κύστη κόκκυγος

κύστη κόκκυγαΗ  κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο , είναι μια χρονία φλεγμονή του δέρματος της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς (τη μεσογλουτιαία πτυχή). Τα αίτια της νόσου δεν είναι απόλυτα γνωστά. Υπάρχουν δύο θεωρίες. Σύμφωνα με την πρώτη η νόσος είναι επίκτητη, κι αναπτύσσεται όταν τρίχες της περιοχής που πέφτουν, λόγω της τριβής , μπαίνουν στό δέρμα, παγιδεύονται εκεί , μολύνονται και αποτελούν θέση ανάπτυξης φλεγμονής. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η φλεγμονή εμφανίζετε σε κύστη που προϋπάρχει από την εμβρυική ζωή. Αποτελεί μία από τις συνηθέστερες παθήσεις στήν ιεροκοκκυγική περιοχή.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για οποιαδήποτε απορία σας , ή για το κόστος της επέμβασης , κάνοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη στο Ιατρείο του χειρουργού ή καλέστε στα τηλεφωνα: κινητο: +0306944122691 και στο Ιατρείο: 2310305051

Η κύστη κόκκυγα είναι ποιό συχνή σε άνδρες από γυναίκες αλλά καί σε παχύσαρκα άτομα και δασύτριχα. Η κύστη κόκκυγα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της στις ηλικίες 16 – 20 ετών, ενώ η επίπτωσή της μειώνεται κατακόρυφα μετά το 25 έτος της ηλικίας. Αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης της πάθησης διατρέχουν και τα άτομα που κάθονται για πολλές ώρες την ημέρα, όπως για παράδειγμα οι επαγγελματίες οδηγοί ή οι εργαζόμενοι για πολλές ώρες σε γραφείο ή ακόμα και οι μαθητές σε περίοδο εξετάσεων!

Κοκκυγοδυνία

Η κοκκυγοδυνία αφορά τον πόνο στην περιοχή του κόκκυγα χωρις όμως παθολογικά ευρήματα στην περιοχή όπως συρρίγγια ή άλλα. Παρατηρείται συνήθως στους εφήβους, τους νεαρούς ενήλικες και μερικές φορές στα παιδιά. Η βλάβη μπορεί να είναι οξεία και να προκληθεί, για παράδειγμα, από μια πτώση, ή να καταστεί χρόνια από τη συνήθεια π.χ. να κάθεται κάποιος σε σκληρές επιφάνειες ή από την ενασχόλησή του το ποδήλατο. Πρόκειται για σπάνια πάθηση, η οποία αφορά λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων χαμηλής οσφυαλγίας. Εκτός από τον τραυματισμό, άλλο αίτιο εμφάνισής της είναι ο τοκετός, ενώ αρκετές περιπτώσεις κοκκκυγοδυνίας είναι ιδιοπαθείς δηλαδή χωρίς σαφή αιτία.

κύστη κόκκυγαΣυμπτώματα

Στήν οξεία μορφή στήν κύστη κόκκυγα , τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή διόγκωση στήν περιοχή μέχρι  μεγάλη επώδυνη κυστική φλεγμονώδη μάζα.Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της κύστης ως μια διογκωμένη περιοχή στη μεσογλουτιαία σχισμή, που φλεγμαίνει ενώ συνοδεύεται από πυρετό, έντονο πόνο ιδίως στό κάθισμα, καταβολή του οργανισμού και ναυτία από τη φλεγμονή. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέως αποστήματος. Το απόστημα αντιμετωπίζεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του (παροχετεύεται-“σπάει”), όμως πολλοί ασθενείς στην συνέχεια αναπτύσσουν χρόνιο συρίγγιο κύστεως κόκκυγος.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Η οξεία μορφή της πάθησης απαιτεί την άμεση χειρουργική θεραπεία, προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον έντονο πόνο και τον πυρετό που τη συνοδεύει. Αυτό γινεται με τήν απλή διάνοιξη, καθαρισμό  του αποστήματος  για να φύγει το πυον και έτσι να μειωθεί η ένταση της της φλεγμονής αλλά και την χρήση αντιβιοτικών Σε χρόνια όμως περιστατικά υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού της χειρουργικής επέμβασης, της μόνης επιλογής του ασθενή για οριστική απαλλαγή από την κύστη κόκκυγα . Σκοπός της είναι η πλήρη αφαίρεσή της, μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια, ούτως ώστε να μήν υποτροπιάσει. Η χρήση αντιβιοτικών ή διαφόρων αλοιφών δεν αποτελεί θεραπευτική επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ύφεση των συμπτωμάτων για σύντομο διάστημα.Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου ,το είδος της επέμβασης και την κατάσταση του ασθενούς.

Η επέμβαση γίνεται είτε με την κλασσική μέθοδο είτε με ενδοσκοπική θεραπεία χρησιμοποιώντας ειτε ηλεκτροδιαθερμία ( WARF ) είτε με Laser CO2 και RF. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον χειρουργό αλλα εξαρτάται κυρίως απο την κατάσταση στήν περιοχή της .

Κλασσικη μεθοδος αντιμετώπισης στήν κύστη κόκκυγακύστη κόκκυγα

Σε αυτήν χρησιμοποιείται νυστέρι και διαθερμία . Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: ανοικτή, κλειστή καί ημίκλειστη . Ο χειρουργός επιλέγει αυτή την μέθοδο οταν η φλεγμονή είναι εκτεταμένη η όταν υπάρχουν πολλαπλά συρρίγγια σε μεγάλη έκταση. Πλέον η ποιό συχνή μέθοδος είναι η ημίκλειστη ,δηλαδή συρραφή του χειρουργικού τραύματος και τοποθέτηση μιάς μικρής παροχέτευσης που αφαιρείται σε λίγες μέρες. Εδώ βεβαια υπάρχει το πρόβλημα του μετεγχειρητικού πόνου αλλα και τών συχνών αλλαγών τού τραύματος μέχρι τήν πλήρη επούλωση.Η επέμβαση   και σε αυτή την περίπτωση γίνεται συνήθως με τοπική  αναισθησία , η γενική  αναισθησία είναι απαραίτητη σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

 

Η ενδοσκοπική θεραπεία στήν κύστη κόκκυγα

κύστη κόκκυγαΣτόν  συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα χρησιμοποιειται είτε ηλεκτροδιαθερμία ( WARF ) ειτε Laser CO2 και RF Eίναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις εκείνες τις περιπτώσεις , όπου ο αριθμός των συρριγγίων είναι μικρός και δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη φλεγμονή στήν περιοχή η πύον. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση(μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα),δεν χρειάζεται νοσηλεία, δεν δημιουργεί τομή, είναι ανώδυνη, άμεση επιστροφή στην εργασία, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, ενώ μετεγχειρητικά δεν απαιτούνται παυσίπονα και ιδιαίτερες πολλές αλλαγές. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγα έχει 2 φάσεις: μία διαγνωστική και μία χειρουργική , οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα και διαρκούν σχετικά λίγο.

Στη διαγνωστική φάση βρίσκεται η πορεία των συριγγίων και η θέση της κύστης κόκκυγα, δηλαδή γίνεται η λεγόμενη χαρτογράφηση της βλάβης. Χρησιμοποιούμε- εισάγουμαι το συριγγοσκόπιο στο συρίγγιο, (με ταυτόχρονη συνεχή πλύση με ειδικό διάλυμα) και χαρτογραφούμε την κύστη και τις διακλαδώσεις της (συρίγγια), παρακολουθώντας τα σε ειδική οθόνη. Τμήματα ιστών ή τρίχες που απόφραζουν τον πόρο απομακρύνονται εύκολα .

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, πού στοχεύει στην καταστροφή του συριγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων αυτού και του κυστικού σχηματισμού. το Laser προκαλεί φωτοθερμική αποδόμηση του βλεννογόνου και σύγκλειση της κύστης Ο πόρος πλένεται σχολαστικά και το σαθρό επιθήλιο αφαιρείται . Ταυτόχρονα γίνεται αιμόσταση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF). Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των εκκρίσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των νέων αυτών ενδοσκοπικών τεχνικών με τήν χρήση είτε ηλεκτροδιαθερμίας ( WARF ) είτε χειρουργικών laser καί RF , προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα με ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για την κύστη κόκκυγα απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης. Βέβαια θα πρέπει να τονισθεί ότι πολλές φορές γίνεται κατάχρηση και λανθασμένη χρηση αυτών των μεθόδων με αποτέλεσμα υποτροπή της νόσου , η άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

  • άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τις δύσμορφες ουλές του παρελθόντος.

  • Ταχεία επούλωση ,μικρή ιστική βλάβη, μικρή απώλεια αίματος.

  • Ελάχιστος πόνος για τον οποίο συνήθως δεν χρειάζονται ούτε απλά παυσίπονα.

  • Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του.

  • Δεν χρειάζονται επώδυνες αλλαγές του τραύματος.

  • Ελάχιστες πιθανότητες υποτροπής.

Συμπερασματικά , οποιαδήποτε μέθοδος και αν επιλεχθεί για την αντιμετώπιση τής κύστης κόκκυγα , ο στόχος είναι η πλήρης θεραπεία της και η αποφυγή υποτροπής η επιπολοκών. Ακόμα ότι είναι αναγκαίο η διάγνωση και η αντιμετώπιση να γίνεται νωρίς για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές αλλα και για να είναι δυνατή η χρήση των νεότερων αναίμακτων και σχετικά ανώδυνων τεχνικών.

© 2016 Power by | Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης      6944 122691