FAQ – Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας, ή για το κόστος της επέμβασης, κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλέφωνα κινητό: 6944122691 και στο Ιατρείο: 2310305051

Αυτο που αλλαζει είναι οτι για να εισαχθειτε στην κλινική θα πρεπει να εχεται υποβληθεί σε τεστ για COVID και να βέβαια να ειναι αρνητικό,με όριο τις τρεις προηγούμενες μέρες . Το τεστ  μπορει να γίνει είτε στην κλινική ειτε σε εξωτερικό εργαστήριο.

Εξαιτίας της πανδημίας αυτο που αλλαζει στην νοσηλεία σας ,είναι οτι δεν θα μπορείτε να έχεται συνοδό η επισκεπτεσ σε όλη την διάρκεια της νοσηλείας σας. Η ενημέρωση των συγγενων γίνεται είτε απο το τηλέφωνο είτε δια ζώσης σε ειδικό γραφείο.

Όχι γιατι οι μικροεπεμβάσεις γίνονται σε ξεχωριστό χωρο απο την κυρίως κλινική και λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Όχι ,όμως η επισκεψη στο ιατρείο μου γίνεται μονο κατόπιν ραντεβού για να καθορισθεί η ακριβής ώρα και ετσι να αποφευχθει συνωστισμός. Βέβαια θα πρέπει να τηρουνται χωρίς εξαιρέσεις όλοι οι κανόνες υγειηνής και συμπεριφοράς που ισχύουν.

Θα μου στείλετε τα πλήρη στοιχεια και τόπο κατοικίας ,τόσο τα δικά σας ,όσο και του συνοδού, αν υπάρχει και στην συνεχεια θα σας αποστείλω με email  ή sms την άδεια μετακίνησης.

Θα πρέπει να έχετε όλες τις εξετάσεις που έχετε κάνει έως εκείνη τη στιγμή, το ΑΜΚΑ σας για να σας γράψω τυχόν περαιτέρω εξετάσεις που θα χρειαστούν, κατάλογο των φαρμάκων που παίρνεται, και να γνωριζεται το ιατρικό ιστορικό σας .

Όταν πρόκειται για μικρό χειρουργείο (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, διόρθωση κήλης κ.α.), μπορείτε να κάνετε τον προ-εγχειρητικό έλεγχο ακόμα και το πρωί της ημέρας του χειρουργείου. Για μεγαλύτερα χειρουργεία (γαστρεκτομή, κολεκτομή) χρειάζεται ειδική προετοιμασία και έτσι πρέπει να έρθετε στην κλινική την προηγουμένη ημέρα,τουλάχιστον.

Ναι! Γιατί πρέπει να χαλαρώσει το κοιλιακό τοίχωμα, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία και την λαπαροσκοπική κάμερα. Σημειώνεται ότι το είδος της αναισθησίας που χρησιμοποιείται, χαρακτηρίζετε ως ιδιαίτερα “ελαφρύ” με ελάχιστες μετεγχειρητικές παρενέργειες (ζάλη, υπνηλία, τάση προς εμετό).

Δεν υπάρχει η σωστή απαντηση σε αυτή την ερώτηση, υπαρχουν όμως  ενδειξεις που οδηγούν τον χειρουργό στο να διαλέξει τον ένα τρόπο η τον άλλο. Πάντα με γνώμονα το καλό του ασθενούς. Μεγάλη σημασία όμως όσον αφορά ειδικά την λαπαροσκοπική χειρουργική έχει και η εμπειρία του χειρουργού ειδικότερα σε απαιτητικές επεμβάσεις όπως λαπαροσκοπική κολεκτομή ή λαπαροσκοπική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης κατά NISSEN.

Η ανάγκη για αίμα εξαρτάται από το είδος της επέμβασης . Έτσι για μεγάλες επεμβάσεις όπως γαστρεκτομή ή κολεκτομή, πιθανόν να χρειασθεί αίμα, ανάλογα βέβαια και από τον προ-εγχειρητικό αιματοκρίτη σας. Το αίμα μπορεί να κατατεθεί από συγγενείς ή φίλους σας ή και από τράπεζες αίματος στις οποίες συμμετέχετε, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, στο όνομα σας και με την επισήμανση ότι πρόκειται να χειρουργηθείτε την συγκεκριμένη μέρα στη κλινική που έχετε διαλέξει.

Όχι! Οι επεμβάσεις με τοπική αναισθησία δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και έτσι δεν χρειάζεται εισαγωγή εκτός εάν καλύπτεστε από ιδιωτική ασφάλιση. Θα παραμείνετε νοσηλευόμενος έως ότου αισθανθείτε καλά και αφού εκτιμήσω την κατάσταση σας, θα επιτρέψω την αναχώρηση σας.

Φροντίζουμε η επέμβαση να γίνεται με τον ιδανικότερο τρόπο ώστε να μειώνεται ο μετεγχειρητικός πόνος. Βέβαια δεδομένου ότι δεν εξαλείφεται εντελώς χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα παυσίπονα που θα σας καταστείλουν τον πόνο. να σημειωθεί βέβαια οτι οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν λιγότερο πόνο συγκριτικά με τις ανοικτές.

Η ενημέρωση, τόσο του ασθενούς όσο και των οικείων του γίνεται αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά και αργότερα εάν η κατάσταση του ασθενούς άμεσα μετεγχειρητικά δεν το επιτρέπει. Στους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο δίνονται αναλυτικές οδηγίες, ενώ για αυτούς που παραμένουν περισσότερες ημέρες, λόγω της φύσης της επέμβασης τους, γίνεται καθημερινή ενημέρωση.

Φυσικά τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση σας, επιτρέπεται να υπάρχουν δίπλα σας συνοδοί. Η παραμονή συνοδού την νύχτα επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις πού προσδιορίζονται από την βαρύτητα τού περιστατικού αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Τέλος υπάρχει και το επισκεπτήριο που διαρκεί 3 ώρες από τις 17.00 έως και τις 20.00. (αυτό εχει αλλαξει εξαιτίας της πανδημίας και δεν επιτρέπονται συνοδοί μεχρι νεωτέρας.)

Τόσο η παρακολούθηση της πορείας σας όσο και η ενημέρωση για τυχόν προβλήματα γίνεται σε εμένα ή σε κάποιο μέλος της ομάδας μου. Όταν θα πάρετε εξιτήριο θα σας δοθούν αριθμοί τηλεφώνου με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνείτε 24/7.

Συνήθως τα ράμματα αφαιρούνται 8 με 10 ημέρες μετά την επέμβαση, είτε στην κλινική όπου σας χειρούργησα, είτε στο ιατρείο μου. Φυσικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε χρέωση, όχι μόνο για την αφαίρεση των ραμμάτων, αλλά και για οποιαδήποτε επίσκεψη κάνετε στο ιατρείο στο πλαίσιο της μετεγχειρητικής παρακολούθησης.

Τηλεφωνήστε για να κλείσετε ένα ραντεβού την ώρα και την μέρα που σας βολεύει και θα σας δω είτε στο ιατρείο μου είτε στο γραφείο μου στην κλινική όπου χειρουργώ.