Βουβωνοκήλη

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

βουβωνοκήλη

                                Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη η απλά κήλη αντιπροσωπεύει  το 75% του συνόλου των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα γίνονται περίπου 6.000 επεμβάσεις για την επιδιόρθωση βουβωνοκήλης.

Μέχρι πρόσφατα όμως, η κήλη αντιμετωπιζόταν με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, με  τομή στην κατώτερη κοιλία, με κυριότερο πρόβλημα τον σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο, αλλά και το υψηλό ποσοστό υποτροπών και επιπλοκών για τους ασθενείς. Τα τελευταία 10 χρόνια, η ανοικτή επέμβαση στην κήλη έχει αντικατασταθεί πλήρως από την λαπαροσκοπική επέμβαση.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής επέμβασης για την βουβωνοκήλη

 • Ταχύτερη επούλωση
 • Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
 • Πολύ λιγότερος πόνος κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης
 • Σύντομος χρόνος αποκατάστασης
 • Απουσία μεγάλης τομής
 • Επιστροφή στην φυσιολογική δραστηριότητα και στην εργασία  μετά από λίγες μόνο ημέρες

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποθεραπεία με την παραδοσιακή αποκατάσταση της κήλης, γίνεται σε διάστημα 3 – 5 εβδομάδων. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αποκατάσταση της μηροκήλης.

Βέβαια πρέπει  να επισημανθεί ότι απαιτείται υψηλός βαθμός εξειδίκευσης και εμπειρίας του χειρουργού στη λαπαροσκοπική χειρουργική.  Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με την εγχείρηση.

 

Ποιες είναι οι μορφές της βουβωνοκήλης;

 λοξή κήλη

      Λοξη βουβωνοκήλη

Ανάλογα με την πορεία του σάκου της κήλης, κατά μήκος του βουβωνικού πόρου, έχουμε δύο τύπους στήν βουβωνοκήλη .

Την λοξή  βουβωνοκήλη ,όπου το περιεχόμενο του κηλικού σακκου αλλά και ο ίδιος ο κηλικός σάκκος βρίσκονται μέσα στον βουβωνικό πορο και εμφανιζεται  αρχικά συνήθως σε νεαρά άτομα ,αν και λοξη βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανισθεί και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα αλλα με μικρότερη συχνότητα. Ειναι η μορφή της κήλης που μπορεί ,στους άνδρες να εξελιχθεί σε οσχεοκήλη οταν η αντιμετωπιση της βουβωνοκήλης δεν γίνει έγκαιρα στο αρχικό σταδιο .

ευθεία κήλη

     Ευθεία βουβωνοκήλη

Και την ευθεία βουβωνοκήλη πού εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, λόγω της χαλάρωσης των κοιλιακών τοιχωμάτων που οφείλεται στην εξασθένιση των μυικών ομάδων της περιοχής αλλά και την συχνότερη εμφάνιση προβλημάτων που αυξανουν την ενδοκοιλιακή πίεση , όπως δυσκοιλιοτητα , βήχας και αδυναμία σωματικής άσκησης. Είναι συνήθως μεγαλύτερη σε μέγεθος και ανατάσσεται ποιο εύκολα.

Ακομα υπάρχει η μή ανατάξιμη βουβωνοκήλη ,όταν το περιεχόμενο του κηλικού σάκκου δεν μπορει να αναταχθεί πρός την περιτοναική κοιλότητα. Η περισφιγμένη βουβωνοκήλη όταν το περιεχόμενο της κήλης  υφίσταται  “στραγγαλισμο” ,δηλαδή αποφράσσονται τόσο ο αυλός οσο και τα αγγεία του οργανου που βρίσκεται μέσα στον κηλικό σάκκο.   Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το ενδοκοιλιακό όργανο (π.χ. έντερο) που περιέχεται στο σάκο μπορεί να ακόμα  και να νεκρωθεί και να είνα απαραιτητη η αμεση αφαίρεση του.Πρόκειται για μια κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή, που εμπεριέχει ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς !

Οσχεοκήλη 

Η οσχεοκήλη ή οσχεοβουβωνοκήλη είναι μια λοξή  βουβωνοκήλη , η οποία εμφανίζεται στους άνδρες , με μεγάλη  αύξηση του μεγέθους  του οσχέου . Αυτή  η διόγκωση οφείλεται  στο ότι ένα τμήμα εντέρου , ακολουθώντας την πορεία του σπερματικού τόνου, μπαίνει στο όσχεο, κατάσταση που οδηγεί στην  μεγάλη  διόγκωση του όσχεου.

Το κυριότερο σύμπτωμα  , εκτός βέβαια  από τη διόγκωση, είναι ο συνεχής  έντονος πόνος στο όσχεο, ο οποίος είναι ανάλογος με το μέγεθος της κήλης αλλά και με το άν υπάρχει περίσφιξη ή σραγγαλισμός.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της  βουβωνοκήλης

Γενικά η  κήλες της βουβωνικής χώρας είναι ποιο συχνές στους άνδρες με τήν μηροκήλη να ειναι ποιό συχνή στις γυναίκες.

Όσον αφορά στα συμπτώματα στήν βουβωνοκήλη , αυτά συνήθως είναι ήπια στα αρχικά στάδια , όπου εμφανίζεται πόνος στη βουβωνική χώρα και αίσθημα βάρους ή καύσου , ειδικότερα δε στούς άνδρες ο πόνος και το αίσθημα βάρους επεκτείνονται κατα μήκος του σπερματικού πόρου πρός τους όρχεις . Τα συμπτώματα αυτά βεβαίως γίνονται πιο έντονα, όσο η κήλη μεγαλώνει και ακόμα περισσότερο όταν εισέρχονται μεσα στον σάκκο της κήλης σπλάχνα όπως τμήματα λεπτού εντέρου η ακόμα και παχύ εντερο ! ακόμα μπορεί να εμφανισθούν ναυτία ,δυσκοιλιότητα ή αδυναμία αποβολής αερίων , διαταραχές στην ούρηση αλλα και γενικευμένος πόνοσ στην κοιλιά .

Η διόγκωση στην βουβωνική χώρα, αρχικά είναι μικρή ή γίνεται αντιληπτή μόνο κατά τον έντονο βήχα και στην συνέχεια μεγαλώνει και στην περιοχή παραμένει σχεδόν μόνιμα, μία διόγκωση, η οποία είναι εύκολα ψηλαφητή. Όταν υπάρχει περίσφιξη, εμφανίζεται και πόνος στην κήλη.

Τα αίτια της βουβωνοκήλης .

αίτια κήλης

        Αίτια βουβωνοκήλης

Μια κήλη εμφανίζεται, όταν το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενεί και η εσωτερική επένδυση (περιτόναιο) της κοιλίας περνάει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή, σχηματίζοντας ένα σάκο, στον οποίο υπάρχει περίπτωση να μπαίνει  κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο, το οποίο να μπορεί ο γιατρός ή ακόμα και ο ίδιος ο ασθενής να ξανασπρώξει μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα, (ανατασσομένη κήλη), ή να μην μπορεί με κανένα τρόπο (μη ανατασσόμενη κήλη).

Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου, που ευθύνονται για την ανάπτυξη κήλης, περιλαμβάνονται οι εξής:

Προηγούμενες επεμβάσεις

 • Λόγω των μετεγχειρητικών τομών, το κοιλιακό τοίχωμα καθίσταται πολλές φορές αδύναμο, με αποτέλεσμα να προκύπτει κήλη μέσα από αυτές

Γρήγορη αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς

 • Απότομη αύξηση σωματικού βάρους
 • Εγκυμοσύνη σε γυναίκες

Χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης

 • Άρση (σήκωμα) βάρους
 • Χρόνιος βήχας
 • Δυσκοιλιότητα
 • Δυσουρικά ενοχλήματα (πχ αύξηση των διαστάσεων του προστατικού αδένα σε άντρες)

Διάγνωση της βουβωνοκήλης 

Γενικά θα λέγαμε πως η διάγνωση της βουβωνοκήλης είναι μια απλή υπόθεση, καθώς τα τυπικά της συμπτώματα, είναι εύκολα να εντοπιστούν με τη διενέργεια των κλινικών εξετάσεων του ασθενούς.

Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης, συνήθως εντοπίζεται μια τοπική διόγκωση στη βουβωνική περιοχή, η οποία εμφανίζει πόνο, ο οποίος είναι άλλοτε ήπιος και άλλοτε πιο έντονος και επιδεινώνεται με το γέλιο, τον βήχα, καθώς και κατά τη σωματική άσκηση κλπ., ακριβώς λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Αξίζει να αναφερθεί πως η παρουσία πόνου, χωρίς να συνοδεύεται από τοπική διόγκωση, είναι ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο.

Η διάγνωσή της γίνεται με τη βοήθεια της ψηλάφησης από τον χειρουργό, ο οποίος εξετάζει τον ασθενή τόσο σε όρθια, όσο και σε κατακεκλιμένη θέση, προκειμένου να εντοπίσει την ύπαρξη της κήλης, καθώς και την ακριβή θέση της.

Υπερηχογράφημα βουβωνικης χωρας

      Υπερηχογράφημα βουβωνικης περιοχής

Το υπερηχογράφημα της βουβωνικής περιοχής αλλα καί η αξονικη τομογραφία χρησιμοποιουνται σε συνδυασμο  με την κίνηση Valsava  ( που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και κάνει ποιο εμφανείς τυχον κήλες ) για την διάγνωση εκείνων των περιστατικων που δεν έχουν σαφή κλινική εικόνα.

Στις περιπτώσεις όπου η κήλη μπορεί να μην εντοπίζεται σε παιδιά και βρέφη, εκτός αν αυτά βήχουν ή κλαίνε, τότε ο υπέρηχος είναι μια απαραίτητη εξέταση, που συμβάλλει στην ορθή, έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης

βουβωνοκήλη

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της Βουβωνοκήλης

Ο όρος λαπαροσκοπική αποκατάσταση στη βουβωνοκήλη, μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες 2 τεχνικές:

 • Εντελώς εξωπεριτοναϊκή (ΤΕΡ) αποκατάσταση, χωρίς είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα
 • Διακοιλιακή προπεριτοναϊκή (ΤΑΡΡ) αποκατάσταση, με είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα

Και στις 2 αυτές τεχνικές, το βασικό είναι ότι τοποθετείται στο εσωτερικό τού κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή ένα συνθετικό πλέγμα, που το ενισχύει και φράσει το στόμιο της κήλης.

Το πλέγμα βουβωνοκήλης καθηλώνεται στο τοίχωμα με ειδικά κλιπς, ή ακόμα λιγότερο τραυματικά, με τα νεότερα πλέγματα γίνεται αυτοστερέωση, με τα ενσωματωμένα ειδικά γαντζάκια που βρίσκονται στην επιφάνεια τους.

Επειδή η λαπαροσκοπική επέμβαση στην κήλη είναι ισχυρότερη από ότι μια θεραπεία η οποία εκτελείται ανοικτά, η βουβωνοκήλη είναι λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσει. Τα ποσοστά υποτροπής είναι 1-2% και τα ποσοστά μόλυνσης κάτω από 1%, που είναι σημαντικά μικρότερα σε σύγκριση με την ανοικτή επέμβαση.

Και τέλος, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα βουβωνοκήλη, δηλαδή ασθενείς που έχουν ξαναχειρουργηθεί για κήλη και αυτή έχει ξαναεμφανισθεί, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να θεραπευθούν οριστικά λαπαροσκοπικά, παρά με την παραδοσιακή ανοικτή προσέγγιση. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με την εγχείρηση.

Τι γίνεται μετά την λαπαροσκοπική εγχείρηση βουβωνοκήλης

Λίγες ώρες μετά την λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης σας, θα νοιώσετε κάποιο πόνο από τις μικρές τομές που έγιναν κατά τη διαδικασία, ο οποίος αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά.

Κινητοποιήστε την ίδια μέρα και τρώτε ένα ελαφρύ γεύμα το ίδιο βράδυ. Την επόμενη μέρα, θα σας δοθεί εξιτήριο από το νοσοκομείο με οδηγίες. Στο σπίτι θα είστε σε θέση να αναλάβετε τη φροντίδα του εαυτού σας.

Σε διάστημα 3 – 4 ημερών, θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία και την κανονική ρουτίνα σας. Αν αθλείστε, μπορείτε επίσης να ξαναρχίσετε το πρόγραμμα γυμναστικής και αθλητικών αγώνων, που περιλαμβάνουν ασκήσεις και τρέξιμο. Μετά από λίγους μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις ορατές.

Ο Δρ Μηλιωριδης θεοδωρος ειναι χειρουργός κήλης στη  θεσσαλονικη , Για  κηλη στη θεσσαλονίκη , θεραπεία κηλης, κήλη με πλέγμα κήλη στην κοιλιά ,λαπαροσκοπικη κηλη , λαπαροσκόπηση για κήλη και  επέμβαση βουβωνοκήλης . Μπορειτε στο αρθρο αυτο να διαβασετε για το τι είναι η κήλη ,  τα συμπτώματα κήλης ,  αντιμετώπιση της κήλης  ,διαγνωση κήλης ,θεραπεία κήλης  , αρχόμενη βουβωνοκήλη , κήλη συμπτωματα,  κήλη εικόνες

Γιατί να επιλέξετε την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης

Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι πλέον, η μέθοδος εκλογής για την αποκατάσταση στην βουβωνοκήλη, αλλά θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα και από χειρουργό, με υψηλή εμπειρία.

Επίσης, το κόστος της επέμβασης έχει μειωθεί πολύ και είναι ίδιο με αυτό της ανοιχτής. Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης θα πρέπει να γίνεται πρώιμα, όταν εμφανισθεί, δεδομένου του ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές αυτή καθ’ εαυτή, αλλά και γιατί όσο μεγαλώνει το μέγεθος του ανοίγματος στο κοιλιακό τοίχωμα, τόσο πιο δύσκολη είναι η αποκατάσταση, αλλά και πιο πιθανές οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη βουβωνοκήλη, καθώς και ποια θεραπεία ενδείκνυται στη δική σας περίπτωση, επικοινωνήστε σήμερα με τον Γενικό Χειρουργό Θεόδωρο Μηλιωρίδη ο οποίος είναι ειδικός χειρουργός κήλης στη Θεσσαλονίκη  , με πάνω απο 2000 επεμβασεις βουβωνοκήλης λαπαροσκοπικά .

Ενημερωθείτε έγκυρα και λύστε οποιαδήποτε απορία σας, κανονίζοντας μια δωρεάν ενημερωτική ή διαγνωστική επίσκεψη, στο ιατρείο του χειρουργού στη Θεσσαλονίκη.