κήλη

Η βουβωνοκήλη αντιπροσωπεύει  το 75% του συνόλου των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα γίνονται περίπου 6000 επεμβάσεις για την επιδιόρθωση βουβωνοκήλης. Μέχρι πρόσφατα, όμως, αυτό γινόταν με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, που απαιτεί μια σχετικά μεγάλη τομή στην κατώτερη κοιλία, με κυριότερο πρόβλημα το σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο, αλλά και το υψηλό ποσοστό υποτροπών και επιπλοκών για τους ασθενείς.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας , ή για το κόστος της επέμβασης , κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλεφωνα: κινητο: +0306944122691 και στο Ιατρείο: 2310305051

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά έχουν ταχύτερη επούλωση, πολύ λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. και μπορούν να επιστρέψουν στη φυσιολογική τους δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, μετά από λίγες μόνο ημέρες Η αποθεραπεία με την παραδοσιακή αποκατάσταση της κήλης μπορεί να είναι σε τρεις έως πέντε εβδομάδες.Η λαπαροσκοπική προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των άμεσων και έμμεσων βουβωνικών κηλών, αλλά και της μηροκήλης. Βέβαια πρέπει  να σημειωθεί ότι απαιτείται υψηλός βαθμός εξειδίκευσης και εμπειρίας του χειρουργού στη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Συμπτώματα και μορφές βουβωνοκήλης

βουβωνοκήληΜια κήλη εμφανίζεται όταν το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενεί και η εσωτερική επένδυση (περιτόναιο) της κοιλίας περνάει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή, σχηματίζοντας ένα σάκο στον οποίο υπάρχει περίπτωση να εισέρχεται κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο το οποίο να μπορεί ο γιατρός ή ακόμα και ο ίδιος ο ασθενής να ξανασπρώξει μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα , ανατασσομένη κήλη , ή να μην μπορεί με κανένα τρόπο, μη ανατασσόμενη κήλη . Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το ενδοκοιλιακό όργανο (π.χ. έντερο) που περιέχεται στο σάκο μπορεί να “στραγγαλισθεί” δηλαδή να συμπιεσθεί τόσο, ώστε να διακοπεί η αιμάτωσή του και να νεκρωθεί με τρόπο μη αναστρέψιμο, μια κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή, που εμπεριέχει ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς , περισφιγμένη κήλη .

Για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα, ο στόχος του χειρουργού είναι να επιδιορθώσει το κοιλιακό τοίχωμα δηλαδή την κήλη με τρόπο που θα το ενισχύσει μόνιμα, αποκλείοντας την δυνατότητα σε μία άλλη κήλη να εμφανισθεί αργότερα. Ακόμα ανάλογα με την πορεία που ακολουθεί ο σάκκος της κήλης κατα μήκος του βουβωνικού πόρου έχουμε την λοξή , μέσα από τον βουβωνικό πόρο και την ευθεία έξω από τον βουβωνικό πόρο. Οί πρώτες εμφανίζονται συνήθως σε νεότερα άτομα , ενώ οι δεύτερες σε μεγαλύτερες ηλικίες ,λογω της σχετικής χαλάρωσης των κοιλιακων τοιχωμάτων.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, αυτα συνήθως ειναι ήπια στα αρχικά στάδια με πόνο και αίσθημα βάρους η καύσου στη βουβωνική χώρα. Τα συμπτώματα αυτα βεβαίως γίνονται ποιό εντονα όσο η κήλη μεγαλώνει. Ή διογκωση στην βουβωνική χώρα αρχικα είναι μικρή η γίνεται αντιληπτή μόνο κατα τον έντονο βήχα και στην συνέχεια μεγαλώνει και στήν περιοχή παραμένει σχεδόν μόνιμα μία διόγκωση εύκολα ψηλαφητή.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση στην βουβωνοκήλη

Ο όρος λαπαροσκοπική αποκατάσταση στήν βουβωνοκήλη  μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες 2 τεχνικές:

βουβωνοκήλη

  • Εντελώς εξωπεριτοναϊκή (ΤΕΡ) αποκατάσταση χωρίς είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα

  • Διακοιλιακή προπεριτοναϊκή (ΤΑΡΡ) αποκατάσταση με είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα

Και στις δύο αυτές τεχνικές το βασικό είναι ότι τοποθετείται στο εσωτερικο τού κοιλιακού τοιχώματος στήν περιοχή ενα συνθετικό πλέγμα που το ενισχύει και φράσει το στόμιο της κήλης. το πλέγμα καθηλώνεται στό τοιχωμα με ειδικά κλίπς η ακόμα λιγότερο τραυματικα με τα νεότερα πλέγματα γίνεται αυτοστερέωση με τα ενσωματωμένα ειδικά γαντζάκια που βρίσκονται στην επιφάνεια τους .

Επειδή η λαπαροσκοπική αποκατάσταση στήν κήλη είναι ισχυρότερη από ότι μια αποκατάσταση η οποία εκτελείται ανοικτά, η βουβωνοκήλη είναι λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσει. Τα ποσοστά υποτροπής είναι 1-2% και τα ποσοστά μόλυνσης κάτω από 1%, που είναι σημαντικά μικρότερα σε σύγκριση με την ανοικτή επέμβαση. Και τέλος, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα βουβωνοκήλη ,δηλαδή ασθενείς πού έχουν ξαναχειρουργηθεί για κήλη και αυτή εχει ξαναεμφανισθει ,έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να θεραπευθούν οριστικά με την λαπαροσκοπική, παρά με την παραδοσιακή ανοικτή προσέγγιση.

Πρίν την επέμβαση για την βουβωνοκήλη

Γίνεται λεπτομερής κλινική εξέταση στήν κήλη με ψηλάφηση για να προσδιοριστεί αν η λαπαροσκοπική αποκατάσταση  είναι η καλύτερη πιθανή αντιμετώπιση. Η εμπειρία μου είναι ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι κατάλληλοι για τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Όταν προγραμματιστεί η εγχείρηση, θα γίνει ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος πού περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος , καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος. Προτού το χειρουργείο, θα συναντηθείτε, επίσης, με έναν αναισθησιολόγο που θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, τις πιθανές συνυπάρχουσες νόσους, τα φάρμακα που πιθανώς λαμβάνετε, και θα σας εξηγήσει τη διαδικασία της αναισθησίας. Επειδή η λαπαροσκοπική αποκατάσταση στην κήλη συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία, δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα την ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο την ίδια ημέρα με την επέμβασή σας.

Αποκατάσταση

Λίγες ώρες μετά τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης σας, θα νοιώσετε κάποιο πόνο από τις μικρές τομές που έγιναν κατά τη διαδικασία και που αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά. Κινητοποιήστε την ίδια μέρα και τρώτε ένα ελαφρύ γεύμα το ίδιο βράδυ. Την επόμενη μέρα, θα σας δοθεί εξιτήριο από το νοσοκομείο με οδηγίες. Στο σπίτι θα είστε σε θέση να αναλάβετε τη φροντίδα του εαυτού σας. Σε τρεις – τέσσερεις ημέρες, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία και την κανονική ρουτίνα σας. Αν ασκείστε, μπορείτε, επίσης, να ξαναρχίσετε το πρόγραμμα γυμναστικής και αθλητικών αγώνων. Μετά από λίγους μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις ορατές.

Συμπέρασμα

Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι, πλέον, η μέθοδος εκλογής για την αποκατάσταση στην βουβωνοκήλη , αλλά θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα και από χειρουργό, με υψηλή εμπειρία. Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης θα πρέπει να γίνεται πρώιμα, όταν εμφανισθεί, δεδομένου του ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές αυτή καθ’ εαυτή, αλλά και γιατί όσο μεγαλώνει το μέγεθος του ανοίγματος στο κοιλιακό τοίχωμα, τόσο πιο δύσκολη είναι η αποκατάσταση, αλλά και πιο πιθανές οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

© 2016 Power by | Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691