Βουβωνοκήλη

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται, όταν το κοιλιακό τοίχωμα στην περιοχή του βουβωνικού πόρου*  στο κάτω μέρος της κοιλιάς , αριστερά ή δεξια ,  εξασθενεί και η εσωτερική επένδυση (περιτόναιο) της κοιλίας περνάει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή στην συνέχεια σχηματίζεται ένας σάκος στον οποίο υπάρχει περίπτωση να μπαίνει τμήμα  κάποιου όργανου της κοιλίας όπως  το λεπτό ή το παχύ έντερο. Έτσι εμφανίζεται στην περιοχή μιά μικρή αρχικα διόγκωση η οποία στην συνέχεια αν δεν αντιμετωπιστεί ,αυξανεται σε μέγεθος. Ο πόνος σε αυτή την αρχική φάση είναι σχετικά ήπιος αλλα ενοχλητικός .

*(Ο βουβωνικός πόρος είναι η περιοχή από όπου στους άνδρες διέρχονται τα σπερματικά αγγεία και στις γυναίκες ο στρογγυλός σύνδεσμος που συγκρατεί τη μήτρα στην θέση της)

Οτιδήποτε, λοιπόν, εξασθενεί το κοιλιακό τοίχωμα στην περιοχή του βουβωνικού πόρου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση βουβωνοκήλης. Βέβαια, τις περισσότερες φορές δεν αρκεί μόνο ένας παράγοντας για την εμφάνιση της, αλλά είναι συνδυασμός περισσοτέρων παραγόντων. Τέλος, σημαντική είναι και η γενετική προδιάθεση.

Η βουβωνοκήλη αντιπροσωπεύει το 75% του συνόλου των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα γίνονται περίπου 6.000 επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης.

Μέχρι πρόσφατα , η βουβωκήλη αντιμετωπιζόταν με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, με τομή στην κατώτερη κοιλία, με κυριότερο πρόβλημα τον σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο, αλλά και το υψηλό ποσοστό υποτροπών και επιπλοκών για τους ασθενείς. Τα τελευταία 10 χρόνια, η ανοικτή επέμβαση στην κήλη έχει αντικατασταθεί πλήρως από την λαπαροσκοπική επέμβαση.

 

Βουβωνοκήλη – Αίτια και παράγοντες κινδύνου

αίτια κήλης

 

  • Γενετική προδιάθεση
  • Παθήσεις του συνδετικού ιστού
  • Προηγούμενες επεμβάσεις
  • Λόγω των εγχειρητικών τομών στην περιοχή. Για παράδειγμα σε περιπτώσεις προστατεκτομής, το κοιλιακό τοίχωμα γίνεται  αδύναμο και έτσι δημιουργείται κήλη μέσα από αυτό.
  • Γρήγορη αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς
  • Απότομη αύξηση σωματικού βάρους
  • Εγκυμοσύνη
  • Ασκίτης
  • Νεοπλασίες
  • Χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
  • Άρση (σήκωμα) βάρους λόγω εργασίας
  • Χρόνιος βήχας
  • Δυσκοιλιότητα
  • Δυσουρικά ενοχλήματα (πχ αύξηση των διαστάσεων του προστατικού αδένα σε άντρες)

 

Είδη βουβωνοκήλης ανάλογα με την πορεία του σάκου

Ανάλογα με την πορεία του σάκου της κήλης, κατά μήκος του βουβωνικού πόρου, έχουμε δύο τύπους. Η βουβωνοκήλη διακρίνεται στις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Λοξή βουβωνοκήλη

Σε περιπτώσεις λοξής βουβωνοκήλης, το περιεχόμενο του κηλικού σάκου, αλλά και ο ίδιος ο κηλικός σάκος βρίσκονται μέσα στον βουβωνικό πόρο. Εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά άτομα, αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με μικρότερη συχνότητα όμως. Είναι η μορφή της κήλης που μπορεί στους άνδρες να εξελιχθεί σε οσχεοκήλη, όταν η αντιμετώπισή της δεν γίνει έγκαιρα στο αρχικό στάδιο.

  1. Ευθεία βουβωνοκήλη

Η ευθεία βουβωνοκήλη εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, λόγω της χαλάρωσης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Τα ενδοκοιλιακά τοιχώματα χαλαρώνουν εξαιτίας της εξασθένισης των μυϊκών ομάδων της περιοχής, αλλά και της συχνότερης εμφάνισης προβλημάτων που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση. Τα προβλήματα που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση είναι η δυσκοιλιότητα, ο βήχας και η αδυναμία σωματικής άσκησης. Είναι συνήθως μεγαλύτερη σε μέγεθος και ανατάσσεται πιο εύκολα.

 

Είδη βουβωνοκήλης ανάλογα με το περιεχόμενο  του κηλικού σάκου

 λοξή κήλη

Όταν ο γιατρός ή ακόμα και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα το περιεχόμενο της κήλης, έχουμε την ανατασσομένη κήλη. Αντίθετα, όταν με κανένα τρόπο δε γίνεται να ξαναμπεί, δηλαδή δεν είναι ανατάξιμη, έχουμε τη μη ανατασσόμενη κήλη.

Η περισφιγμένη βουβωνοκήλη όταν στο περιεχόμενο της κήλης  γίνεται “στραγγαλισμός”, δηλαδή αποφράσσονται τόσο ο αυλός, όσο και τα αγγεία του οργάνου που βρίσκεται μέσα στον κηλικό σάκο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το ενδοκοιλιακό όργανο (π.χ. έντερο) που περιέχεται στο σάκο μπορεί ακόμα και να νεκρωθεί και να είναι απαραίτητη η άμεση αφαίρεσή του. Πρόκειται για μια κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή, που εμπεριέχει ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.

 

Η οσχεοκήλη ή οσχεοβουβωνοκήλη είναι μια λοξή  βουβωνοκήλη, η οποία εμφανίζεται στους άνδρες, με μεγάλη  αύξηση του μεγέθους  του οσχέου. Αυτή  η διόγκωση οφείλεται στο ότι ένα τμήμα εντέρου, ακολουθώντας την πορεία του σπερματικού τόνου, μπαίνει στο όσχεο. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στη μεγάλη  διόγκωση του όσχεου. Το κυριότερο σύμπτωμα, εκτός βέβαια από τη διόγκωση, είναι ο συνεχής έντονος πόνος στο όσχεο, ο οποίος είναι ανάλογος με το μέγεθος της κήλης αλλά και με το αν υπάρχει περίσφιξη ή στραγγαλισμός.

 

 

ευθεία κήλη

 Ποια είναι τα συμπτώματα της  βουβωνοκήλης;

Γενικά  οι κήλες της βουβωνικής χώρας είναι πιο συχνές στους άνδρες. Αντίθετα,  η μηροκήλη είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Όσον αφορά στα συμπτώματα στη βουβωνοκήλη , αυτά συνήθως είναι ήπια στα αρχικά στάδια. Εμφανίζεται πόνος στη βουβωνική χώρα δεξιά ή αριστερά και αίσθημα βάρους ή καύσου. Ειδικότερα δε στους άνδρες ο πόνος και το αίσθημα βάρους επεκτείνονται κατά μήκος του σπερματικού πόρου προς τους όρχεις.

Τα συμπτώματα αυτά βεβαίως γίνονται πιο έντονα, όσο η κήλη μεγαλώνει και ακόμα περισσότερο όταν εισέρχονται μέσα στον σάκο της κήλης σπλάχνα, όπως τμήματα λεπτού εντέρου ή ακόμα και παχέος εντέρου. Ακόμα, μπορεί να εμφανισθούν:

 

  • Ναυτία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αδυναμία αποβολής αερίων
  • Διαταραχές στην ούρηση
  • Γενικευμένος πόνος στην κοιλιά

 

Η διόγκωση στη βουβωνική χώρα, αρχικά είναι μικρή ή γίνεται αντιληπτή μόνο κατά τον έντονο βήχα. Στη συνέχεια, μεγαλώνει και στην περιοχή παραμένει σχεδόν μόνιμα, μία διόγκωση που είναι εύκολα ψηλαφητή. Όταν υπάρχει περίσφιξη, εμφανίζεται και πόνος στην κήλη.

 

Διάγνωση της βουβωνοκήλης

Γενικά θα λέγαμε πως η διάγνωση της βουβωνοκήλης είναι μια απλή υπόθεση. Τα τυπικά της συμπτώματα, είναι εύκολα να εντοπιστούν με τη διενέργεια των κλινικών εξετάσεων του ασθενούς.

Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης, συνήθως εντοπίζεται μια τοπική διόγκωση στη βουβωνική περιοχή, η οποία εμφανίζει πόνο, ο οποίος είναι άλλοτε ήπιος και άλλοτε πιο έντονος. Ο πόνος επιδεινώνεται με το γέλιο, τον βήχα, καθώς και κατά τη σωματική άσκηση κλπ. λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης.

Αξίζει να αναφερθεί πως η παρουσία πόνου, χωρίς να συνοδεύεται από τοπική διόγκωση, είναι ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο.

Η διάγνωσή της γίνεται με τη βοήθεια της ψηλάφησης από τον χειρουργό. Ο ιατρός εξετάζει τον ασθενή τόσο σε όρθια, όσο και σε κατακεκλιμένη θέση, προκειμένου να εντοπίσει την ύπαρξη της κήλης, καθώς και την ακριβή θέση της.

Το υπερηχογράφημα της βουβωνικής περιοχής, αλλά και η αξονική τομογραφία χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την κίνηση Valsava. Η κίνηση αυτή αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και κάνει πιο εμφανείς τυχόν κήλες. Έτσι, είναι εφικτή η διάγνωση εκείνων των περιστατικών που δεν έχουν σαφή κλινική εικόνα.

Υπερηχογράφημα βουβωνικης χωρας

 

Βουβωνοκήλη & Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση

Ο όρος λαπαροσκοπική αποκατάσταση στη βουβωνοκήλη, μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες 2 τεχνικές:

  • Εντελώς εξωπεριτοναϊκή (ΤΕΡ) αποκατάσταση, χωρίς είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα
  • Διακοιλιακή προπεριτοναϊκή (ΤΑΡΡ) αποκατάσταση, με είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα

Και στις 2 αυτές τεχνικές, το βασικό είναι ότι τοποθετείται στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος ένα συνθετικό πλέγμα. Το πλέγμα αυτό ενισχύει και φράσει το στόμιο της κήλης.

Το πλέγμα βουβωνοκήλης καθηλώνεται στο τοίχωμα με ειδικά κλιπς. Με τα νεότερα πλέγματα γίνεται αυτοστερέωση  με τα ενσωματωμένα ειδικά γαντζάκια που βρίσκονται στην επιφάνεια τους.

Επειδή η λαπαροσκοπική επέμβαση στην κήλη είναι ισχυρότερη από ότι μια θεραπεία η οποία εκτελείται ανοικτά, η βουβωνοκήλη είναι λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσει. Στη λαπαροσκοπική θεραπεία βουβωνοκήλης τα ποσοστά υποτροπής είναι 1-2% και τα ποσοστά μόλυνσης κάτω από 1%, που είναι σημαντικά μικρότερα σε σύγκριση με την ανοικτή επέμβαση.

Τέλος, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα βουβωνοκήλη, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να θεραπευθούν οριστικά λαπαροσκοπικά, παρά με την παραδοσιακή ανοικτή προσέγγιση. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με την εγχείρηση.

 
Κλινική πορεία μετά την λαπαροσκοπική επέμβαση για την διόρθωση της βουβωνοκήλης

βουβωνοκήλη

Λίγες ώρες μετά την λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης σας, θα νοιώσετε κάποιο πόνο από τις μικρές τομές που έγιναν κατά τη διαδικασία. Ο πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά.

Κινητοποιήστε την ίδια μέρα και τρώτε ένα ελαφρύ γεύμα το ίδιο βράδυ. Την επόμενη μέρα, θα σας δοθεί εξιτήριο από το νοσοκομείο με οδηγίες. Στο σπίτι θα είστε σε θέση να αναλάβετε τη φροντίδα του εαυτού σας άμεσα.

Σε χρονικό διάστημα 3 – 4 ημερών  μπορείτε  να οδηγήσετε και να επιστρέψετε στην εργασία και την κανονική ρουτίνα σας. Αν αθλείστε, να ξαναρχίσετε το πρόγραμμα γυμναστικής και αθλητικών αγώνων, που περιλαμβάνουν ασκήσεις και τρέξιμο. Μετά από λίγους μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις ορατές.

 
 
Ανάρρωση μετά απο λαπαροσκοπική εγχείρηση βουβωνοκήλης

Λίγες ώρες μετά την λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης σας, θα νοιώσετε κάποιο πόνο από τις μικρές τομές που έγιναν κατά τη διαδικασία, ο οποίος αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά.

Κινητοποιήστε την ίδια μέρα και τρώτε ένα ελαφρύ γεύμα το ίδιο βράδυ. Την επόμενη μέρα, θα σας δοθεί εξιτήριο από το νοσοκομείο με οδηγίες. Στο σπίτι θα είστε σε θέση να αναλάβετε τη φροντίδα του εαυτού σας άμεσα.

Σε διάστημα 3 – 4 ημερών  μπορείτε  να οδηγήσετε και να  επιστρέψετε στην εργασία και την κανονική ρουτίνα σας. Αν αθλείστε,  να ξαναρχίσετε το πρόγραμμα γυμναστικής και αθλητικών αγώνων, που περιλαμβάνουν ασκήσεις και τρέξιμο. Μετά από λίγους μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις ορατές.

Βουβωνοκήλη: Μετεγχειρητικές Επιπλοκές

Σπάνια μπορεί να εμφανισθεί αιμάτωμα στην περιοχή ειδικότερα σε ασθενείς που παίρνουν αντιθρομβωτική θεραπεία. Το αιμάτωμα αυτό όμως υποχωρεί μέσα σε μερικές μέρες. Ακόμα ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος για 2 ή 3 μέρες και να χρειαστούν πιο ισχυρά αναλγητικά.

Γιατί να επιλέξετε την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης;

Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι πλέον, η μέθοδος εκλογής για την πλήρη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Όμως, θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα και από χειρουργό με υψηλή εμπειρία. Έτσι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Βουβωνοκήλη: Κόστος επέμβασης

Επίσης, το κόστος της επέμβασης έχει μειωθεί πολύ και είναι ίδιο με αυτό της ανοιχτής. Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης θα πρέπει να γίνεται πρώιμα, όταν εμφανισθεί, δεδομένου του ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές αυτή καθ’ εαυτή, αλλά και γιατί όσο μεγαλώνει το μέγεθος του ανοίγματος στο κοιλιακό τοίχωμα, τόσο πιο δύσκολη είναι η αποκατάσταση, αλλά και πιο πιθανές οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη βουβωνοκήλη, καθώς και ποια θεραπεία ενδείκνυται στη δική σας περίπτωση, επικοινωνήστε σήμερα με τον Γενικό Χειρουργό Θεόδωρο Μηλιωρίδη, ο οποίος είναι ειδικός χειρουργός βουβωνοκήλης στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 2000 επεμβάσεις. Ο δρ. Θεόδωρος Μηλιωρίδης είναι μέλος της Παγκόσμιας Λαπαροσκοπικής Εταιρίας και μετρά είκοσι έξι έτη εξάσκησης στη Γενική Χειρουργική, κλασική και λαπαροσκοπική.