Μετεγχειρητική κήλη

Μετεγχειρητική κήλη ή κοιλιοκήλη ,τί είναι και  επιλογές θεραπείας

Η μετεγχειρητική κήλη ή κοιλιοκήλη είναι μια συχνή ιατρική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια χειρουργική επέμβαση και ανήκει στην μεγάλη ομάδα των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

Ο όρος μετεγχειρητική κήλη αναφέρεται στην ανάπτυξη κήλης στο σημείο προηγούμενης χειρουργικής τομής . Αυτές οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο, ακόμη και σοβαρές επιπλοκές όπως απόφραξη των ελίκων του εντέρου που βρίσκονται μέσα στην κήλη ,ιδίως αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη

μετεγχειρητική κήλη

 

Η μετεγχειρητική κήλη είναι ένας τύπος κήλης που μπορεί να εμφανισθεί μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Δημιουργείται όταν υπάρχει αδυναμία ή ρήξη στους μύες ή στους ιστούς που είχαν προηγουμένως κοπεί ή υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Μπορεί να οδηγήσει σε ένα τμήμα του εντέρου ή άλλων κοιλιακών οργάνων να περάσει μέσα από την εξασθενημένη περιοχή σε ένα κηλικό σακκο που δημιουργείται. Μέσα στον κηλικό σάκκο το έντερο μπορει να πιεσθεί και να υπάρξει απόφραξη με ειλεό ή ακόμα και ισχαιμία του εντέρου με νέκρωση και διάτρηση.

Υπάρχουν πολλαπλές  αιτίες που μειώνουν την αντοχή του κοιλιακού τοιχώματος  και οδηγούν στην εμφάνιση της μετεγχειρητικής κήλης

Αιτίες μετεγχειρητικής Κήλης

Η κύρια αιτία της μετεγχειρητικής κήλης είναι η η βλάβη των ιστών του κοιλιακού τοιχώματος δηλαδή των μυών και των απονευρώσεων που κόβονται στα πλαίσια κάθε εγχειρητικής τομής κατά τη διάρκεια μιάς επέμβασης. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μετεγχειρητικής κήλης περιλαμβάνουν:

• Παχυσαρκία

• Χρόνιος βήχας

• Ανύψωση βαρους

• Αυξημένη κοιλιακή πίεση

Συμπτώματα στην μετεγχειρητική κήλη

Τα συμπτώματα της μετεγχειρητικής κήλης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος της κήλης. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• Ένα εξόγκωμα στο σημείο της προηγούμενης χειρουργικής τομής

• Πόνος ή ενόχληση στο σημείο της κήλης

• Αίσθημα πίεσης ή πληρότητας στην κοιλιά

• Ναυτία ή έμετος

• Δυσκοιλιότητα

• Αποφρακτικός ειλεός

Διάγνωση στην μετεγχειρητική κήλη

κοιλιοκήλη

Σημαντικό ρόλο στην διάγνωση της μετεγχειρητικής κήλης ,έχει το ιστορικό και η κλινική εξέταση που θα εντοπίσουν την θέση , το μέγεθος και τη αιτία  της κήλης. Στην συνέχεια απεικονιστικές εξετάσεις ,όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία θα βοηθήσουν να προσδιορισθεί το περιεχομενο της κήλης και το μέγεθος της βλάβης του κοιλιακού τοιχώματος . Συνολικά θα εινα τα αποτελέσματα αυτά που θα οδηγήσουν και στη επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία της μετεγχειρητικής κήλης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και τη θέση της κήλης, καθώς και από τη κλινική κατασταση και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς Οι παρακάτω είναι μερικές από τις πιο κοινές επιλογές θεραπείας:

Συντηρητική Θεραπεία στην μετεγχειρητική κήλη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια μικρή μετεγχειρητική κήλη μπορεί να μην απαιτεί καμία θεραπεία. Ο χειρουργός μπορεί απλώς να παρακολουθεί την κήλη για τυχόν αλλαγές ή ανάπτυξη.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή διατροφή για την διατήρηση ενός σωστού βάρους, την αποφυγή βαρών και την αποφυγή δυσκοιλιότητας

Χειρουργική επέμβαση στην μετεγχειρητική κήλη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μετεγχειρητικές κήλες θα απαιτήσουν χειρουργική αποκατάσταση. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και τη θέση της κήλης, καθώς και από γενική κατάσταση και το ιατρικό ιστορικό .Οι παρακάτω είναι μερικές από τις πιο κοινές χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία μιας μετεγχειρητικής κήλης.

Ανοιχτή επέμβαση

ανοιχτή μετεγχειρητική κήλη

 

Αυτή είναι η παραδοσιακή μέθοδος για την αποκατάσταση της κήλης, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιάς τομής στην κοιλιά για πρόσβαση στην κήλη. Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα ανατάξει  τον προεξέχοντα ιστό πίσω στη θέση του και αφαιρείται ο κηλικός σάκκος.

Τελικα ενισχύεται η εξασθενημένη περιοχή με την τοποθέτηση πλέγματος στο εξωτερικό τοίχωμα της κοιλιάς ή και συρραφή του κοιλιακου χάσματος .Το πλέγμα αυτο είναι κατασκευασμένο απο αδρανή υλικά και θα παραμείνει για πάντα στήν θέση του , εξασφαλιζοντας οτι δεν θα υπάρξει υποτροπή .

Λαπαροσκοπική επέμβαση

λαπαροσκοπική κήλη

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μικρών τομών στην κοιλιά. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται πλέον αποκλειστικά , σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη

Έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή ,οπως μικρές τομες όχι πάνω απο ένα εκατοστό , μικρο χρόνο ανάρρωσης ,λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο ,μικρότερο χρόνο επανόδου στίς καθημερινές ασχολίες και σίγουρα λιγότερες επιπλοκές.

Και στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση τοποθετείται πλέγμα αλλά  στο εσωτερικό της κοιλιάς . Το πλέγμα αυτό ενσωματώνεται στο κοιλιακό τοίχωμα σε χρόνο περίπου 30 ημερών και το ενισχύει μόνιμα .

Συμπέρασμα

Οι μετεγχειρητική κήλη ή κοιλιοκήλη είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Εάν εμφανίιστούν συμπτώματα μετεγχειρητικής κήλης, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το χειρουργό για την καλύτερη επιλογή θεραπείας για την περίπτωσή σας. Θα συνεκτιμηθούν παράγοντες όπως η συνολική υγεία , το μέγεθος και η θέση της κήλης και το ιατρικό ιστορικό σας.

Η χειρουργική μας ομάδα εχει εμπειρία και γνώση στη αντιμετώπιση των κηλών με τις κατάλληλες και ποιο σύγχρονες μεθόδους. Με την σωστή θεραπεία και φροντίδα, οι περισσότερες μετεγχειρητικές κήλες μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιδιορθωθούν με επιτυχία, επιτρέποντας στα άτομα να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σχεδόν άμεσα.