Υδροκήλη

Υδροκήλη , αίτια συμπτώματα, θεραπεία

  Η υδροκήλη είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τους άνδρες και είναι η  συσσώρευση υγρού στο όσχεο. Ειναι σημαντικο το οτι παρά την ονομασία της  η υδροκήλη δεν είναι μια κήλη ούτε έχει τα χαρακτηριστικά της. Για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι η υδροκήλη, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε την ανατομία των όρχεων. Ο σάκκος μέσα στον οποίο βρισκονται οι  όρχεις, ονομάζεται όσχεο. Μέσα σε αυτή τη θέση, περιβάλλονταιαπό μία ελάχιστη ποσότητα υγρού, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι κινήσεις των χωρίς τριβή και πόνο. Σε ορισμένες καταστάσεις όμως, η ποσότητα αυτού του υγρού αυξάνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται διόγκωση στο όσχεο, η οποία μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η περίσσεια συλλογή αυτού του υγρού γύρω από τον όρχι, ονομάζεται υδροκήλη. Η υδροκήλη εμφανίζεται συνήθως μόνο στον ένα όρχι . Αυτή η κατάσταση δεν είναι επιβλαβής στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει συμπτωματα όπως αισθημα βάρους στην περιοχή,πόνο αλλά και επιπλοκές όπως νέκρωση δέρματος στο όσχεο. Η κατανόηση της υδροκήλης και των επιλογών θεραπείας της είναι σημαντική για τους άνδρες ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους.

Αιτίες της υδροκήλης

 • Μερικοί άνδρες γεννιούνται με ένα συγγενές ελάττωμα που προκαλεί τη συσσώρευση υγρού στο όσχεο.
 • Τραυματισμός ή τραύμα: Ένας τραυματισμός στο όσχεο μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού και να οδηγήσει σε υδροκήλη.
 • Επιπλοκη μιάς προηγηθείσας  εγχείρησης για την αποκατάσταση  μια κήλη.
 • Φλεγμονή: Η φλεγμονή του όρχεως ή των γύρω ιστών μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στο όσχεο.
 • Κήλες: Οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση υγρού στο όσχεο και να οδηγήσουν σε υδροκήλη.
 • Γήρανση: Η φυσική διαδικασία γήρανσης μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στο όσχεο και να οδηγήσει σε υδροκήλη.
 • Όγκοι: Οι όγκοι στην κοιλιά ή στο όσχεο μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση υγρού στο όσχεο και να οδηγήσουν σε υδροκήλη.
 • Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της υδροκήλης μπορεί να μην είναι ξεκάθαρη

Συμπτώματα στην υδροκήλη

Το κύριο σύμπτωμα της υδροκήλης είναι ένα αισθητό πρήξιμο στο όσχεο. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να είναι ανώδυνο ή να συνοδεύεται από , ήπια συνήθως ,ενόχληση. Η συσσώρευση υγρού μπορεί να προκαλέσει αίσθηση βάρους στο όσχεο και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως μόλυνση η νέκρωση του δέρματος του οσχέου λόγω πίεσης .

Διάγνωση στην υδροκήλη

Η διάγνωση της υδροκήλης ξεκινά συνήθως με την φυσική εξέταση . Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός θα εξετάσει το όσχεο για οίδημα και συσσώρευση υγρών. Εκτός από τη φυσική εξέταση, ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις:   υδροκήλη

 • Υπερηχογράφημα Ένας υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση του οσχέου και τον προσδιορισμό της παρουσίας συσσώρευσης υγρού.
 • Αξονική τομογραφία  Μια αξονική τομογραφία μπορεί να παρέχει μια λεπτομερή εικόνα του οσχέου και των γύρω ιστών, επιτρέποντας στον γιατρό να προσδιορίσει την αιτία της συσσώρευσης υγρού.
 • Έλεγχος για κήλη   Ο γιατρός μπορεί να κάνει μια εξέταση κήλης για να προσδιορίσει εάν μια κήλη συμβάλλει στη συσσώρευση υγρού στο όσχεο.

Με βάση τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης και τυχόν διαγνωστικών εξετάσεων, ο γιατρός θα είναι σε θέση να διαγνώσει την υδροκήλη και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία.

 

Θεραπεία  στην υδροκήλη

Η θεραπεία για την υδροκήλη ποικίλλει ανάλογα με την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια μικρή υδροκήλη μπορεί να υποχωρήσει μόνη της και μπορεί να μην χρειάζεται καμία θεραπεία.

Αναρρόφηση

Σε αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιείται μια βελόνα για την αποστράγγιση του υγρού από τον οσχέο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε  εξωτερικό ιατρείο.

Χειρουργική επέμβαση στην υδροκήλη

Εάν η υδροκήλη δεν υποχωρεί από μόνη της ή προκαλεί ενόχληση, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση.  Η αντιμετώπιση  της υδροκήλης χειρουργικά γίνεται  με αναστροφή και αφαιρεση του σάκου που περιβάλλει τον όρχυ ,έτσι ώστε και να αφαιρεθεί το υπάρχον υγρό αλλα και να εμποδιστεί η δημιουργία νεου στο μέλλον  Ή επέμβαση γίνεται είτε με περιοχική αναισθησία , είτε με γενική αναισθησία με τομη λίγων  εκατοστών στο όσχεο. Ο ασθενής πάιρνει εξιτήριο την ίδια μέρα.

Υποστήριξη οσχέου

Η χρήση υποστηρικτικών εσωρούχων ή στήριξης οσχέου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της υδροκήλης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για την υδροκήλη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος της υδροκήλης, η υποκείμενη αιτία και η συνολική υγεία του ασθενούς. Ο χειρουργός μπορεί να συστήσει το καλύτερο σχέδιο θεραπείας.

Πρόληψη της υδροκήλης

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος πρόληψης της υδροκήλης, καθώς μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, η διατήρηση καλής συνολικής υγείας, η αποφυγή τραυματισμού στο όσχεο και η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας για τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υδροκήλης. Συμπερασματικά, η υδροκήλη είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει τους άνδρες και μπορεί να προκαλέσει αισθητό πρήξιμο στο όσχεο και που αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα και μόνιμα. Εάν έχετε οποιασδήποτε απορία σχετικά με την υδροκήλη, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον χειρουργό για μια σωστή διάγνωση και εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.