Γαστρική Πτύχωση

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια νεότερη , ελάχιστα επεμβατική τεχνική χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους που μειώνει το μέγεθος της ικανότητας του στομάχου περίπου κατά 70% και έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης βάρους .

Η διαδικασία δεν απαιτεί καμία χειρουργική αλλαγή του στομάχου και δεν περιλαμβάνει τη χρήση εμφυτεύσυμης συσκευής (όπως gastric band ). Επίσης, σε αντίθεση με τη διαδικασία του γαστρικού μανικιού (sleeve) , η γαστρική πτύχωση μπορεί να είναι πληρως αναστρέψιμη επειδή δεν αφαιρείται ένα τμήμα του στομάχου. Επιπλέον, σε αντίθεση με τη γαστρική παράκαμψη , αυτή η προσέγγιση δεν συνεπάγεται επαναδρομολόγηση και επανασύνδεση των εντέρων. Έτσι αυτή η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος φαίνεται να έχει πολύ λίγες και όχι τόσο σοβαρές επιπλοκές σε σχέση με τις αμιγώς επεμβατικές.

Όπως η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού (sleeve) ,έτσι και η χειρουργική επέμβαση γαστρικής πτύχωσης είναι μια περιοριστική διαδικασία, που σημαίνει ότι περιορίζει την ποσότητα φαγητού που μπορεί να προσλάβει ένας ασθενής, αλλά δεν παρεμβαίνει στην πεπτική διαδικασία . Σε αντίθεση με τη χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού, , η χειρουργική επέμβαση γαστρικής πτύχωσης δεν απαιτεί την αφαίρεση οποιουδήποτε τμήματος του στομάχου. Αντίθετα, ράμματα σε δύο στρώματα χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μια εσωτερική πτυχή στό στομάχι, μειώνοντας έτσι την χωρητικότητα του έτσι ώστε ο ασθενής να νιώθει πλήρης νωρίτερα.

Γαστρική Πτύχωση 1

Πρόκειται δηλαδή για μια περιοριστική χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, που σημαίνει ότι απλά περιορίζει την ποσότητα τροφής που μπορεί να κρατήσει το στομάχι. Θα νιώσετε γεμάτος νωρίτερα, ώστε να μην θέλετε να φάτε περισσότερο.

Είστε υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση γαστρικής πτύχωσης ?

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικής πτύχωσης δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς που παλεύουν με την παχυσαρκία. Πράγματι, οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (BMI) πάνω από 40 είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από μια πιο παραδοσιακή μορφή βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης.

Είστε υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση γαστρικής πτύχωσης εάν :

 • Έχετε έναν ΔΜΣ (BMI) μεταξύ 30 και 40.
 • Είστε πρόθυμοι να τρώτε μικρότερες μερίδες υγιεινής διατροφής, να ασκείτε τακτικά και να έχετε γενικά υγιεινούς τρόπους ζωής μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Κατανοήτε τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διαδικασία,
 • Έχετε προσπαθήσει, χωρίς μακροπρόθεσμη επιτυχία, να χάσεται βάρος με παραδοσιακά μέσα όπως η διατροφή και η άσκηση.
 • Είστε πρόθυμοι να επωφεληθείτε από τις πολλές δυνατότητες υποστήριξης που δημιουργουνται μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Κίνδυνοι

 • Τυπικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με χειρουργική επέμβαση και τη γενική αναισθησία
 • Ναυτία και έμετος
 • Ρήξη των ραμμάτων που σχετίζεται με την υπερβολική λήψη τροφής πρόωρα, (απαιτεί αναθεώρηση της χειρουργικής επέμβασης)
 • Διαρροή από τά ράμματα , σπάνια και σχετίζεται με την κακή ποιότητα του τοιχώματος του στομάχου.(απαιτεί αναθεώρηση της χειρουργικής επέμβασης)

Πλεονεκτήματα

 • Δεν γίνεται επαναδρομολόγηση των εντέρων όπως με τη γαστρική παράκαμψη
 • Δεν περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας συσκευής γύρω από ένα τμήμα του στομάχου (όπως gastric band ) .
 • Δεν απαιτούνται συνεχείς προσαρμογές όπως για τη γαστρική ταινία
 • Η διαδικασία μπορεί να είναι αναστρέψιμη, σε αντίθεση με τη sleeve gastrectomy ή τη γαστρική παράκαμψη .
 • Δεν έχει τις σοβαρές και συχνότερες επιπλοκές των άλλων περιοριστικών επεμβάσεων.

Η χειρουργική μου ομάδα και εγώ έχουμε την εμπειρία να σας να βοηθήσουμε να διαλέξετε την καλύτερη μέθοδο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και να την εφαρμόσουμε νε τήν καλύτερη δυνατή τεχνική για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα των επιπλοκών και να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.