χειρουργός στη θεσσαλονίκη

Η  κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο , είναι μια χρονία φλεγμονή του δέρματος της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς (τη μεσογλουτιαία πτυχή).

κύστη κόκκυγα

Τα αίτια της νόσου δεν είναι απόλυτα γνωστά. Η νόσος  αναπτύσσεται όταν τρίχες της περιοχής που πέφτουν, λόγω της τριβής , μπαίνουν στό δέρμα, παγιδεύονται εκεί , μολύνονται και οδηγούν σε φλεγμονή.  Η κύστη κόκκυγα είναι συχνότερη στους άνδρες  αλλά καί σε παχύσαρκα άτομα η δασύτριχα . Ποιο συχνά εμφανίζεται  στις ηλικίες 16 – 20 ετών, ενώ  μειώνεται  μετά το 25 έτος . Αυξημένη συχνότητα εμφανίζουν τα άτομα που κάθονται για πολλές ώρες την ημέρα, όπως  οι επαγγελματίες οδηγοί ή οι εργαζόμενοι για πολλές ώρες σε γραφείο ή  οι μαθητές σε περίοδο εξετάσεων .

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των  ενδοσκοπικών τεχνικών με τήν χρήση είτε του LASER  είτε ηλεκτροδιαθερμίας ( WARF )  , εμφανίζει εντυπωσιακά αποτελέσματα με ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για την κύστη κόκκυγα απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης . Βέβαια θα πρέπει να τονισθεί ότι πολλές φορές γίνεται κατάχρηση και λανθασμένη χρηση αυτών των μεθόδων με αποτέλεσμα υποτροπή της νόσου , η άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Πλεονεκτήματα στην κύστη κόκκυγα με laser

  • άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τις δύσμορφες ουλές του παρελθόντος.

  • Ταχεία επούλωση ,μικρή ιστική βλάβη, μικρή απώλεια αίματος.

  • Ελάχιστος πόνος για τον οποίο συνήθως δεν χρειάζονται ούτε απλά παυσίπονα.

  • Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του.

  • Δεν χρειάζονται επώδυνες αλλαγές του τραύματος.

  • Μικρες πιθανότητες υποτροπής.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας , ή για το κόστος της επέμβασης , κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλεφωνα: κινητο: +0306944122691 και στο Ιατρείο: 2310380039

Κοκκυγοδυνία

Η κοκκυγοδυνία είναι ο πόνος στην περιοχή του κόκκυγα χωρις  παθολογικά ευρήματα , όπως συρρίγγια ή άλλα. Παρατηρείται συνήθως στους εφήβους, τους νεαρούς ενήλικες και μερικές φορές στα παιδιά. Πρόκειται για σπάνια πάθηση, η οποία αφορά λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων χαμηλής οσφυαλγίας. Εκτός από τον τραυματισμό, άλλο αίτιο εμφάνισής της είναι ο τοκετός, ενώ αρκετές περιπτώσεις κοκκκυγοδυνίας είναι ιδιοπαθείς  χωρίς σαφή αιτία. Να τονισθεί οτι δεν αντιμετωπίζεται  χειρουργικά αλλα συντηρητικά με αντιφλεγμονώδη

κύστη κόκκυγαΣυμπτώματα

Στήν οξεία μορφή στήν κύστη κόκκυγα , τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή διόγκωση στήν περιοχή μέχρι  μεγάλη επώδυνη κυστική φλεγμονώδη μάζα . Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της κύστης ως μια διογκωμένη περιοχή στη μεσογλουτιαία σχισμή, που φλεγμαίνει ενώ συνοδεύεται από πυρετό, έντονο πόνο ιδίως στό κάθισμα, καταβολή του οργανισμού και ναυτία από τη φλεγμονή. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέως αποστήματος. Το απόστημα αντιμετωπίζεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του (παροχετεύεται-“σπάει”), όμως πολλοί ασθενείς στην συνέχεια αναπτύσσουν χρόνιο συρίγγιο κύστεως κόκκυγος.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Η οξεία μορφή της πάθησης απαιτεί την άμεση χειρουργική θεραπεία, προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον έντονο πόνο και τον πυρετό που τη συνοδεύει. Αυτό γινεται με τήν απλή διάνοιξη και καθαρισμό  του αποστήματος  για να μειωθεί η ένταση της της φλεγμονής αλλά και , χρήση αντιβιοτικών. 

Σε χρόνια  περιστατικά πρέπει να γίνεται χειρουργική επέμβαση , για οριστική απαλλαγή από την κύστη κόκκυγα . Σκοπός της είναι η πλήρη αφαίρεσή της, μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια, έτσι ώστε να μήν υποτροπιάσει. Η χρήση αντιβιοτικών ή διαφόρων αλοιφών δεν αποτελεί θεραπευτική επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ύφεση των συμπτωμάτων για σύντομο διάστημα . Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου ,το είδος της επέμβασης και την κατάσταση του ασθενούς.

Η επέμβαση γίνεται είτε με την κλασσική μέθοδο είτε με ενδοσκοπική θεραπεία χρησιμοποιώντας ειτε ηλεκτροδιαθερμία ( WARF ) είτε με Laser . Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον χειρουργό αλλα εξαρτάται κυρίως απο την κατάσταση στήν περιοχή της .

Κλασσικη μεθοδος αντιμετώπισης στήν κύστη κόκκυγακύστη κόκκυγα

Σε αυτήν χρησιμοποιείται νυστέρι και διαθερμία . Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: ανοικτή, κλειστή καί ημίκλειστη . Ο χειρουργός επιλέγει αυτή την μέθοδο οταν η φλεγμονή είναι εκτεταμένη η όταν υπάρχουν πολλαπλά συρρίγγια σε μεγάλη έκταση. Πλέον η ποιό συχνή μέθοδος είναι η ημίκλειστη ,δηλαδή συρραφή του χειρουργικού τραύματος και τοποθέτηση μιάς μικρής παροχέτευσης που αφαιρείται σε λίγες μέρες. Εδώ βεβαια υπάρχει το πρόβλημα του μετεγχειρητικού πόνου αλλα και τών συχνών αλλαγών τού τραύματος μέχρι τήν πλήρη επούλωση.Η επέμβαση   και σε αυτή την περίπτωση γίνεται συνήθως με τοπική  αναισθησία , η γενική  αναισθησία είναι απαραίτητη σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η ενδοσκοπική θεραπεία στήν κύστη κόκκυγα

κύστη κόκκυγαΣτόν  συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα χρησιμοποιειται  Laser ή ηλεκτροδιαθερμία ( WARF ) . Eίναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις εκείνες τις περιπτώσεις , όπου ο αριθμός των συρριγγίων είναι μικρός και δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη φλεγμονή στήν περιοχή η πύον. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση(μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα),δεν χρειάζεται νοσηλεία, δεν δημιουργεί τομή, είναι ανώδυνη, άμεση επιστροφή στην εργασία, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, ενώ μετεγχειρητικά δεν απαιτούνται παυσίπονα και ιδιαίτερες πολλές αλλαγές. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγα έχει 2 φάσεις: μία διαγνωστική και μία χειρουργική , οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα και διαρκούν σχετικά λίγο.

Στη διαγνωστική φάση βρίσκεται η πορεία των συριγγίων, γίνεται η λεγόμενη χαρτογράφηση της βλάβης. Με το ειδικό ενδοσκόπιο βλέπουμε το συρίγγιο, και την πορεία του  και αφαιρούμε τμήματα νεκρωμένων ιστών ή τρίχες που απόφραζουν τον πόρο . Ακολουθεί η χειρουργική φάση, πού στοχεύει στην καταστροφή του συριγγώδους πόρου, και των διακλαδώσεων του . Το Laser προκαλεί φωτοθερμική καταστροφη του μολυσμένου βλεννογόνου και σύγκλειση ττου συρριγγίου . Ο πόρος πλένεται σχολαστικά με φυσιολογικό ορό και καποιου είδους απολυμαντικό. Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των εκκρίσεων.

Συμπερασματικά , οποιαδήποτε μέθοδος και αν επιλεχθεί για την αντιμετώπιση τής κύστης κόκκυγα , ο στόχος είναι η πλήρης θεραπεία της και η αποφυγή υποτροπής η επιπολοκών. Ακόμα ότι είναι αναγκαίο η διάγνωση και η αντιμετώπιση να γίνεται νωρίς για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές αλλα και για να είναι δυνατή η χρήση των νεότερων αναίμακτων και σχετικά ανώδυνων τεχνικών.

© 2019 Dr Μηλιωρίδης Θεόδωρος | Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691