλιωρίδης Θεόδωρος

Χειρουργός βουβωνοκήλης στην Θεσσαλονίκη

ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

© 2019 Dr Μηλιωρίδης Θεόδωρος | Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691